• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.11.2016

11:22

LINTA: Vukovar je mesto i srpskog stradanja!

Politika

LINTA: Vukovar je mesto i srpskog stradanja!

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da je Vukovar mesto stradanja i srpskog i hrvatskog naroda, a ne samo hrvatskog, kako navode hrvatske vlasti

Kako se navodi u saopštenju, Udruženje srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava", koje deluje u Hrvatskoj, ima podatke da je tokom leta i jeseni 1991. godine u Vukovaru ubijeno ili nestalo oko 120 Srba. Takođe, sedam porodica srpske nacionalnosti je podnelo krivične prijave protiv Tomislava Merčepa 2012. godine koje se odnose na ubijstva i nestanak članova njihovih porodica, što se desilo pre početka ratnih sukoba u Vukovaru.

Državno tužilaštvo Hrvatske, ističe se, nije još počelo konkretno postupati po njihovim prijavama.

Bivši Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo je odbio zahtev predstavnika Srba da se u Vukovaru podigne spomen-obeležje civilnim žrtvama rata srpske nacionalnosti. To je jedan u nizu dokaza da Hrvatska deli žrtve po nacionalnoj pripadnosti, napominje Linta.

"Hrvatske žrtve su priznate, imaju penzije i medijsku pažnju, dok su srpske žrtve negiraju i prećutluju da se ne bila dovela u pitanje lažna teza da su rat u Vukovaru tobože započeli Srbi i JNA. Brojne činjenice jasno potvrđuju da glavnu odgovornost za početak rata Vukovaru snosi zločinački režim Franje Tuđmana čiji je strateški cilj bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba", piše u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srbin Sremac

pre 7 godina

Samo jedno pitanje za sve uživajtelje privilegija iz Beograda i Novog Beograda...oficire i njihove potomke ,zašto ste dali Zapadni Srem i Baranju posle drugog rata Hrvatskoj,zašto su Djilas i ekipa dali veliki deo Srema koji je sad u Hrvatskoj i Baranju?Zaato niko to nepita i zašto je samovoljno crtao granice Crnogorac ,i. Gle čuda prve probleme sa Hrvatske strane Srbima je pravio upravo Crnogorac po ocu koji je iz Vukovara,a posle opet Crnogorac oficir iz JNA rušio

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija