• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.10.2016

19:39

DRECUN O POGLAVLJU 35 I ZASTOJU U PREGOVORIMA: Neko iz EU nameće nešto o čemu se nije razgovaralo!

Politika

DRECUN O POGLAVLJU 35 I ZASTOJU U PREGOVORIMA: Neko iz EU nameće nešto o čemu se nije razgovaralo!

Podeli vest

Čini se da su pravila igre oko Poglavlja 35 Srbiji potpuno nepoznata, Evropska komisija pred nas stavlja nove uslove bez bilo kakvih konsultacija

To kaže predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun i dodaje da je trenutno najveći kamen spoticanja to što, iako su pregovori počeli, Brisel konstantno nameće nova rešenja.

Drecun smatra da je apsolutno neophodno resetovanje procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Resetovanje je potrebno pre svega zato što Priština stagnaciju pregovora koristi da bi radila u svoju korist, kaže Drecun za Sputnjik. 

- Priština očigledno ne želi napredak u procesu normalizacije odnosa. Čak taj proces vraća unazad. S druge strane zabrinjava to što vidimo da Evropska unija polako napušta nepristrasan stav i počinje da se svrstava na jednu stranu, tako što Poglavlje 35 i prelazna merila počinje da koristi kao instrumente kojima vrši pritisak na Beograd, za davanje ustupaka Prištini - ističe Drecun. 

Upitan da li to znači da je Srbiji potrebna potpuno nova strategija, jer ne samo da pregovori stoje u mestu već deluje da smo na samom početku, Drecun kaže da je strategija Srbije ipak prihvatljiva i da moramo da budemo uporni. 

- Naša strategija je konstruktivna, sa jasno definisanim ciljevima. Mi smo dokazali da smo posvećeni normalizaciji odnosa, ali i da smo spremni na kompromis. Nažalost, s druge strane nemamo takvo ponašanje, nemamo spremnost na kompromis. Čak i tamo gde je kompromis postignut, u fazi realizacije pokušavaju da to izvrdaju. Resetovanje procesa je neophodno, ali za to najveću odgovornost treba da ponesu Priština i Brisel - smatra Drecun. 

- Nećemo prihvatati rešenja koja se direktno suprotstavljaju našim vitalnim državnim interesima, interesima našeg naroda na Kosovu i Metohiji. S druge strane, kod zvaničnika Evropske unije treba stalno insistirati da se objektivno razgovara o Poglavlju 35 i da se ocene koje se iznose zasnivaju na činjenicama, a ne na izmišljenim informacijama koje dostavlja prištinska strana - predlaže sagovornik Sputnjika.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nebojsa

pre 7 godina

Ne mogu da dokucim nizak moral i snishodljive ljude ulizicko podanickog mentaliteta koji govore NEKO a zna se vrlo dobro da nam o glavi rade Velika Britanija na prvom mestu a onda Nemacka. To i vrapci znaju. I samo jos da kaze da je iznenadjen i uvredjen.\n

sasa

pre 7 godina

Ne razumem zašto moramo da pregovaramo sa Prištinom ako dogovoreno za njih ne važi. Šta je sa zajednicom srpskih opstina? Zašto se prelazi preko toga?

neupuceni

pre 7 godina

A izvini drecune a sta je to u poglavlju 35 i zasto ga ima samo srbija? Vidim dogorelo pa se narodu mora reci sta ste to vi potpisali kad ste usli u proces pristupanju u eu.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija