• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.11.2016

11:06

KUBUROVIĆ: Imamo moderno zakonodavstvo, cilj prevencija!

Politika

KUBUROVIĆ: Imamo moderno zakonodavstvo, cilj prevencija!

Podeli vest

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da Srbija konačno ima moderno zakonodavstvo koje reguliše borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, čiji je cilj zaštita žrtava i prevencija nasilja

Kuburović je na konferenciji "Isključi nasilje" podsetila da je juče usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kao i izmene Krivičnog zakonika, te da je prvi put zakonodavstvo usaglašeno sa međunarodnim konvencijama i međunarodnim standardima, a da pre svega uvodi novi sistem zaštite i prevencije.

Ona je rekla da je do sada zakon štitio žrtve tek kada postoji krivično delo, a da sada Ministarstvo unutrašnjih poslova i javno tužilaštvo imaju važnu ulogu u preventivi.

Omogućeno je, istakla je, da se nasilje spreči u momentu kada postoji opasnost i da se blagovremeno deluje kroz izricanje mera udaljavanja iz stana i zabrane prilaska žrtvi.

- Tu odluku donosi policijski službenik, a ako je opasnost velika odluka može da se produži za 30 dana. Otklanjamo vakuum koji je do sada postojao do pokretanja krivičnog postupka - istakla je Kuburović.

Policijski službenici sada dobijaju ključnu ulogu u sprovođenju zakona, rekla je Kuburović i dodala da je koordinacija i saradnja između svih organa koji učestvuju u sprečavanju nasilja, policije, tužilaštva i cetara za socijalni rad, ključna.

- I do sada je postojala saradnja, ali je bila stihijska, a sad postoji obaveza saradnje i povećana odgovornost svakog učescnika u postupku - rekla je Kuburović i navela da je cilj sprečiti nasilje.

Kuburović je istakla i da nasilje nisu samo vidljive modrice, navodeći da zakon prepoznaje i emotivno, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje.

- Zato je ministarstvo pravde s početkom rasprave u parlamentu pokrenulo i kampanju ''Isključi nasilje'', koju je prvo podržao MUP, kako bismo zajedno podigli svest svih onih koji treba da šalju jasnu poruku da postoji nulta tolerancija prena nasilju - rekla je Kuburović.

Ona je dodala da će u narednom periodu Ministarstvo pravde sa Ministarstvom rada doneti podzakonske akte koji će omogućiti efikasan početak primene zakona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mikac

pre 7 godina

Šta Vam vredi moderno zakonodavstvo (pa i prethodno je bilo dobro) kada ne funnkcioniišu izvšne službe. Veliki je nerad , nema plana i kontrole šta ko radi u državnim organima.

DJovan

pre 7 godina

Gresis Mikac ima i plana i kontrole, sve je podredjeno onoj iz daba Turaka I crnog ARAPINA NA KOSOVU: Ko imade pa toliko dade, taj je nevin, a ko nema, VIN JE, to je nase SRPSKO KRIVOSUDJE, a to mu je I pravi naziv.

XXL

pre 7 godina

Moderno sa zastarom u toku postupka je l' to Zakon?

baka Suzana

pre 7 godina

Kako Nela planira kontrolisati Soc. sluzbe i Sudove , koji nakon direktiva \"odozgo\" svesno izlazu detesce  opasnosti dodelivsi dete nasilniku i alkoholicaru ? Takvu sudbinu je doziveo moj unuk, a nije jedini.Korupcija i politicke veze su realnost u nasim  Centrima za soc. rad i Sudovima.Jos jedno mrtvo slovo na papiru.\n

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija