• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.11.2016

11:02

VULIN: Nasilju se moramo suprotstaviti!

Politika

VULIN: Nasilju se moramo suprotstaviti!

Podeli vest

Nema razumljivog nasilja, nema prihvatljivog nasilja i prvi put, država je izašla sa zaokruženim, organizovanim odgovorom na nasilje, kao i sa prevencijom, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin

- Zakon o sprečavanju nasilja u porodici deluje preventivno, počinilac nasilja zna šta ga čeka ukoliko uradi nedozvoljenu radnju, zna da neće proći nekažnjeno i da za njegovo ponašanje neće biti opravdanja - rekao je Vulin na konferenciji "Isključi nasilje".

Prema njegovim rečima, počinilac nasilja zna da se država sa svim svojim kapacitetima stavlja u funkciju odbrane života i dostojanstva svakog čoveka.

- Nema većeg poništenja dostojanstva od nasilja i od nekažnjenog nasilja, bez obzira nad kim se vrši - podvukao je ministar i dodao da je država ovim zakonom i ponašanjem više nego jasno rekla da nema prihvatljivog nasilja.

On ističe da država na taj način prepoznaje problem i hoće da ga resi, kao i da sada nema više prostora ni za dobrovoljnost, niti za arbitrarnost, jer, država je jasno odredia svakom od ključnih učesnika u borbi protiv nasilja u porodici šta je njegova uloga i po prvi put odredila i mogućnost kažnjavanja državnog službenika koji ne vrši svoju funkciju.

- Nema neodgovornih, nema nikoga ko može da okrene glavu, svi smo odgovorni. Zakon na izuzetan način štiti žrtvu, ne dovodi je u poziciju da ona mora da bude ta koja će na sebe preuzeti, od dokazivanja, pa do svih drugih tereta koji od žrtve prave osobu u većem problemu od počinioca - rekao je Vulin.

Kaže i da Zakon vrlo jasno prepoznaje na kome je šta, kako i i koji organi se moraju izboriti i svakom određuje mesto u sistemu, koji mora da funkcioniše.

Kao jedan od glavnih problema sa kojim se žrtve porodičnog nasilja suočavaju, Vulin je naveo ekonomsku slabost, ukoliko je nasilnik taj koji je ekonomski jači i koji i na taj način izrabljuje žrtvu i drži je u podređenom položaju.

 -Država je po prvi put u akcionom planu za zapošljavanje predvidela da žrtve trgovine ljudima i žrtve porodičnog nasilja imaju prioritet pri zaošljavanju, odnosno da poslodavac dobija subvencije za zapošljavanje žrtava trgovine ljudima i žrtava porodičnog nasilja. To je način da organizovana država, od početka do kraja, isprati žrtvu, pomogne joj da više to ne bude - rekao je ministar.

Zakon nas, kaže ministar, neće učiniti ljudima, a borba protiv nasilja je ljudska osobina, koja će pomoći da "one među nama koji su neljudi", kaznimo, izdvojimo, prepoznamo, učinimo dostupnim svima, da svako razume kolika je dubina tog zla.

- Nasilju se moramo suprotstaviti i protiv njega boriti. Niko ne zaslužuje da bude žrtva i svi moramo da razumemo da nema nijednog opravdanja za nasilje. Zakon će nam pomoći da razumemo i da svako od nas zna da nema opravdanja da okrenemo glavu kada umire dete, ili nečije dostojanstvo, a svako nasilje je smrt nečijeg dostojanstva - rekao je Vulin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija