• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.11.2016

21:35

ŽELJKO CVIJANOVIĆ O PREDSEDNIČKIM IZBORIMA: Zapad Jeremićem tera Vučića na crtu!

Politika

ŽELJKO CVIJANOVIĆ O PREDSEDNIČKIM IZBORIMA: Zapad Jeremićem tera Vučića na crtu!

Podeli vest

Glavni urednik "Novog Standarda" Željko Cvijanović tvrdi da je Vuk Jeremić zapravo trojanski konj Zapada, zbog čijih interesa se i kandiduje za predsednika Srbije

U autorskom tekstu objavljenom u "Večernjim novostima" Cvijanović objašnjava da Zapad na taj način želi da natera premijera Aleksandra Vučića da se on kandiduje i napusti svoju sadašnju funkciju.

Moskva uz Tomu

Prenosimo vam najzanimljivije delove Cvijanovićeve analize:

Umesto da podignu svog pobedničkog kandidata - dugo se govorilo o Saši Jankoviću, ali se pokazalo da on ne može da pobedi nijednog kandidata iza kog bi stala Vlada - sve više se čini da cilj zapadnih sila postaje to da se na izbore "istera" lično Aleksandar Vučić.

 

 

Tome u prilog govori i proteklih dana široko plasirano istraživanje iz kog se zaključuje da Tomislav Nikolić ne bi imao šansi u drugom krugu protiv Vuka Jeremića, nego da bi ovog mogućeg kandidata opozicije mogao da pobedi samo Vučić. Zašto, dakle, zapadne ambasade hoće Vučića?

Potpuno je jasno da Tomislav Nikolić želi novi mandat i Vučićevu podršku za njega. Istovremeno se čini da je Nikolić za svoju kandidaturu uspeo da obezbedi podršku Moskve, koja je u Srbiji značajnija nego ikad pre.

Ukoliko bi Vučić sam ušao u izbornu trku, teško da bi to mogao da izvede bez dubokog sukoba sa Nikolićem, gde bi na kraju na izbore možda izašla obojica, jedan protiv drugog. Taj sukob bi, bez obzira na pobednika, teško destabilizovao i podelio i Vladu i SNS.

Vučićevo preuzimanje mesta predsednika bilo bi odlučujući udar za njegovo slabljenje i početak razvlašćivanja

Osim toga, zbog očekivane međunarodne podrške, on ne samo da bi bio viđen kao sudar Rusije i SAD u Srbiji nego bi, na kraju, Vučića lišio njegove proruske politike, a Nikolića prozapadne, odakle bi obojica izašli kao političari suženog zamaha.

Ambasade hoće vlast

Osim toga, Vučić bi kao predsednik Srbije bio neposredno izmešten iz Vlade, polja najjačeg ustavnog uticaja na oblikovanje politike. Naravno, on bi, poput Borisa Tadića u svoje vreme, ostao politička figura broj jedan, ali njegov odlazak na Andrićev venac otvorio bi ambasadama šire polje uticaja na Vladu, koje sada drže gotovo isključivo preko njega, čime očigledno nisu zadovoljni.

Vučićevo preuzimanje mesta predsednika, pored ostalog, bilo bi odlučujući udar za njegovo slabljenje i početak razvlašćivanja.

 

 

Postaje sve očiglednije da je u operaciji "isterivanja" Vučića na predsedničke izbore glavna uloga dodeljena Vuku Jeremiću. Rečju, Jeremić bi u izbornoj trci sa Vučićem bio žrtvovan zarad isterivanja Vučića na čistinu i vraćanja u život posrnule liberalne opozicije.

Njegov ulazak u igru u tim okolnostima zato bi snažno otvorio pitanje u kojoj meri Vučić sam kontroliše svoje političke izbore, a koliko je na njih sam nateran.

ŽELJKO CVIJANOVIĆ


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nonsense

pre 7 godina

Запад нека брине своје бриге, кад им Ердоган пусти три милиона Сиријаца неће им бити до Србије, има све изборе да добију европске патриоте и да ослободе Европу од Бриселског зулума, а Србија да игра паметно, да пушта све кроз Хрватску и да бира домаћински на изборима.

ČITATELJKA

pre 7 godina

Gospodin Vučić samo i jedino kao premijer može imati najveći uticaj na spoljnu (naravno, i unutrašnju) politiku Srbije, na uspešan nastavak svih neophodnih reformi, dovođenje stranih investitora i opšti napredak celokupnog našeg društva. Zato je najbolje da gospodin Vučić i SNS na sledećim predsedničkim izborima zdušno podrže kakndidaturu Tomislava Nikolića.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17