• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

25.11.2016

15:24

LONČAR: U odnosima Srbije i Hrvatske vidi se uspon!

Politika

LONČAR: U odnosima Srbije i Hrvatske vidi se uspon!

Podeli vest

Poslednji ministar inostranih poslova SFRJ Budimir Lončar rekao je danas da je do sukoba u Jugoslaviji došlo kada su preovladale desne snage i nacionalizam, kao i da je ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa Srbije i Hrvatske dobra politička evolucija

- Ova faza, koja ne ide lako, teška je pošto je nasledila velike nevolje, ali se ipak vidi stalan uspon i razvoj - naveo je Lončar na 26. sesiji Igmanske inicijative povodom dve decenije diplomatskih odnosa Srbije i Hrvatske.

LONČAR: Birokratija ne sme da bude prepreka za inovativne lekove!

On je rekao da Srbija i Hrvatska imaju godišnju robnu razmenu od oko milijardu dolara, kao i da u Srbiji posluje oko 200 hrvatskih firmi i oko 20 srpskih u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, na planu kulturne saradnje napravljen je veliki napredak, kao i u oblasti turizma.

Kako je naveo, politika zaostaje u međusobnim odnosima dva naroda, koji se "velikim delom osvestio" i želi trajan mir i saradnju.

Smatra, takođe, da odnose dve zemlje treba unapređivati na demokratskim osnovama i kroz evropske integracije i standarde.

On je, ipak, napomenuo da treba biti oprezan pošto je u Evropi prisutna kriza i jačanje nacionalizma i populizma, ali i naveo da bi pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD mogla da bude dobra za odnose SAD i Rusije, kao i Evrope, što bi moglo pozitivno da utiče i na naš region, koji bi mogao da dobije na značaju i bolje iskoristi svoj potencijal.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Draza

pre 7 godina

mani se dobrosusedskih odnosa sa hrvatskom,sta od njih moze dobro da nam dodje,a i o kojem ti usponu dobrosusedskih odnosa pricas...(robna razmena... mozes misliti) a sta je sa ostalim stvarima:preko 80 srbskih sela nema struju,maltletiraju nase sportiste cim se pojave na nekom takmicenju,pljuju nas gde god stignu...itd. jos i na more da idemo po porciju ponizenja...dokle bre da se pravimo kao da je sve u redu.

CICKA

pre 7 godina

Ovaj ovek je radio prvi na razbijanju Jugosavije jos u doba kada je jahtio sa Genserom po nasoj obali , trebalo bi da je manji od makovog zrna i da citi do kraja zivota zato sto je na ovaj nacin rasturio Jugoslaviju , ako neko nije spososban da se izbori za mirno resavanje rastura bilo cega ne treba da se bavi politikom

ANTE BAN

pre 7 godina

On sa 93 godine vidi uspon, a mi mladji - ne vidimo! Čudno! Neka se ovaj preprematori starac više ne pojavljuje, jer mu je davno istekao rok trajanja! A još na stranu o pokvarenosti i dvoličnosti; nisu mu njegovi otočani na Ugljanu bez razloga ofarbali kuću govnima!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija