• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.11.2016

12:32

LONČAR: Krivična prijava zbog propusta lekara!

Politika

LONČAR: Krivična prijava zbog propusta lekara!

Podeli vest

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je podneta krivična prijava protiv lekara Dobrivoja Bojanića, jer je u izveštaju o spoljnoj kontroli inspekcija utvrdila da nisu ispoštovane sve procedure i pravila i da je došlo do propusta koji su uticali da dođe do smrti dečaka Radenka Nikodinovića

Lončar je rekao da Bojanić trenutno ne radi u Opštoj bolnici u Loznici, da se čeka odluka Suda časti Lekarske komore Srbije, i da je to proces u koji se Ministarstvo zdravlja ne meša.

Zbog smrti dečaka, koji je preminuo nakon preloma ruke od sepse, Ministarstvo zdravlja oformilo je timove iz kliničkih centara i trenutno je između 70 i 90 načelnika klinika, profesora Medicinskog fakulteta, raspoređeno je u bolnicama u Srbiji i kontrolišu njihov rad.

Zbog loših higijenskih uslova, loše organizacije posla, do sada je smenjeno 18 direktora opštih bolnica, klinika i domova zdravlja, a Lončar kaže da će takve kontrole biti praksa dok je on na čelu ministarstva zdravlja.

Novi rukovodioci koji treba da zamene smenjene direktore, kako kaže, moraju biti sposobni da dobro organizuju posao.

- Mi lekari smo ozbiljno sujetna profesija i mislimo da sve znamo. Rukovodilac je taj koji treba da pomiri sve njih i ako neko ne govori, jer zbog pacijenta moraju da budu u dobrim odnosima. Oni mogu da ne govore van bolnice, a u bolnici moraju da predaju jedan smenu drugom, a ne preko sestara - naglasio je Lončar.

Cilj je, kako kaže, da se smanji broj putovanja na kongrese u inostrastvo, a da se poveća poseta i edukacija lekara u bolnicama u unutrašnjosti Srbije.

- Da budemo iskreni da odemo na aerodrom, pola aviona je do sada bilo popunjeno lekarima koji idu na kongrese, a onda smo došli u situaciju da nam se u unutrašnjosti Srbije dešavaju takve stvari. Prvo moramo da sredimo stvari u svom dvorištu - rekao je ministar.

On kaže da mu niko ne može reći da je neophodno da ode cela jedna klinika na kongres, već da je dovoljno jedan ili dva člana i da kasnije kolegama prenesu šta je bilo.

- Insistiram da farmaceutske kuće transparentno na sajt stave šta su kome platili i da ne putuju stalno jedni isti lekari. Jurimo svetska dostignuća, a imamo u unutrašnjosti ovakve stvari - naglasio je Lončar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Brka

pre 7 godina

Bravo Zlatibore,najzad pravi hirurški pristup rešavanju zdravstvenih pitanja u zemlji.Sada su svi kongresi na internetu dovoljno je da samo neko plati kotizaciju i dobija šifru.i može da se ceo kongres prati na internetu.A gde je to da 50% tih putesestvenika ne zna ni jedan strani jezik na nivou da može da slusa predavanja bez prevoda.Obavezno da se imena prikažu na sajtu svake farmaceutske firme ,jer to je viši nivo korupcije.Srećno

Slobodan

pre 7 godina

Ubedljivo bolji od svih dosadašnjih naših ministara zdravstva, gospodin Lončar, nastavlja sa pravim potezima koje mi, građani Srbije, od njega i Vlade i očekujemo. Sve pohvale za njega, samo neka nastavi tako.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija