• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.11.2016

15:16

LONČAR: Do kraja sedmice lista 15 inovativnih lekova

Politika

LONČAR: Do kraja sedmice lista 15 inovativnih lekova

Podeli vest

Republički fond za zdravstveno osiguranje do kraja ove nedelje treba da saopšti listu s 15 inovativnih lekova, izjavio je danas ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar

Kako je naveo, ugovori za jedan broj inovativnih lekova biće potpisani i oni će, konačno, posle pet ili šest godina, biti na našem tržištu.

Lončar je na forumu o dijabetesu u Privrednoj komori Srbije, a povodom Svetskog dana te bolesti, rekao i da je Ministarstvo insistiralo da se napravi strategija za naredne četiri godine kako bi se tačno znalo kada će svaki od tih lekova biti uveden na pozitivnu listu.

- To je stvar na koju ja niti želim niti mogu da utičem. Postoje stručne komisije i ljudi koji se bave time. Oni treba da odrede prioritete i da na osnovu novca koji imamo odrede šta je to što treba da prođe ove godine, šta sledeće, a šta za dve i tri godine - rekao je Lončar.

Naglasio je da takve odluke treba da donosi struka i da on ne bi sebi dao za pravo da odlučuje, te dodao da kakva god da bude odluka Ministarstvo će je ispoštovati.

Ministar je istakao da je namera da se uradi jedinstvena baza podataka na nivou Srbije za sve koji su oboleli od dijabetesa, dodajući da su sredstva u budžetu opredeljena za to, kao i da je u planu da se uradi jedan krovni centar odakle će se pratiti i usmeravati sve ono što se dešava u zemlji oko te bolesti.

Prema njegovim rečima, paralelno sa sprovođenjem aktivnosti na ranom otkrivanju bolesti, radiće se i na unapređenju spektra lekova koji treba da budu na raspolaganju za uspešno lečenje.

Nastavićemo i aktivsnoti na poboljšanju monitoringa bolesti, jer strukturisani monitoring obezbeđuje najefikasniju terapiju, rekao je ministar i dodao:

- Sve ove aktivnosti će biti objedinjene u okviru nacionalnog programa prevencije i kontrole sa jasnom podelom zadataka, a radi sprovođenja programa treba da bude kompletirana i adekvatno opremljena mreža primarnih i sekundarnih centara, kojom će kordinisati nacionalni referentni centar - naveo je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
marko

pre 7 godina

A kladim se da od 15 lekova ni jedan nema srpsku licencu. Sve strani proizvodi, gde opet stranci otimaju profit. Naravno uz male provizije zasluznima.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija