• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.11.2016

20:17

PUTIN I TRAMP DELE EVROPU, RUSI HOĆE SRBIJU I RS: Lideri dogovaraju 'zone interesa', odlučuju i o sudbini naše države!

Politika

PUTIN I TRAMP DELE EVROPU, RUSI HOĆE SRBIJU I RS: Lideri dogovaraju 'zone interesa', odlučuju i o sudbini naše države!

Podeli vest

Ruski lider i novi predsednik SAD preko posrednika uveliko dogovaraju "zone interesa" u Evropi... Putin, pored Srbije i Republike Srpske, hoće i Bugarsku, Grčku, Makedoniju i Crnu Goru

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin i novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp preko posrednika uveliko dogovaraju podelu "zona interesa" u Evropi, tvrde odlično obavešteni diplomatski izvori Informera.

 

 

Kako saznajemo, dvojica lidera usklađuju stavove oko tema koje su ključne za odnose SAD i Rusije. Osim pitanja Sirije, Bliskog istoka, Ukrajine i Kine, na dnevnom redu je i dogovor o podeli "zona interesa" u Evropi.

Janjić: Najbolje je da im se ne zameramo

Analitičar Dušan Janjić tvrdi da je preraspodela "zona interesa" između SAD i Rusije počela još 2008. upadom ruskih snaga u Gruziju.
- Sledeća faza je bila Ukrajina i pripajanje Krima Rusiji, dok je poslednja faza podela Sirije. Zato smatram da će njih dvojica, pre svega, razgovarati o završetku rata u Siriji. Srbija bar za sada ostaje zemlja koja pripada interesnoj sferi Amerike i najbolje bi bilo da se ne zameramo ni jednima ni drugima - navodi Janjić.

Obavešteni tvrde da Putin insistira da u rusku "zonu interesa" osim Ukrajine uđu i Srbija, Republika Srpska, ali i Crna Gora, Bugarska, Grčka i Makedonija!

Tramp nema ništa protiv

Ruski lider od Trampa traži da Rusija, u skladu sa sadašnjom snagom i značajem na svetskoj geopolitičkoj sceni, proširi svoj uticaj na čitav Balkan.

- Putin u svojoj "zoni interesa", pored podrazumevajuće Ukrajine, vidi Srbiju i Republiku Srpsku, ali i Bugarsku, Grčku, Makedoniju i Crnu Goru. Njemu je izuzetno stalo da Rusija bude ključni "igrač" na Balkanu zbog političkih, ali i ekonomskih i bezbednosnih razloga. Tramp, bar prema prvim reakcijama, nema ništa protiv ovakve podele... Jedino što je u Evropi sporno jeste podela karata na Baltiku. Putin, naime, traži od američkog kolege da kao znak dobre volje i iskrenog prijateljstva povuče sve ofanzivno NATO oružje iz Estonije, Letonije i Litvanije, ali Trampu to nije prihvatljivo... - prepričava naš izvor.

 

 

I dok se zvaničnici Srbije juče nisu oglašavali ovim povodom, urednik portala "Novi standard" Željko Cvijanović ocenjuje da Putin i Tramp neće pregovarati o klasičnoj podeli sveta poput Staljina, Ruzvelta i Čerčila na Jalti 1945. godine.

- Nećemo, dakle, biti deo ruske zone u klasičnom "jaltinskom" smislu, ali će Rusija svakako u Srbiji biti prisutnija kao faktor političkog suvereniteta i vojne neutralnosti Srbije. Dolaze bolji dani za naš narod, ali i za čitav naš region... - naglašava Cvijanović.

Informer pisao: Putin "cepa" Evropu

print

Podsećamo, Informer je još 15. novembra objavio da su zapadni obaveštajci u velikom strahu da Putin ima tajni plan da sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom i Slovačkom formira novi vojno-politički savez.
Prema njihovim podacima, ruski lider bi na taj način presekao EU napola i bitno ugrozio funkcionisanje NATO. Ove sumnje dodatno je podgrejala činjenica da su na nedavnim izborima u Moldaviji i Bugarskoj slavili proruski kandidati Igor Dodon i Rumen Radev.

On procenjuje da se popuštanjem napetosti između Rusije i SAD ni jedni ni drugi neće povući sa Balkana, ali će se zemljama s ovog područja otvoriti prostor za jačanje suvereniteta.

 

 

- Taj prostor zemlje poput Hrvatske i Albanije ne priželjkuju, jer nemaju kapaciteta da ga iskoriste. Ali taj prostor bi mogao da preporodi Srbiju i zemlje koje joj naginju, poput RS, možda i cele BiH, Crne Gore bez Mila Đukanovića i Makedonije - podvlači Cvijanović.

Mi smo na margini

S druge strane, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da postoje preduslovi za sastanak Putina i Trampa na kojem bi se razgovaralo o podeli zona interesa, ali da mi nismo njihov prioritet.

- Mi moramo biti svesni da postoje i za jednog i za drugog mnogo važnija pitanja od Balkana i Srbije. Tu pre svega mislim na Siriju i Ukrajinu. Ako bi taj eventualni sastanak u budućnosti i ličio na novu Jaltu, Srbija bi bila fusnota. Možda bi se našla na margini tog papira na kome bi crtali nove granice, odnosno sfere interesa Rusije i SAD - objašnjava Jakšić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
DS

pre 7 godina

Kao prvo, Gruzija i SAD su htjeli osvojiti J.Osetiju i Abhaziju,a Rusi odgovorili,Ukrajinu su protiv Rusije podigle,SAD i EU,preko Majdana srusili legalnog Predsjednika Janukovica i htleli na Krim dovesti NATO,a Rusija je samo odgovorila. Sto se tice podjele Evrope na interesne sfere,od toga nema nista jer je Evropa uvijek bila jedna ekonomska cjelina i jedno trziste i takva ce i ostati a moguce je jedino da Zapad prekine sa ekonomskim i vojno-propagandnim tenzijama i neprijteljstvima prema Rusiji i da svi zive u miru i redu i slobodno medjusobno trguju i saradjuju.I to je to i tako ce i biti. Srbi u Srpskoj i Srbiji nikada nece prihvatiti niciju okupacionu cizmu,Srbi zele biti slobodn,svoji na svome,ukljucujuci i KosMet i da saradjuju sa cijelim svijetom i to ce tako i ostati.

dule

pre 7 godina

Koliko je meni poznato Srbija nije u EU pa tako i moze pasti u interesnu zonu Rusije! Daj Boze da stvarno tako bude jer bi time osigurali svoju bezbednost!

Srb

pre 7 godina

Браво Путине, види се, наш човек, пре тога треба ЕУ да се распадне па је лакше извршити поделу на православни и католички део утицаја.

sremac

pre 7 godina

Kakvi katolici,kakvi pravoslavci,o cemu ti pricas I koja se budala jos pali na to,da znas malo istoriju ne bih tako pisao I razmiljao,kao je nastao katolicizam a kako pravoslavlje.Ovde se prica o parama I boljem zivotu.

Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Подржавамо Руску Федерацију у Владимира Владимировича Путина.

ANTE BAN

pre 7 godina

To komšije! ALI; sada neće biti dovoljno da im besplatno date samo NIS, nego i rudnike,vojnu industriju,poljoprivredne objekte i zemlju, itd.! U kooperaciji sa bratom Putinom postat ćete najnaprednija država Evrope!

DS

pre 7 godina

A,vi Rvati ste vec dali,prvo pozadinu pa onda sve ostalo,doduse ostala su vam radna mjesta kuvarica,konobarica i sobarica i to samo za vrijeme ljeta.Dali ste INA Madjarima,prodali Podravku i Plivu,a nakon sto se ispraznila Lika sada se prazni i Slavonija,protjerali ste 250 000 Srba iz vukojebina Obrovca,Benkovca,Knina,Gracaca a poslali smo vam 250 000 Rvata iz ravne Posavine,Republike Srpske. I bolje da se ne javljas ADZeovac,,ha,ha,ha,ha,ah

ALBANIJA do NISA

pre 7 godina

Najgore je kad dolaze Ruski vojnici i kazu : Ja te oslobodil ja te j&bal !!! U pravu su Rusi, ima dobre ribe u Srbiju a zasto ne bi j&ebal ?!!!

Peđa

pre 7 godina

Imam utisak da je autor teksta lepo sanjao, pa preneo na papir. Nisam rusofil ali nisam ni evropejac po svaku cenu. Od ovoga neće biti ništa. n

maksim

pre 7 godina

dali je istina da je teo otkacio atanasiju preko telefona iz moskve?

Feniks1

pre 7 godina

Sva je prilika da cete kukati opet . Nema nista od velike Srbije . Ovi snovi samo dokazuju da niste sami sposobni i suvereni da sami odlucujete o svojoj drzavi . Vec kao neka kolonija . Rusi nisu u stanju da obnove sovjetski savez vise . Vi se pozivate na UN samo kad vama odgovara . Cim je u "vasu korist " usutite se .Ja sam Feniks i ja se ne slazem i ne odobravam taj plan . Izgleda da Mr Putin vise brine o tudjim drzavama , nego narodu u svojoj zemlji . Je li on Ruski ili svjetski precednik ?

simeon

pre 7 godina

Sve tkz drzave bucanjem svoje zemlje SFRJ postale su kolonije veliku sila i nema nazad.Danas samo moze kukati bivsi srednji stalez demokratija-demokracija ih smrvila u parpamcas.Izabrali su svoje tkz. vodje koje uz pomoc crkvih drze im duse i prezivljavanje od prvog do prvog.Nista se nece menjati jos 30g princip isti nijanse drugacije.Put do groblja brzi pink i grand i dalje prze lavez pasa se cuje u daljine srecnici sanjaju daleke zemlje sunce zalazi i radja se novi dan.Ako je kisa stala zaklopi kisobran.

Misa

pre 7 godina

@feniks Slusaj ovog coveka -\"Ja sam feniks i ja ne odobravam i ne slazem se ...\" hahahhha. Pa da li si ti ckode normalan sta pricas??? Ej gori si od onih idiota iz Pariza sto protestuju protiv Trampa. Hahahhahah bas si me lepo nasmejao ...\"O veliki i svemocni fenikse ...\" hahahahhahahaha.\n

Feniks1

pre 7 godina

Ja znam puno vise od vasih politicara i teoreticara zavjere . Zato kazem "Ja sam Feniks " . Globalisti rade da poniste sve narode , granice, vjere, drzave , nacije i kulture . A vi bi da dijelite regione kao prije 100 godina . Globalisti to rade i planiraju stotinama godina unaprijed a vi zapeli za Putina kao da zivi 500 godina . Jedan covjek ne moze nista sam . A gdje naci milione istih ili slicnih ? Zato u Srbiji , od 5 miliona srba , imaju 200 registrovanih stranaka . Isti narod i nacija a ne mogu se sloziti , svadjaju se u skupstini stalno .Globalisti strpljivo cekaju da prodju mandati i opet slicna prica . Zdravkova ploca i dan danas pjeva "Vjecno ti se mi kunemo .." .

ČITATELJKA

pre 7 godina

Dobro je što sam prvo pročitala štampu i odslušala vesti potpuno drugčijeg sadržaja i potpuno drugčije poruke, pa me sadržaj i poruka ovog novinskog teksta ostavila apsolutno ravnodušnom; a da nije bilo tako, ozbiljno bih se uplašila i ozbiljno zabrinula.

XXL

pre 7 godina

Sve se svelo da je Srbija treći "partner u sexu".

engel

pre 7 godina

oće rusi, ali niko neće sa rusima, pogotovo oni koji su već bili pod ruskom čizmom .

Radovan

pre 7 godina

To je dobro,nasa prilika da uzmemo Kosovo i da pripadnemo Carskoj Rusiji...

buda

pre 7 godina

Samo za one koji cekaju da budu amerikanci...Pa zar moze neko da misli da ce se ova igra zavrsiti sa 1:0...Ovoga puta rezultat ce biti,mora biti 1:1 upravo zbog toga je Tramp tu da Amerka ne izgubi, da izvuce nerijeseno. Prema tome,ovaj tekst ima smisla i najblizi je istini.

engel

pre 7 godina

srpski rusofili, uzalud sanjate ruse, nema ništa od toga, to su priče za malu decu...ako ih baš toliko volite i ne možete bez njih, put pod noge pa pravac rusija i uživajte.

Marcco

pre 7 godina

Ako hoće Bugarsku, Makedoniu, Srbiju, Grčku i Crnu Goru, onda mu treba i Rumunija, Moldavija i makar deo Ukrajine... idealno, cela Ukrajina i Mađarska, inače, geostrateški nije održivo.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija