• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.11.2016

15:34

MMF: Srbija ima sjajne rezultate, ISPRAVNO JE DA SE GRAĐANIMA PODELE BENEFITI!

Politika

MMF: Srbija ima sjajne rezultate, ISPRAVNO JE DA SE GRAĐANIMA PODELE BENEFITI!

Podeli vest

Šef Misije MMF za Srbiju Džejms Ruf pohvalio je danas ekonomske uspehe naše zemlje, ocenivši da se nastavljaju dobri rezultati ekonomskog programa i najavio da je jedan od glavnih zahteva, kako bi bord direktora MMF potvrdio zaključenje šeste revizije aranžmana, usvajanje budžeta za 2017. na osnovu dogovorenih parametara

On je na konferenciji za štampu na kraju posete Beogradu, rekao da se nada da će do sredine decembra moći da se završi šesta revizija, čiji je, jedan od glavnih zahteva, usvajanje budžeta, a da je drugi zadatak po Vladu da se jasno precizira kako će se rešiti pitanja dugovanja kada se radi o energetici i rudarstvu.

Kako je naveo, nedostatak finansijske discipline doveo je do toga da ta preduzeća predstavljaju opterećenje po fiskalne resurse.

On je najavio da će MMF, nakon sastanka Izvršnog odbora, objaviti izveštaj misije sa svim detaljima.

- U tom dokumentu će biti iznet i plan države Srbije za 2017. u vezi s najrazličitijim politikama koje mi pratimo programom.  Fokus će biti na reformama državne uprave, da bi se poboljšao kvalitet javnih usulga, na poboljšanju poslovne klime, da bi se dalje podstakle investicije, zatim na reformama u finansijskom sektoru uključujući i državne institucije, kako bi finasnsijski sektor doprinosio više privrednom rastu zemlje - istakao je Ruf.

On je podsetio da aranžman sa Srbijom traje još više od godinu dana, tako da je rano govoriti o novom, ali da je važno da se, po završetku, nastavi uspešna ekonomska politika.

- Važno je da se nastave i ojačaju ekonomske politike podržane po ovom aranžmanu, kao i da se nastave unapređenja u privredi - poručio je.

Govoreći o povećanju penzija i zarada, tačno je, primetio je, da je aranžman osmišljen da se najveći deo rezultata usmerava na smanjenje javnog duga, s obzirom da je dug visok.

- Međutim, ekonomski i fiskalni uspesi dozvolili su da se u izvesnoj meri povećaju zarade i penzije, a da se istovremeno ostane na racionalnom fiskalnom putu. Mislim da je ispravno da se sa građanima podele benefiti aranžmana - naglasio je on.

Ruf je rekao da je tačno da je fokus bio na 17 strateške kompanije, koje su imale zaštitu od stečaja.

- Generalno može da se kaže da je ostvaren dobar napredak. Preduzeća su privatizovana, prodata, ili  je došlo do trajnog rešenja kroz stečaj. Sada možete da vidite da smo fokusirani na mnogo manju grupu preduzeća, koja imaju posebne probleme i koja su locirana u manje razvijenim delovima zemlje, gde postoji potreba da se obrati posebna pažnja na socijalne reperkusije - objasnio je on.

Ruf je najavio da će ubuduće fokus MMF biti na novim, a ne starim preduzećima, i da bi uspeh programa bio stvaranje novog živog privrednog sektora.

- Tako da ćemo u narednom periodu govoriti manje o starim, problematičnim preduzećima, a više o novim - naglasio je.

Tanjug

Dodao je da je sa Vladom Srbije postignut dogovor u vezi s politikom koja je potrebna za završetak šeste revizije aranžmana iz predostrožnosti i najavio je da će ovaj sporazum biti predstvaljen Bordu MMF-a radi konačnog odlučivanja sredinom decembra.

- Dobri rezulatti ekonomskog programa Srbije se nastavljaju, privredni rast jača i sada očekujemo da će realni rast BDP iznositi 2,7 odsto u 2016., kao I 3 odsto u 2017. Inflacija ostaje niska, uprkos ubrzanju rasta zarada u privatnom sektoru - objasnio je Ruf.

Misija MMF, dodao je, podržava nameru NBS koja je objavljena danas da snizi ciljanu inflaciju na 3 odsto, navodeći da je ova promena odraz makroekonomskih pokazatelja u Srbiji i da će u isto vreme uticati na jačanje poverenja u srpsku ekonomiju.

- Očekujemo da će pomoći da se dodatno snize kamatne stope i da će pomoći strategiji dinarizaciji, da će podstaći veće korišćenje dinara u srpskoj ekonomiji. Smatramo da je aktuelni relaksirani stav monetarne politike u skladu sa misijom - rekao je Ruf izrazivši da očekuje da će inflacija početi postepeno da raste 2017.

Pohvalio je na fiskalnoj strani nastavak dobrih rezultata, sa većim prihodima nego što se očekivalo, dok su se rashodi zadržali u okvirnim ciljevima.

- Sada se očekuje da će deficit iznositi 2,1 odsto, što je niže nego što smo očekivali početkom godine. Veoma je važno da vidimo da je počeo da pada javni dug, a on se odvija godinu dana brže od plana - konstatovao je Ruf.

Preneo je da je postignut sporazum u vezi s budžetom za 2017. godinu, čiji prioritet će biti fiskalna konsolidacija, kao i dalje smanjenje javnog duga, koji je još uvek visok.

S obzirom na dobre fiskalne rezultate, kako je naglasio, postignut je i sporazum sa vlastima o povećanju zarada u javnom sektoru, čije detalje je objavio premijer.

On je kazao da očekuje da će fiskalni deficit pasti na 1,7 odsto BDP-a iduće godine, a da bi se osiguralo trajno poboljšanje fiskalne situacije na srednjeročnom planu neophodno je da se vlasti posvete strukturnim izazovima.

Tanjug

- U ovom trenutku se fokusiramo na reforme javnog sektora, kojae bi trebalo da obezbede bolje javne usluge i daju doprinos procesu konsolidacije. Jedna oblast gde su se vlasti posebno obavezale u smislu reforme je reforma obrazovanog sistema - preneo je Ruf.

Rekao je i da su potrebne odlučnije mere kako javna, komunalna i državna preduzeća ne bi dalje predstavljala opterećenje po javne resurse.

U prošlosti su, prema njegovim rečima, ova preduzeća, posebno u oblasti energtike doprinosili fiskalnim gubicima. 

Program srpskih vlasti predviđa planove da se odlučno stane na put daljoj akumulaciji dugovanja, naglasio je Ruf.

On je kazao da MMF u finansijskom sektoru i dalje vidi dobar napredak, uz dobrodošao pad problematičnih kredita na osnovu Strategije o rešavanju problematičnih kredita.

- Podržavamo napore NBS u pravcu unapređenja makroprudencijalne politike. U anrednom periodu važni su napretci u reformi državnih finansijskih institucija - poručio je šef misije MMF za Srbiju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
GORDANA

pre 7 godina

Gradjanima se deli na kašičicu ono što im je pre dve godine oteto i ništa više. Dobijaju samo oni kojima nije oteto deset posto. Nemojte nam više ispirati mozak pliz

Asad

pre 7 godina

Treba nagraditi i srpske ministre, dati im po jos jednu vilu na Dedinju, par miliona namestenih tendera za EPS, od Koleta po 5 skoda, 3-4 golisave savetnice...

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija