• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.10.2016

21:04

VULIN NA SAJMU PREDSTAVIO SVOJ ROMAN 'MRAK': Preduboke su rane mog naroda da bi stale u jednu knjigu!

Politika

VULIN NA SAJMU PREDSTAVIO SVOJ ROMAN 'MRAK': Preduboke su rane mog naroda da bi stale u jednu knjigu!

Podeli vest

U okviru Međunarodnog sajma knjiga večeras je predstavljeno rusko izdanje romana "Mrak" Aleksandra Vulina koji, kako je rečeno, ističe ono što je srpska književnost neopravdano zaboravila i u središte stavlja čoveka sa malim "č"

Govoreći o knjizi, književni kritičar i glavni urednik u Službenom glasniku Petar Arbutina rekao je da se čitajući knjigu pitao gde je iz književnosti nestao čovek sa malim "č".

- Roman je bio otkrovenje za mene, a pokušava da, pre svega hrabrošću pisca, odgonetne gde smo pogrešili i kako su nam se desili porazi koji su se desili. Kako je jedna ideologija izdala drugu, a onda su obe izdale čoveka i šta se dešava kada se nađemo u mraku - rekao je Arbutina.

Savkin: Izvanredno delo!

Direktor Izdavačke kuće "Aleteja" iz Sankt Peterburga, koja je izdala roman na ruskom, Igor Savkin rekao je da je "Mrak" izvanredno delo evropske književnosti.

- Čim je uzme u ruke, čitalac će se zaljubiti u nju i videće će sličan motiv kao kod Kamija, koji je pokazao čoveka buntovnika i prepoznaće i motiv biblijskog lika Jova, koji prolazi kroz niz stradanja - rekao je Savkin.

Kako je dodao, u knjizi se prepoznaje i motim junaka Lava Tolstoja, Lava Iljiča, koji, kad se suoči sa smrću otkriva istinu da smrt nije kraj već početak nečeg.

Na promociji je govorio i izdavač srpskog izdanja Miroslav Toholj, a prisustvovali su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, ministri Nebojša Stefanović, Zoran Ðorđević, Zlatibor Lončar, Vanja Udovičić, Nela Kuburović...


Kada se nađemo u mraku ili u sličnoj situaciji, ne postajemo svesni smrti koja će doći, već svesni čoveka pored sebe.

- Tek tada ga bolje razumete, upoznajete i istinski volite - rekao je Arbutina.

Kako je istakao, roman "Mrak" je dobra knjiga koja neće dolaziti na top liste, ali koju neće moći da prećute.

Autor romana, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je "Mrak" njegova postpetooktobarska ispovest i pokušaj da poljubi rane svog naroda, da mu se pokloni i kaže će sve biti dobro, jer naša deca zaslužuju da znaju o našem bolu, ali ne zaslužuju da ga žive.

VULIN otvorio štand Ministarstva rada na Sajmu knjiga

- Da saberem svu bol, ako je to moguće. A preduboke su rane mog naroda da bi stale u ovu knjigu, ali je moja potreba da u jednu šaku saberem šta je bolelo mene i moju generaciju - rekao je Vulin.

"Mrak" je, kaže, njegov pokušaj da kaže šta ga je najviše bolelo u ovom vremenu.

- Ja ne bih bio ja da ćutm, da ne kažem šta me boli, raduje, čini srećnim, ponosnim, gde vidim nadu, kako izaći iz ovog mraka, verujem da je to moguće - rekao je Vulin.

Kako je naveo, ljudi se razlikuju po tome šta su premni da urade da bola ne bude i koliko su nisko spremni da padnu da ne boli i da uzlete visoko koliko god da boli.

- Ovo je priča o bolu mog naroda i zemlje, o strašnoj boli koja se ni ne priča, kao kada se čovek ujede za jezik, duboko do krvi, jer je teško preživeti nepravdu nanetu zemlji i narodu - istakao je Vulin.

Danas, kako je rekao, govori pred najvećim živim srpskim pesnicima, ljudima sa kojima deli hleb, porodicom, pred ljudima koje voli i poštuje, zahvališvi svima što su došli da sa njim podele radost što je srpska reč otišla negde daleko u društvo najveće svetske književnosti.

- Isključite rusku književnost iz svetske i nema svetske književnosti. Moja je čast što je reč mog jezika prevedena i odzvanja u ruskom jeziku, to je za mene velika čaast i privilegija - rekao je Vulin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Ко је министру "скинуо" ... - "Мрак"...?!

MAMA CECA

pre 7 godina

Pa svetlo....covek ima struju Lalo nije ti on ko mi bez struje....

Palancanka

pre 7 godina

Svaka cast ministre. Verujem da ste je sa lakocom napisali, kao sto i govorite. Bravo za knjigu.\n

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija