• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Anđelković - V. Marinović

21.10.2016

23:24

TRAGIKOMEDIJA, POČELA KAMPANJA ZA PREDSEDNIKA: Do izbora 7 meseci, a već 12 kandidata!

Politika

TRAGIKOMEDIJA, POČELA KAMPANJA ZA PREDSEDNIKA: Do izbora 7 meseci, a već 12 kandidata!

Podeli vest

Toma Nikolić, Vuk Jeremić, Saša Janković, Dragan Šutanovac, Ivica Dačić, Rasim Ljajić, Vojislav Šešelj, Boško Obradović, Jelena Milić, Miroslava Milenović, Milan Stamatović i Vladimir Rajčić već istakli kandidature

Mada je do predsedničkih izbora u Srbiji ostalo još sedam meseci, u javnosti se već pojavilo dvanaest "kandidata"!

Pored aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića, čiji su saradnici u "Večernjim novostima" juče najavili njegovu kandidaturu bez obzira na podršku SNS (!?!), u medijima su - što direktno, što indirektno - svoju kandidaturu objavili i bivši šef diplomatije Vuk Jeremić, zaštitnik građana Saša Janković, lider DS Dragan Šutanovac, predsednik SPS Ivica Dačić, ministar trgovine Rasim Ljajić, predsednik SRS Vojislav Šešelj i lider Dveri Boško Obradović... I to nije kraj spiska!

Nisu pristali ni za "Grand šou"
Kada pogledate sve "kandidate", jasno vam je da predstoji rijaliti u odnosu na koji je "Grand šou" kao intelektualni kružok
Nebojša Krstić, marketinški stručnjak

Kakav izbor, strašan izbor

O svojoj kandidaturi javno govore i glavni NATO lobista u Srbiji Jelena Milić, članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, kao i kontroverzni američki producent srpskog porekla Vladimir Rajčić (prošle nedelje 'Nedeljniku' poturio lažni Trampov intervju).

 

 

Ovolika halabuka oko izbora koji će se održati najverovatnije tek u maju 2017, kažu stručnjaci, pokazuje da nas očekuje izuzetno prljava kampanja sa mnogo slabih kandidata, koja će biti nalik rijaliti-šouu. Tako direktor agencije "Partner" Miroslav Šutić ocenjuje da gotovo niko od pomenutih nema šanse da osvoji 25 odsto glasova i uđe u drugi krug.

Kako se kandiduju

Zakon o izboru predsednika nalaže da izbori moraju biti održani najranije 30, a najkasnije 60 dana od njihovog raspisivanja. Za podnošenje kandidature potrebno je predati najmanje 10.000 potpisa birača overenih u sudu, a jedan birač može potpisom podržati samo jednog kandidata.
Predlog kandidata podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) najkasnije 20 dana pre dana izbora.

- Mnogo je tu političkih autsajdera, od kojih većina nije čak ni za analizu. Ima, doduše, i zanimljivih kandidata, poput Jeremića i Jankovića. Međutim, oni ništa ne mogu da urade bez podrške stranaka, uhodane mašinerije i pet-šest miliona evra koje bi potrošili u kampanji, a teško je zamisliti da će se na kraju čitava opozicija saglasiti oko jednog imena. Čak je i Dačiću kandidatura potpuno nepotrebna, samo će se izblamirati ako bude kandidat... Ova kampanja biće jedna velika galama i pljuvanje, koje u političkom smislu nikome neće doneti dobro - smatra Šutić i dodaje da je problem što većina učesnika sve ovo i radi jer očekuje neki fantomski prestiž.

Tragikomična borba

Sličan stav ima i marketinški stručnjak Nebojša Krstić, koji naglašava da će izborna kampanja za šefa države ličiti na sve osim na pravu političku borbu.

 

 

- Kada pogledate sve "kandidate", jasno vam je da predstoji rijaliti u odnosu na koji "Grand šou" deluje kao intelektualni kružok. Za sada je jedini ozbiljan kandidat Tomislav Nikolić. Bilo bi zabavno da kandidatkinje budu i, recimo, Vesna Pešić i Srbijanka Turajlić, pa da građani onda moraju da izaberu manje zlo - zaključuje u svom stilu Krstić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
NATO NATO

pre 7 godina

Sasa Jankovic i Jelena Milic ce dobiti glasove samo svoje uze porodice i Amerikanaca sa Srpskim pasosem.\n

Lala iz Banata

pre 7 godina

Ако нема Новака Ђоковића... - Не излазим на изборе...!! Ало, људи, па ови, ако ћемо поштено, не знају ни... - " Говеђи језик у сосу"...!!

Dragomir

pre 7 godina

Лало из Баната,немо' да си на крај срцета што се тиче избора?Ма ја идем на сваке изборе.Прво да погледам бирачки списак и да се подасетим на покојне рођаке и пријатеље.Затим да видим ко се преновио са нови ауто или да има другу жену.Увек се препирем са мојом Радојком што се не обуче у најбољу одећу а она вели да није у реду да засени девојке!Пре заокругливања кандидата ја гледам,гледам и проценим овако ... Од овог ћемо најмање да награбусимо!

jogi

pre 7 godina

Vecina se kandiduje zbog para koje dobijaju za kampanju iz budzeta Srbije.\n

mile

pre 7 godina

Pa kako ce Milicka,ona ima srednju skolu,potreban je ipak neko obrazovan.\n

Dusan

pre 7 godina

Blago narodu Srbije,i lepoj Srbiji.Sad se vidi koliko je njih "zabrinuto" za dobro naroda i drzave.

Marcco

pre 7 godina

Aha... naročito se Vuk Jeremić uklapa u neki Reality ili Grand show. Doduše, ne uklapa se u Srbiju. Čovek niti je kupio diplomu, jer ih Kembridž ne prodaje, niti je preko partijske knjižice došao na mesto predsednika skupštine Ujedinjenih Nacija, jer srpske partije nemaju baš uticaj na UN. A još se maltretirao po postdiplomskim studijama na Harvardu umesto da je uz flajku piva i 20 ćevapa završio neki od mnogih privatnih fakulteta. Izrod, bre! Šta će nam ovakav kad imamo naše domaćine. Kladim se da ne zna ni rakiju da opravi! Progoreo bi kazan, garantovano.

vera

pre 7 godina

Ojadili Srbiju i nijeim dosta.. glad je vrlina pojedinih pismenih ljudi" samo napred ima još što da se glođe..čast izuzecima.!

root

pre 7 godina

ko u onoj pesmi "ala smo se sastali becari a nijedan za narod ne mari" Stete ipak mi odlucujemo a nama niko od ovih nije po volji.

aeksa

pre 7 godina

sve gori od goreg lepe pare će uzeti od naroda fali im šećirovski

nepoželjni pametnjaković

pre 7 godina

ukinite pare za kandidature i više neće biti toliko kandidata.Toma Nikolić je časno i pošteno radio svoj posao i s moje strane ima veliki plus.To što se sada traži neki drugi tipa... dupeuvlakača,podguzije,spletkaroša,manipulatora i svega ostalog poželjnog u ovom momentu.....to je drugi problem,problem svesti jednog naroda.Tomo Nikoliću imaš veliki problem što nemaš ni jedan od prethodno navedenih epiteta.

Jaka

pre 7 godina

U trku za predsednika Srbije , kako je najavio u novimama, ulazi i voditelj Dejan Stankovic Kralj.

Kakav je strucnjak

pre 7 godina

....Nebojsa Krstic!? Katastrofa, dno nam je sve blize, i blize.... Cudno mi je sto se i jedan genijalac umesao medju ovaj ovoliki olos. Naravno, mislim na - Seselja!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija