• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.11.2016

23:30

RASTU TENZIJE IZMEĐU TURSKE I EU: Erdogan još uvek juri pristalice nesupelog puča!

Politika

RASTU TENZIJE IZMEĐU TURSKE I EU: Erdogan još uvek juri pristalice nesupelog puča!

Podeli vest

Poslanici Evropskog parlamenta otkazali su posetu Turskoj nakon što je Ankara odbila da primi jednu predstavnicu Evropskog parlamenta

Njoj je uskraćeno gostoprimstvo zbog kritikovanja ponašanja Ankare nakon neuspelog državnog udara u julu ove godine, prenosi AFP.

- Turska je pristala da u posetu primi poslanicu Elmar Brok, ali ne i Kati Piri zbog kritičkog stava prema Ankari- rekao je neimenovani izvor.

U saopštenju Evropskog parlamenta se navodi da je predsednik Martin Šulc razgovarao sa poslanicima i odlučio da odloži posetu, sve dok se ne budu iskazalo poštovanje parlamentu. 

"Brok i Piri su predstavljale Evropski parlament i ne možemo dopustiti da biraju sa kim će razgovarati", rekao je Šulc. 

Prethodno, Šulc je razgovarao sa turskim premijerom Binali Jildirimom i ministrom zaduženim za EU Omerom Čelikom kojima je poručio da budu otvoreni za saradnju. 

"EU ostaje posvećena dijalogu, ali on zahteva dve strane. nastaviću na se nadam da će Evropskom poarlamentu uskoroi biti omogućeno da poseti Tursku", naveo je Šulc. 

Predsednica odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Elmar Brok i skupštinski izveštač za Tursku Kati Piri došle su u Tursku kako bi razgovarale sa turskim zvaničnicima o opoziciji i organizacijama civilnog društva, sa ciljem da se obnovi politički dijalog. 

Već duže vreme, Evropska unija je kritična prema odnosu Vlade Turske prema ljudskim pravima u Turskoj. 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je ranije odbacio kritike EU koja je postavila uslov Turskoj da ili promeni ponašanje prema protivnicima ili da do kraja godine odluči da li hoće u EU ili ne. 

Formalni pregovori Turske i EU počeli su 2005. godine, ali su veoma sporo napredivali na tom putu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
KILLARY DA ODSTUPI IZ EU

pre 7 godina

Erdogan je poslednji predsednik koga su hteli da zbace zato sto ne radi kako EU tj. britanski dvor hoce.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija