• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.11.2016

08:13

VUČIĆ U RIGI! Završava se Samit "Kina plus 16"

Politika

VUČIĆ U RIGI! Završava se Samit "Kina plus 16"

Podeli vest

Peti samit šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE) u Rigi, na kome učestvuje i srpski premijer Aleksandar Vučić, danas se završava

Vučić je u subotu, prvog dana Samita "16+1", izjavio je da je srećan što je u letonskoj prestonici video da Srbija uživa veliki ugled i naveo da je imao susrete sa najmanje 12 premijera država koje učestvuju na tom skupu.

On je izrazio zahvalnost kineskim prijateljima na dosadasnjoj saradnji, ističući da je Srbija do sada uglavnom sve projekte sa Kinom sprovela u delo i da su iskustva u toj saradnji bila odlična.

- Saradnja u oblasti infrastrukture, poslovna saradnja i veće prisustvo kineskih investitora u Srbiji rezultat je naše saradnje. Veoma smo zadovoljni ulogom kineske strane u poslovanju Železare Smederevo - zaključio je premijer Vučić.

On je dodao da će nastaviti da moli kineske partnere kako bi se našlo rešenje za RTB Bor, kao i da će pokušati da nađe rešenja i za Petrohemiju, Azotaru i Metanolsko sirćetni kompleks.

Prvog dana samita u Rigi, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar inostranih poslova NR Kine Vang Ji potpisali su Sporazum o uzajamnom ukidanju viza između dve zemlje. Time je Srbija postala prva zemlja u regionu CEE koja je sklopila takav sporazum sa Kinom.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je u Rigi potpisala komercijalni ugovor vredan 319 miliona dolara, za izgradnju prve deonice brze pruge Beograd - Budimpešta, kao i Memorandum o finansiranju čitavog projekta na teritoriji Srbije.

Mihajlovićeva je u Rigi već potpisala ugovor sa predsednikom Eksim banke, Liu Liangom, o finansiranju izgradnje auto-puta Surčin-Obrenovac vredan 208 miliona evra, a sa kineskom kompanijom "Power Construction Corporation of China" i JP "Putevi Srbije", komercijalni ugovor za nastavak izgradnje Obilaznice oko Beograda vredan 207 miliona evra.

Pored ovih ugovora, potpredsednica Vlade potpisala je i Memorandum sa kineskom kompanijom "Huawei", o saradnji na razvoju sistema upravljanja i telekomunikacija u saobraćaju i infrastrukturi.

Premijer Kine Li Kećang ocenio je prilikom otvaranja Samita da je saradnja Kine i 16 zemalja CEE "črvsta i vredna kao dijamant", te da je neophodno da zajedno rade i da idu prema istom cilju, a to je - zajednički rast.

On je kazao da je Kini prioritet ekonomska saradnja sa zemljama CEE, a da rastući broj sesija od foruma do foruma prevazilazi broj 16+1, što dokazuje značaj ove ekonomske saradnje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija