• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.11.2016

16:07

VULIN: Srbiji niko ne može da vraća migrante!

Politika

VULIN: Srbiji niko ne može da vraća migrante!

Podeli vest

Srbiji niko ne može da vraća migrante, jer oni na teritoriju EU nisu došli sa prostora naše zemlje. Računa se prva zemlje ulaska u EU, a to je Grčka, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin

- O samom vraćanju migranata nema govora, pogotovo ne nasilnom vraćanju - rekao je ministar Tanjugu.

Na pitanje kome Srbija može da vraća migrante Vulin napominje da Srbija ima bilateralne sporazume o readmisiji koje primenjuje u onim slučajevima "kada može da dokaže da je neko boravio na teritoriji neke druge države koja se smatra sigurnom, a nije dobio azilnu zaštitu na teritoriji naše zemlje".

Tada podnosimo zahtev za readmisiju i ti ljudi se uglavnom vraćaju na teritoriju zemlje iz koje su ušli, rekao je Vulin.

Na pitanje da li postoji li mogućnost da Srbija bude deo sporazuma EU o povratku migranata, po kojem ce se svako lice koje ne ispunjava uslove za azil naći u procesu povratka, ministar Vulin podseća da bilateralni sporazum između Avganistana, Pakistana i EU, nije nešto što se odnosi na Srbiju, jer ona nije članica EU. Ali, kako kaže, iz Srbije se insistira da se nađe način da naša zemlja bude deo tog sporazuma.

- Očekujemo da ćemo dobiti i konkretne predloge i konkretna rešenja - kaže Vulin.

Ističe da je o tome razgovarao sa komesarom Johanesom Hanom i komesarom Hristosom Stilijanidisom, i da su se oni složili da je vrlo razuman zahtev Srbije, jer " ako ima ljude iz Avganistana i Pakistana na svojoj teritoriji da je logično da bude deo tog rešenja".

Kada se počne primenjivati to rešenje, Vulin očekuje da i Srbija bude deo njega.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija