• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.11.2016

15:07

SKOT U ČAČKU: Srbija sidro stabilnosti i motor rasta

Politika

SKOT U ČAČKU: Srbija sidro stabilnosti i motor rasta

Podeli vest

Ambasador SAD Kajl Skot posetio je danas Čačak i Pranjane kod Gornjeg Milanovca, gde je poručio da je Srbija sidro stabilnosti u regionu i motor rasta, a da su SAD spremne da pomognu Srbiji u ekonomskim reformama

Prema njegovim rečima, ovu godinu u Srbiji obeležili ekonomski rast, izbori i formiranje nove vlade.    

- Mi ćemo pomoći u otvaranju novih radnih mesta i smanjenju nezaposlenosti i nadam se saradnji u budućnosti - naglasio je ambasador, dodajući da je ekonomski optizmizam u Srbiji u porastu.

Kako je rekao, mnoga preduzeća i strani investitori zainteresovani za ovaj region. 

Skot je podsetio da je, od dolaska u Srbiju, dosta putovao po unutrašnjosti i da je primetio sve bolju infrastrukturu.

Prema njegovoj oceni, izgradnja deonice puta Ljig-Preljina na Koridoru 11, predstavlja važan korak napred.

O investiranju u Čačak i region Skot je razgovarao sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem.

- Razgovarali smo o razmeni dobara, edukaciji srednjoškolaca i o vidovima saradnje vezanim za kulturu i privredu - rekao je Todorović.

Ambasador posetio Pranjane gde je održana svečanost povodom 72-godišnjice spasavanja 500 američkih vazduhoplovaca za vreme Drugog svetskog rata.

Taj događaj, prema njegovim rečima, govori o junaštvu Srba, koji su spasili američke vojnike i čuvali ih sve dok oni nisu bili evakuisani u SAD.

On je podsetio da su dve zemlje bile saveznici u dva svetska rata i da dve države imaju 134 godine dugo prijateljstvo koje je bilo na kratko prekinuto za vreme Slobodna Miloševića.

- U tom periodu bili smo na suprotnim stranama, ali sada gledamo napred u budućnost. Mi smo tu da pomognemo Srbiji u ekonomskim reformama kao i gradu Čačku - istakao je Skot.

Američki ambasador ističe da se u SAD ne zna mnogo spasavanju američkih vojnika u Pranjanima - operaciji Hilijard - i smatra da bi o tome trebalo više da se govori, pa čak i da ona može da posluži kao ideja za film.

Vence na spomen obeležje u Pranjanima položili su pored Skata i predstavnici američkog ratnog vazduhoplovstva, Halijard Fondacije i lokalne samouprave Gornjeg Milanovca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nonsense

pre 7 godina

Помози нам тако што ћеш што пре да одеш из Србије, од избора у априлу до данас смо као луди од ваше "стабилности".

DUSAN

pre 7 godina

Nije nesto u redu kad nas ti hvalis.mora nesto da pripremas.

Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Доста нам је Скота и Скотових скотова.

vlada

pre 7 godina

....šta ćeš ti u Čačku? Tvoje mesto je Dedinje, i samo, ako dobiješ dozvolu možeš da napustiš ambasadu! Tako bi trebalo da bude u pravnoj državi, i koja drži do sebe! Ponašaš se kao "šnaucer"!

marko

pre 7 godina

Ma nemoj mi reci da je koristio reci sidro i motor. Izvanredan diplomatski recnik ovaj Skot ima. Ja mu malo dao po Sekspiru. Ha ha haaa

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija