• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.11.2016

14:16

STEFANOVIĆ: Srbija i Mađarska nemaju otvorenih pitanja

Politika

STEFANOVIĆ: Srbija i Mađarska nemaju otvorenih pitanja

Podeli vest

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas u Nišu, tokom zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, da policije dve države imaju odličnu saradnju i da nemaju otvorenih pitanja koja treba rešavati

Tokom sednice Stefanović je srpske i mađarske ministre upoznao sa koracima koje je naša zemlja preduzela tokom migrantske krize, kao i izazovima koji očekuju obe države.

Ministar je rekao da migratorna kretanja na zapadno-balkanskoj ruti nisu zaustavljena i pored svih normativnih, institucionalnih i bezbednosnih mera koje su preduzele države na ovoj trasi kretanja, kako bi suzbili iregularne migracije i povećano krijumčarenje ljudi. 

 - Ovo je jedan od najsloženijih problema sa kojim se suočava Evropa, koji zahteva angažovanje svih međunarodnih činilaca i iznalaženje sveobuhvatnog i dugoročnog rešenja do koga nažalost još nismo došli - rekao je Stefanović.

Srpski ministar policije istakao je da naša država ulaže velike napore na pojačanoj kontroli granice i sprečavanju kriminalnih aktivnosti krijumčara ljudima.

On je precizirao da je od početka migrantske krize do danas kroz Srbiju prošlo više od 900.000 ljudi, zbog čega je Srbija, kao i Mađarska, podnela veliki teret krize. 

Samo u ovoj godini registrovano je 110.000 migranata, a uhapšeno je i više od 2.000 krijumčara, rekao je Stefanović i dodao da je srpska policija time pokazala da se neće toleristati kršenje zakona, kao ni ilegalni prelasci na teritoriju Srbije. 

On je dodao da se preduzimaju pojačane bezbednosne mere, usmerene pre svega na najvažnije ulazne tačke na teritoriju Srbije, formiranjem stalnih kontrolno-bezbednosnih punktova.

 - Adekvatne mere se preduzimaju i na granici prema Mađarskoj u cilju sprečavanja nedozvoljenog izlaska migranata iz naše zemlje i krijumčarenja ljudi i u toku ove godine sprečen je prelazak oko 1.250 migranata -  precizirao je Stefanović.

Potpredsednik srpske vlade rekao je i da pored humanitarnog i bezbednosnog aspekta u suočavanju sa migrantskom krizom, Srbija radi na jačanju sistema upravljanja migracijama i azila i njegovoj usklađenosti sa EU normativom, te se očekuje skorije usvajanje novog Zakona o azilu i privremenoj zaštiti, kao i Strategije za iregularne migracije.

 - Otežavajuću okolnost predstavlja i činjenica da se rute iregularnih migranata koriste, nažalost, i kao rute kojima članovi pojedinih terorističkih organizacija pokušavaju da na nezakonit način dođu do zemalja Zapadne Evrope. Serija terorističkih napada jasno je ukazala na neophodnost koordiniranog delovanja i brže razmene informacija - upozorio je Stefanović.

On je istakao da Srbija ne beži od odgovornosti i da je uvek spremna da bude aktivan partner u iznalaženju rešenja i unapređenju bezbednosti.

 - Mogu da konstatujem da su Srbija i Mađarska uspostavile vrlo dobru saradnju tokom migracione krize i naš odnos je odličan primer kako se ujedinjenim snagama radi na rešavanju zajedničkog problema -  zaključio je Stefanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija