• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.11.2016

17:38

AUTORSKI TEKST ŽELJKA CVIJANOVIĆA KOJI MNOGO TOGA OBJAŠNJAVA: Stranci, deo opozicije i podzemlje hoće Vučićevu glavu!

Politika

AUTORSKI TEKST ŽELJKA CVIJANOVIĆA KOJI MNOGO TOGA OBJAŠNJAVA: Stranci, deo opozicije i podzemlje hoće Vučićevu glavu!

Podeli vest

Glavni urednik 'Novog standarda' Željko Cvijanović tvrdi da su 'zolja' u Jajincima, dojava o bombi u zgradi 'Er Srbije' i eksploziv u novobeogradskoj garaži zapravo vrlo precizno ispisani preteći znakovi zapadnih moćnika premijeru Aleksandru Vučiću! I to, upozorava Cvijanović, nije poruka predsedniku Vlade samo da će ubiti ubijen, nego da će biti ubijen kao kriminalac!

Cvijanović, koji je ranije sa zapanjujućom tačnošću u svojim analizama predviđao sled događaja u srpskoj politici, piše šta bi Vučić morao da uradi kako bi sačuvao svoj život.

Tekst prenosimo u celosti:

1. Možda bi ta patologija koja osvaja javni prostor u Srbiji nekom bila i zabavna kad ne bi bila toliko nekrofilna, kad ne bi tražila krv. Jedni bi da Vučić ne pogine i rado bi ga zaštitili, ali, avaj, kako će kad je on već toliko puta galamio o svom ubistvu i državnom udaru. Kao onaj čobanin iz priče koji je zezao selo vičući "vuk!", pa kad se vuk stvarno pojavio... Znate to već.

Oni ne bi da se dogodi nešto strašno, ali drže se principa. A i ako se Vučiću najgore dogodi, šta oni tu mogu, uostalom, neće im nedostajati.

Drugi bi opet da budu razložni: a što se kači s Amerima?

Taj svet ozbiljno se bavi politikom, zna običaje, i kako oni da spasavaju poludelog samoubicu. A evo i dobronamernih realista - oni Vučiću savetuju da su američke pretnje najjači argument da se što pre organizuje venčanje Srbije i Amerike. Mudrost sipa iz njih kao iz očeva koji su dali ruke svojih ćerki proscima koji su ih prethodno silovali i ne mogu da se zakunu da neće opet.

2. Naravno, ta maligna plitkoća antivučićevske histerije - koja je samo vrh decenijama preuzimanog narativa o još prevelikoj, prejakoj i prekobrojnoj Srbiji da bi se namirio balkanski mir - nalaže da njegovo ubistvo ipak jeste neko rešenje. I oko toga se polako, kao paukova mreža, sklapa konsenzus dela stranaca i dela elita - od liberalnih do nacionalnih - zatim političkog podzemlja, regionalnih feudalaca i klasičnog podzemlja.

I svi su oni radi da zasuču rukave i spasavaju Srbiju, ali zašto bi spasavali Vučića kad je samo Srbija bez njega vredna spasavanja?!

Zoran Sinko/tanjug

Taj odvratni koncept namerno previđa najvažnije: vika koju je podigao Vučić danas je, koliko god nedovoljna, jedino što ga štiti od metka. Mogle bi da ga sačuvaju službe? Policija? Telohranitelji? Budimo ozbiljni! Samo ta galama koju proizvodi drži ga na zemlji i fakat je da zbog te galame, ako mu se nešto desi, na svetu neće biti nikog ko neće znati da su to bili Ameri.

A ovi naši majstori tako bi uleteli da se tuku na njegovoj strani, samo kad ne bi toliko galamio. Bedno!

3. Sve su to zle gluposti sveta, kome je pogled na Vučića toliko suzio sliku da ne vidi ni toliko da se u Srbiji događaju važne stvari. Ne bih još uvek rekao, kao Čepurin, da je reč o "istorijskom zaokretu" Srbije, ali činjenica je da je Beograd zategao prema Americi i EU. Zašto je zategao? Zato što ne može ili neće - svejedno - da isporuči ultimativne zahteve na Kosovu i Metohiji, u Srpskoj i povodom Rusije.

Ako bi ih ispunio, to bi možda za prvo vreme moglo da ga spase spolja, ali tad ničeg ne bi bilo što bi moglo da ga spase iznutra. Jednostavna matematika, i tu prostora za politiku, bar koliko je do Srbije, jedva da je nešto ostalo.

TV Pink

I svi ti tragovi koji se pažljivo postavljaju u Vučićevoj okolini - od "zolje" u Jajincima, preko navodne bombe u "Er Srbiji" do eksploziva u novobeogradskoj garaži - sve su to precizno ispisani znakovi. Sav taj kriminalni šljam koji se okolo muva - isto tako. I nije poruka Vučiću samo da će biti ubijen nego da će biti ubijen kao kriminalac.

Uostalom, šta drugo sugeriše ovdašnji dnevni list koji za jednu od mogućih meta - Vučićevog brata Andreja - otvoreno postavlja pitanje da li bi mogao da postane žrtva zato što je brat srpskog premijera ili zato što je malo sumnjiv. Ako je prvo, možda i nije dobro, ali ako je drugo, u čemu je tu razlika od desetine uličnih ubistava za kilo kokaina.

4. Važno je znati da to nije prvi put da se u Srbiji formira konsenzus stranaca, dela elita i podzemlja. Uostalom, dovoljno je setiti se Petog oktobra, kad je u noći koja je slutila na obračun za račun opozicije i stranaca jedan od surčinskih kriminalaca sa svojim ljudima na liniji vatre držao zgradu državne bezbednosti, a drugi Generalštab.

Važno je znati i to da je ovaj drugi ušao u NATO pre nego što je to ikom u Srbiji bilo ponuđeno, tako što se njegova bezbednost, kad je trebalo da svedoči protiv odmetnutih pripadnika svog klana, čuvala u jednoj bazi NATO u Slovačkoj.

TV Pink

Važno je znati i to da obračun sa crnogorskim podzemljem, najdugovečnijom nenačetom formacijom tog tipa u Evropi, nikad nije bio uslov za prijem Mila Đukanovića u EU ili NATO. (Zašto? Možda zato što oni u Jajincima imaju zadatak da nekog uvedu u NATO.) Kao i to da je srpskim fudbalskim navijačima, danas ozloglašenoj grupi, Veran Matić za učešće u petooktobarskoj revoluciji dodeljivao nagrade B92.

Danas, kad pored kuće Vučića u Jajincima pripadnici crnogorskog podzemlja - koji se za svog gospodara nisu jednom tukli po Srbiji - ostavljaju svoje preteće tragove, važno je znati i to da se to ne događa zato što im je Andrej Vučić kao nešto dužan, već što je njegov brat dužan Kosovo, Srpsku i sankcije Rusiji svetu koji već 20 godina ovde noću neguje delove podzemlja kao sredstvo pritiska na neposlušne vladare, dok danju, na radost naših uglednika s početka teksta, trubi o pravnoj državi. O tome se ovde radi.

5. Da, Srbija je u problemu. Njena potreba da zadrži makar obrise svog suvereniteta vodi je u sukob sa zapadnim svetom, gde sama tema sukoba jasno svedoči o mestu koje joj je u tom svetu namenjeno i gde se pripadnici crnogorskog podzemlja, muvajući se naoružani oko kuće Vučića, pojavljuju kao zaštitnici njegovih vrednosti.

Zato ovo nije vreme za stvaranje glupih simetrija o Srbiji koja bira između Istoka i Zapada, čime se pune ovdašnje novine; ona bira između toga hoće li zadržati makar obrise suverene države ili će biti teritorija koja će se vremenom isprazniti i od poslednjeg nepredatog resursa - ljudi.

TV Pink

U nastojanju da o tome postigne nekakav dogovor sa zapadnim silama Srbija je doživela neuspeh - budući da taj svet ne misli da bi zemlji koju smatra poraženom u kratkom ratu iz 1999. godine trebalo dati bilo kakav častan izlaz. Godinama je, naravno, taj problem maskiran viškom retorike i srpskim ustupcima toj retorici. Na kraju se, kako to biva, ponovo pojavio problem, go i jasan, toliko da ga svi jasno vide sem naših elita, nastalih i gojenih kao lišaj na drvetu upravo te i takve retorike.

6. Samim tim zapadne sile veruju da je vreme da politiku zamene druga sredstva, dok Srbija to zatvaranje političkog prostora ispunjava pukim nagonom samoodbrane. I tu je malo ostalo prostora da se ide nazad: prvi neće da ga vide, drugi ga nemaju. Dolaze teški dani. Za Vučića je za popuštanje kasno: ako bi to uradio, darovi bi bili primljeni, a onda bi bio kažnjen što je uopšte pomislio da je mogao drugačije.

Preostaje mu samo da počne da čisti prostor oko sebe - od bezbednosnih službi, preko političkog aparata, u koji su decenijama ubacivani oni kojima je kupovano poverenje zapadnih sila. Preostaje mu da se osvrne po svojoj okolini i razume ko je tu da bi Srbiju branio, a ko da bi njenu i njegovu glavu pripremio za žrtvu. Ili da manijakalno pokuša da, ništa ne dirajući, postigne preskupi mir u momentu kad su sa druge strane već zasvirale ratne trube, ne razumevajući da su ovaj put cena tog mira Srbija i on.

Elem, jednačina se iz sata u sat pojednostavljuje: ili si Orban ili si Janukovič. Ili se, nemajući dovoljno vremena, tučeš za suverenitet zemlje, ili ga predaješ, bez šansi da bude povraćen u mnogim godinama koje dolaze. Nema trećeg puta.

ŽELJKO CVIJANOVIĆ


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
crni

pre 7 godina

ovo je bilo jasno jos 2000god. i ubistvom Djindjica koji nikada nije spadao u meni omiljene likove ali se mora priznati da je bio na slicnim mukama, mnogi ni danas ne shvataju i verovatno nece da dokle sebe ne postujes niko nece ni tebe postovati.\nimamo iskustvo zadnjih dvadesetak i vise godina i lose politike jos vise. \nnazalost ovo je pocetak ali i sreca u  neku ruku bar ce se otarasiti bagre, bar bih ja tako uradio, a ako ne uradi nebih mu bio u kozi a bogami ni u nasoj pa makar gledali sa strane nece biti dobro.\n

Lala iz Banata

pre 7 godina

Одговор Владе...? Предлог Закона о заштити државе..? Или завођење ВАНРЕДНОГ СТАЊА ...3 дана ! Чему "новинарско препуцавање"....?! Дајте акцију...! 3. дана ванредног стања - и "чишћење цистерне" зване Србија од криминала и гамади...!! Извршите "дератизацију" подземља, и "дезинсекцију" - политичке подршке криминалу...! То је (једини!) прави пут, уместо што кукате ко неке ... - "задушне бабе"...!!

CICKA

pre 7 godina

Али ви не знате шта су људи зла и шта су у стању да вам ураде , људи зла су болесни људи и од њих се можеш одбранити само на два начина или их надгледати , пратити и реаговати на сваку ствар или их треба уништити нема трећег

Ljubo

pre 7 godina

Dok buducnost Srbije trune po splavovima ,pod starletama ,pijanci uz internet ,vrslja po " facebook" ,podleze prljavim tetovazama sa zapada ,uz sve povike u jedan glas " blizi se kraj americkoj dominaciji" ,valjda cekamo da Rusi i Kinezi nam sacuvaju suverenitet ,dotle ga mi pusimo i pusimo i lagano ostajemo bez matice Srbije ,....veliki grijeh cinimo ,ne prema Bogu ,on sa ovim nema nista vec prema nasim precima ,nasoj krvi ....

vlada

pre 7 godina

....bravo za opisanu istinu, kao i prethodni /cicka/ rekli ste suštinske "probleme" Srbije, na koje bi moje dodavanje bilo za "drugi put"! Pozdrav!

Dejan

pre 7 godina

Ovakvoj vlasti i trebaju ovakvi zbunjivaci javnosti nalupao se covek za sve pare samo sto nije pomenuo da su i u kasarni i policiji nasli oruzje.

Garašanin

pre 7 godina

Nemaš ti jado mrvu mozga,zato ćuti.Ko tije ovo napisao na kompjuteru ,jer ne verujem da se ti tako glup njime služiš.

Srb

pre 7 godina

Одличан текст, под хитно треба направити чистку кадрова од служби безбедности до важних државних институција, не може Србија да напредује ако стално има некога међу собом ко забија нож у леђа и износи информације. Премијеру треба појчати заштиту, и повезати се са руским ФСБ, јер све претње долазе са Запада а њих само Руси могу да зауставе.

Dejan

pre 7 godina

Bermudski trougao SNS analiticar Cvijanovic-Krstic-Stankovic

CICKA

pre 7 godina

Кад споменусте Крстића , док је био са ДС био им је добар ништа о њему нико није рекао лоше они и који су нешто другачије мислили о његовом раду онда нису причали о томе, макар се није чуло , човек је сада сагледао ствари и схватио и сада пише и резонује сасвим добро е сада је Крстић глуп да ли сам негде прочитала или чула на јавном сервису од некога али сасвим сигурно је истина , толико о њима , када ниси са њима кретен си када си са њима ниси кретен , такви су и Американци и цели запад , то само значи да нити су демократе да се лажно представљају за нешто што нису да су искомплексирани а и ко зна шта су још

Vuki

pre 7 godina

Dosli mi ovde u Beograd da piste, da jedan pisti u pistaljku da daje znak ovom drugom da pripuca, tupavi, neinteligentni moroni..

Nebojsa

pre 7 godina

Ako pod podzemljem pored opstepoznatog podzemlja podrazumeva i delove MUP i BIA onda se slazem u potpunosti. Ne moze da bude demokratije i fer pleja sa onima koji bi da presudjuju licno i u interesu nezajazljivih grupa. \n

DJovan

pre 7 godina

A ja verujem da je VUCIC bio odlucan kad je preuzeo apsolutnu podrsku naroda 2012. god a koju mu je narod dao bas zbog vere da ce odlucno i bez kompromisa uraditi ono sto je obecao ( a vi se podsetite sta je to ), da bi danas svi domaci zlotvori bili mirni, umesto sto javno pozivaju na njegov odstrel. Nista on nije naucio od DJINDJICA, koji se salio na racun svoje likvidacije, pa je za to i likvidiran, umesto da je pokazao zube svakom ko mu priziva smrt, on, kao i Djindjic pusta sve volji zlih ljudi.Od nevolje ne mozes pobeci, zato moras pravo na nju.

Crna Gora

pre 7 godina

Vas u Srbiji izluđuju sa svake strane. Jedan od tih je izgleda i autor ovog članka. Istina je sledeća: Rusi ovih dana i nedelja aktivno rade na likvidaciji Đukanovića (jer je CG poveo u Nato). Plaćene ubice iz RS vršljaju po CG i traže priliku da realizuju svoj plan. Vučić je izblamirao Ruse kada je otkrio da se zavjera pripremala u Srbiji i da su (izgleda) i ruski agenti aktivno učestvovali u tome. Vučić im je od ranije sumnjiv da će i on krenuti tim putem, pa su izgleda odlučili da preventivno reaguju i da ga na vrijeme uklone. Srbija posle njega neće moći naći drugog čovjeka koji bi zemlju poveo u zapadnom smjeru i oni su riješili problem. Nevjerovatna je bulumenta novinara, medija, analitičara koji pokušavaju da naprave maglu i prikriju izvršioce ovih monstruoznih planova. Puna podrška Vučiću iz CG. Pokazao si da si čovjek i da ne želiš da učestvuješ u zavjerama protiv nas. Nama je teško ovih dana, a razumijemo da je tebi još teže.

Nesa

pre 7 godina

Ja se slazem sa tobom i mislim da sunce svice i zalazi zbog CG. Bre care CG (Montenegro) i Srbija su dva sveta. Lideri su dva sveta. Preti im likvidacija, ali razlozi su dva sveta. Mafija, i svetska (globalna) mafijaska intervenisticka, zapadna politika su dva sasvim suprotna razloga.

Robert Grevs

pre 7 godina

Vučić je sebe žestoko obrlatio jer je mnogo toga stavio na svoju grbaču misleći da sve to može da izmese. Vreme je da posao raspodeli na druge ljude i za duže vreme i malo podigne glavu od previše obaveza i sagleda istinu da je njegova bezbednost istovremeno i stabilnost Srbije. A ne kao ono u Srebrenici gde je dosta nepromišljeno za samo dlaku izvukao živu glavu.

Aleksandar

pre 7 godina

Koliko god se ne slagao sa Vučićem, iskreno mislim da on dobro radi ali je se nažalost okružio poltronima i neznalicama, za ovo ih treba zatreti, biti nemilosrdan... U 2016.god.oni pomišljaju na ubistva najviših državnika! Srbijo reaguj!

cacanin

pre 7 godina

Sam licno i personalno nosio je plakate i lepio Bulevar Ratka Mladica plus jedan mladi zivot izgubljen prilikom protesta.Ne nosi ga moja baba na dusi vec Radikali..Nije cenio pok. premijera ok ali zahtjevati i boriti se za Bulevar bosanskosrpskog generala zar nije malo cudno.Citam da je Putin spremio svog coveka da preuzme nase sluzbe zar to nije izdaja drzave i njenog poretka pitam se i nista vise.To je nadjeno oruzje nasih srpskih ljudi a nije americko ili nemacko jer Mirkovci i Doboj ne postoje tamo daleko.

lilit

pre 7 godina

Da li ova ili bilo koja sledeća vlast u Srbiji SAMO KUKA KAKO JOJ PRETE LIKVIDACIJOM, urušavaju sistem...? Pa narode moj: Vlast postavlja na ključne pozicije svoje partiokrate (pola su nepismeni, pola je kupilo diplome, poltrone, ulizice, klimadžije...), dok ljudi školovani za takva mesta (politikolozi, doktori, policajci sa fakultetima) čuče po nekim pekarama, buvljacima,... Ako si član vladajuće stranke, to nije razlog da budeš MINISTAR, direktor ili sl. Tu je problem ove države!!!!! Znam da se ovo neće pojaviti u komentarima, ali....

Dr

pre 7 godina

Bravo napisao si sustinu samo svaka vlast pa i ova bi ti rekla da si ti placen sa strane i da rusis zemlju ali svakoj vlasti dodje kraj vazno je da ima jos normalnih kao ti koji misle svojom glavom

nenad 2008

pre 7 godina

Poštovani Cvijanoću, imamo li ljude u MUP - u, na svim nivoima, sposobnim, a pre svega lojalnim, da odgovore sadašnjem i vremenu koje dolazi.

velja

pre 7 godina

U pravu si sve ulizice,neobrazovani,od najnizih do najvisih pozicija.Kulturni pametni i obrazovani nikome ne trebaju.ONI SU IM PRSTNJA UMESTO STUB. Kad ce biti primanja po konkursu? Bez preporuka ,urgencija,nepotizma?kad ? ....?

mile

pre 7 godina

Vucicu i Stefanovicu treba maksimalno pomoci, ovo bitka svih bitaka. Cvijanovicu ne bih mnogo verovao,pitanje je kone on pripada.\n

Dragan

pre 7 godina

Izgleda da gospodin Cvijanović i ja ne živimo u istoj državi i u istom veku.Pa zar taj Vučić nije miljenik zapada? Zar sam nije hiljadu puta ponovio da niko pre njega nije tako priman i uvažavan na zapadu? Zar ga ne hvale svi od Merkelove do MMF-a? Zar taj isti Vučić nije na Kosovu i u vezi Kosova uradio po nalogu zapada i ono što niko pre njega nije hteo ni smeo ni da pomisli? Zar taj isti Vučić, opet po želji zapada, nije okrenuo leđa Republici Srpskoj po pitanju referenduma? I koga to Vučić treba da reformiše i otera? Zar on nije već 5 godina na čelu svih službi bezbedosti u zemlji (šef biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti)? Zar taj isti Vučić nije, i pored zgražavanja naroda, doveo za savetnika u Vladu najgoreg srpskog krvnika Tonija Blera? Nešto debelo nije u redu sa pričom gospodina Cvijanovića, ili možda ja posle 50 godina života nemam pojma ni o čemu.

Milanko

pre 7 godina

Sve je istina. Kako javljaju N1, N2 (javni servis), N3 (B92),N4 (PRVA) mi propadamo. Neka se brani kako zna i ume. Srecno!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija