• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

24.11.2016

23:39

PODRŠKA IZ BUDIMPEŠTE: Mađarski ambasador u Prištini se založio za osnivanje ZSO!

Politika

PODRŠKA IZ BUDIMPEŠTE: Mađarski ambasador u Prištini se založio za osnivanje ZSO!

Podeli vest

Ambasador Mađarske na Kosovu Laslo Markus rekao je danas u Prištini da Vlada Mađarske podržava ideju stvaranja Zajednice srpskih opština i ocenio da bi ta zajednica mogla delom da se finansira i iz Beograda

Na pitanje agencije Beta kako on kao ambasador vidi ZSO kao politički i društveni subjekt i kako bi ta zajednica trebalo da se finansira, Markus je rekao da bi želeo da vidi da "jedna takva vrsta autonomije poizitivno profunkcioniše". Ambasador je učestvovao na današnjem skupu u Prištini o temu "Bojkot srpske zajednice - dijalog ili tenzije" .

On je podsetio da je na tom skupu rečeno da postoji jedan okvir za ZSO i da sve zavisi kako ta institucija u određenom okviru funkcioniše, kao i "da to zavisi od ljudi koji su na čelu te institucije".

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku svi vide veliku razliku koja postoji između izjava šefova pregovaračkih grupa Beograda i Prištine, Marka Đurića i Edite Tahiri.

- Verujem da to neće biti neki novi stepen državne administracije. To će, međutim, biti jedna institucija koja služi da srpski predstavnici harmonizuju stavove srpskih opština i da izadju sa zajedničkim stavom. To će dati politički legetimitet tim stavovima. Ja u tome ne vidim ništa loše - ocenio je Markus.

Na pitanje kako bi po njemu ZSO trebalo da se finansira, ambasador je rekao da u samoj Srbiji postoji institucija Nacionalnog veća.

- To je jedna vrsta kulturne autonomije i u ovom slučaju je moguće da ta nacionalna veća dobiju finasijska sredstva, pa i iz inostranstva. Tako recimo Mađarsko nacionalno veće u Srbiji dobija određena finansijska sredstava iz Mađarske, ali za određeni cilj - rekao je ambasador.

Prema njegovom rečima, nije problem da neka institucija, poput ZSO ili Nacionalnog veća, dobije novac iz budžeta druge države, nego u koje svrhe se troši taj novac i koliko je to transparentno.

- Mogu da zamislim jedno kofinansiranje od strane kosovskog državnog budžeta i beogradskog budžeta, ali je vrlo važno da se novac troši transparentno. Da se zna u koje svrhe predstavnici zajednice potroše i poslednji evrocent - ocenio je Markus.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Једно фино политички јасно - промишљање...Амбасадора из земље НАТО који ипак - види "даље од свога носа"...! У односу на неке друге "амбасадоре" који би највише волели - да се развије хаос рата на релацији Србија - Албанија, који би одмах запалио ...- цео Балкан... Тон из Мађарске је "помирљив", али ипак недоследан Резолуцији 1244. коју дотични симпатични господин из Мађарске - није ни споменуо... !? Ипак Хвала и за оволико...Можда је то "помак" у мађарској политици... На крају крајева имају и они своје "мањине" на све стране...Па што не би пробали....Битан је... - преседан...! А он је створен...! Идемо даље..

Miloš

pre 5 godina

Do podele je došlo, hteli ili ne hteli. Sitna smo mi riba. Nikad u EU, odnosno oduvek sam i bio protiv

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija