• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.11.2016

16:37

KUBUROVIĆ: Sprečiti nasilje, ali i pomoći žrtvi

Politika

KUBUROVIĆ: Sprečiti nasilje, ali i pomoći žrtvi

Podeli vest

Svrha Predloga zakona o sprečavanju nasilja u porodici je da spreči nasilje uvek kada postoji neposredna opasnost od njega, ali i da se prevashodno pomogne žrtvi, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović

Ona je obrazlažući predlog tog zakona u Skupštini Srbije rekla da se tim predlogom zakona uvodi princip u kome počinilac nasilja ne sme da ostane sa žrtvom uvek kada postoji neposredna opasnost od nasilja, i da se uspostavlja kontinuitet zaštite žrtve od nasilja sve dok ona ne bude u stanju da se oporavi, a nasilnik snosi odgovornost.

Ministarka je ukazala da se do sada pokazalo da teškoće postoje kada se desi nasilje ili preti njegovo ponavljanje, a ne postoji zakonski osnov da se počiniocu zakona odredi pritvor, kao i kada se nasilje nije desilo a preti opasnost da se desi.

Od prijave opasnosti do početka parničnog li krivičnog postupka protiv počinioca, žrtva je izložena ponovnom riziku i opasnosti od eskalacije nasilja, istakla je Kuburović.

Ona je ukazala da je predlogom zakona definisano da se reakcija na nasilje ne sastoji samo od ograničavanja prava počinioca već i da podrazumeva niz psiholoških i socijalnih postupaka i metoda.


Podrazumeva i izricanje hitnih mera onome koje nasillje počinio a kojima se ograničavaju određena prava u korist zaštite žrtve.

Kuburović je navela da je neposredna opasnost kada neko namerava da počini nasilje, kada ga je već učinio a ima nameru da ga ponovi.

Neposredna opasnost procenjuje se na osnovu ponašanja počinioca, navela je Kuburović.

Predviđeno je izricanje hitnih mera koje pogađaju počinioca koje mogu trajati 48 sati, a njihova svrha je da se on, pre svega, udalji od žrtve.

Predviđeno je i da policijski službenik može, nakon što sačini procenu rizika od neposredne opasnosti od nasilja, da izrekne hitnu meru čiji je cilj da se nasilnik udalji iz stana ili mu se zabrani da kontaktira žrtvu i prilazi joj.


Kuburović je objasnila da je cilj tih rešenja da se blagovremeno i delotvorno omogući bezbednost žrtvi u slučajevima kada ne postoji zakonski osnov za određivanje pritvora ili neka druga mera zaštite.

Pored hitnih mera, zakonom se predviđa i da organi koji se stavljaju u zaštitu žrtve nasilja, pružaju podršku žrtvi, počev od informisanja o njenim pravima, pružanje pomoći, psihološke zaštite…

Ona je važnim ocenila da žrtve nasilje budu ujedinjene i stvore zajednički odgovor za nasilje u porodici, odnosno da se na jedinstven način omogući postupanje organa i pruži podrška žrtvama nasilja.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Majka

pre 7 godina

Moju kcerku je muz zlostavljao, pa ju je isterao, onda joj je uzeo jedno dete , zivi sa drugim kao podstanar i Sud je odredio da ona placa alimentaciju muzu , koji je ostao u kuci , gde je i ona bila uknjizeni vlasnik.Onda joj je sud oduzeo i to uknjizeno vlasnistvo.Tako je Sud nagradio nasilnika i jos odredio da moja kcerka plati muzu koji je multimilioner sudske troskove od oko 12 000  E. Zanima me ima li nade da ti Sudije odgovaraju za skandalozne presude kojima stite bogate i nasilne muzeve, a unesrecuju zrtve i njhovu decu.\n

XXL

pre 7 godina

Na žalost NEMA nade da NEKO odgovara u našem pravosuđu ... postali su SISTEM koji jako opasno funkcioniše u sklopu države Srbije (iz iskustva o kome sam pisao na ovim stranicama kao sada Vi). Pozz.

DUSAN

pre 7 godina

Ma podrzacemo svi taj zakon.Ali pod uslovom da svaka zena kad prijavi nasilje, prodje detektor lazi, prije nego nasilnik bude uhapsen.Jer ovakav zakon svaka zena moze da zloupotrebi i da spakuje iza brave svakog muskarca koji joj padne napamet.Ako prica istinu,nema sta da se boji od detektora lazi.

majka

pre 7 godina

To je zastasujuce, Jadna smo mi zemlja kad su u njoj samo tajkuni i njihov novac zasticeni.Nasi sudovi ne haju za nesrecu decice i besramno ih dodeljuju nasilnicima i odvajaju od majki, a majke ostavljaju bez krova nad glavom .Moracemo pravdu traziti izvan Srbije.\n

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17