• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.11.2016

15:03

PROTEST VOJNOG SINDIKATA! Motivi politički, a ne socijalni?

Politika

PROTEST VOJNOG SINDIKATA! Motivi politički, a ne socijalni?

Podeli vest

Članovi Vojnog sindikata održali su danas protest u Beogradu, nezadovoljni svojim socijalnim statusom. Sindikat odbrane, međutim, tvrdi da je vrlo moguće da današnji protest ima i političke motive...

Protest je počeo na platou ispred Ministarstva odbrane, a zatim su učesnici prošetali do Andrićevog venca i predali pismo upućeno predsedniku Republike u kojem su od njega zatražili da primeni svoja ustavna i zakonska ovlašćenja i "uzme u zaštitu pripadnike Vojske".

Predsednik Sindikata Novica Antić rekao je da Ministarstvo odbrane kao njihov poslodavac nije prihvatilo zahteve sindikata od prošle sedmice, koje smatra minimalnim.

Sindikat odbrane Srbije na drugoj strani, saopštio je da njihovi članovi nisu podržali današnji protest u organizaciji Vojnog sindikata Srbije, jer je, moguće, imao i političke, a ne samo sindikalne motive.

Osim toga, činjenica da vojska i policija izlaze na ulice Beograda da demonstriraju dovodi do uznemirenja građana i unosi nestabilnost, saopštio je taj sindikat.

Kako kažu, iako smatraju da ima zahteva Vojnog sindikata Srbije koji su opravdani, ne odobravaju način njihovog delovanja, pogotovo kada na ulicama Beograda "demonstriraju snage bezbednosti naše države".

"To sigurno ne doprinosi poboljšanju materijalnog položaja pripadnika vojske, a nisu isključeni ni politički motivi ovakvog okupljanja", stoji u saopštenju.

Navode i da, iako je Ministarstvo odbrane prihvatilo većinu zahteva Vojnog Sindikata Srbije, taj sindikat članstvo poziva čak i na ''ukidanje Ministarstva i Generalštaba''.

"To je nedopustivo i nanosi ogromnu štetu sistemu odbrane", smatraju u Sindikatu odbrane Srbije.

Dodaju da sindikati treba da se bave sindikalnim pitanjima, ali da im to ne daje pravo da se svojim istupima u javnosti pitaju "ko vodi izvršnu politiku u Srbiji, Vlada ili stranci čiji se nalozi bespogovorno izvršavaju i ako su u suprotnosti sa zakonima i interesima Srbije".

Takve izjave, navode, ulaze u domen unutrašnje i spoljne politike, a to ne postoji ni u jednom statutu bilo kog sindikata.

"Mišljenje Sindikata odbrane je da naši pripadnici ne podrže protest, jer se predstavnici Vojnog sindikata Srbije nisu udostojili ni da, makar formalno, ako ne direktno, zatraže podršku, ne samo od našeg, već i od ostalih sindikata koji deluju u sistemu Ministarstva odbrane i VS", navodi se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
DUSAN

pre 7 godina

Sve koji su ucestvovali na protestima odmah treba odpustit iz vojske.Ovo je sramota za cijelu Srbiju pa zar na vas da se oslonimo-Neka vas bude sramota sto nosite uniforme i grb Srbije na kapi.SRAM VAS BILO

bubasvaba

pre 7 godina

Dobro jutro gospodo sindikalci gde ste kad se prodavala imovina i krčmilo sve što se moglo itrpalo u čije dzepove ?????? sad kad nemožete da krčmite imovinu vojnu vi ćete da uličarite i taki čuvati ugled i dostojanstvo svoje zemlje koja vas plaća.

milodar

pre 7 godina

Svakako ima političku konotaciju ovaj protest. Žuti su ostavili izvestan broj svojih simpatizera na solidnim pozicijama u Vojsci, pa su ih sad aktivirali. Možda i po neki strani plaćenik. Vojska je vojska, nju hrani narod, pa mora i da deli teškoće sa narodom. Pa valjda su upućeni u stanje naših finansja. To sad većina dobronamernih razume, a neki to ne žele. Inače mislim da su sindikati vojske i policije čista glupost, koja brzo postaje trojanski konj

Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Скотове скотове, домаће плаћенике, стране издајнике, дезертере, побуњенике, отерати одмах из Војске Србије. Виђене женке у црнини у колони. Ужас.

branko1

pre 7 godina

Bravo.to je ono pravo,preduzeti sve mere I kazniti one koji prljaju obraz vojske.Kad osete da je gusto,taj zaostali žuti ološ će zasmrdeti ceo Beograd od straha.Sramota

mara

pre 7 godina

Socijalni razlozi mogu da prerastu u politicke, Vlast i vojska znaju najbolje koliko nezadovoljstvo traje.Tztna sam sto vidim kako nam vojska ide ka siromastvu.Porodice im postaju socijala zar treba jos nesto da se doda,Samo na TV-U NAROD BOLJE ZIVI.

drina

pre 7 godina

nije tačno da je politički nego nemaština i beda,vojska je bankrotirala.trebali su da dođu sa oružjem a ne sa zastavama.ta isteraju stoku iz vlade.za godinu dana izneto je 2 milijarde eura iz srbije.tako da vučić neće sastaviti mandat do kraja toje jedan idiot koji pravi sebi afere a pokradoše sve što je ostalo.lažni patriota vučić.

Nonsense

pre 7 godina

Политичарима, директорима и чиновницима у јавним предузећима не треба ни враћати одузето већ то дати полицији и војсци, они нам чувају државу, ко не храни своју, храниће туђу. Срамота је од свега правити политику кад је људима тешко.

nada

pre 7 godina

Napolje iz vojske vi politicka gamadi koje Sutanovac ostavio iza sebe, sram vas bilo narusavate ugled vojske I ugrozavate system ako niste zadovoljni nadjite bolji posao.

Lazni bot

pre 7 godina

Pa ih je platio Soros Jankovic Radulovic zuti mora da je neko od njih cekate da veliki vodja potvrdi pa da napisete

mara

pre 7 godina

Ministri zadovoljni a gradjani bas ne.Tuzno je sto VOJSKA u mojoj zemlji strajkuje jer nadlezni nemaju sluha za njihove probleme. Vojska je uvek uz narod pa je normalno da i narod bude uz nju. Podrzavljam mirne i kulturne proteste I TO JE SRAMOTA ALI mi je i poznato da to nezadovoljstvo dosta vec dugo traje.Sta se moze sa 150 dinara dnevno a u njihovoj kantini rucak je vise od toga.A gde su porodice.

nada

pre 7 godina

'MARO' E ovo nije vojska ovo su civili koji rade pri vojsci ova zenturaca I jos par starkelja koji su dobili dobre pare za svoj perfomans kaoioni za Savamalu, pod hitno gamad najuriti a mlade ljude pismene I obrazovane zaposliti.

BOKI

pre 7 godina

Znao sam, a i pre neki dan sam napisao da he to skup žutog ološa i šljama koji su ostali u vojsci da je i dalje podrivaju. Dobro je da je nekolicina štrajkača tj razbijača vojske ostalo usamljeno i da ih niko nije podržao. Sem Šutanovca (njihovog šefa iz senke ) i kako se šuška zaštitnik kriminalaca i ubica Janković, i naravno 4 ambasade u Srbiji.

Dule

pre 7 godina

Vojska-a pogledajte im saamo stomake.Nebih rekao bas da gladuju.

Rade

pre 7 godina

Netreba donositi odma takve zakljucke,treba sesti i razgovarati ipak Je to nasa vojska i njima Je tesko kao svima nama .

zeljko

pre 7 godina

Kad se trazi hleb i rucak dobije se etiketa politickog protivnika. Mislim da treba mnogo vise se osecaja za vojsku . Ne mislim da je ovo politicki nego samo ekonomski inspirisano. Legitiman protest , bez incidenta i skandala. Ne izmisljajmo svuda neprijatelje. Narocito ne u vojsci.

Mito

pre 7 godina

Ovo je sramota za vojsku i naciju. Jednostavno vojska nema pravo na štrajk. Kome se ne sviđa, ćao. Kao penzionisanom oficiru koji je svašta preživeo i koji je za vreme SFRJ znao da bude 280 dana godišnje da bude van kuće na zadacima (ne samo u jednoj godini), ove koji sebe nazivaju vojnicima smatram sramotom. Meni je oduzeto 15% penzije, ali radi budućnosti ove dece što dolaze, smatram to moralnim. Za štrajkaće samo jedna pojam: "Stidite se". Predlažem obavezno služenje vojnog roka, a manekeni neka idu na ulicu.

Miki

pre 7 godina

Lažni botovi pljuju po ljudima sramota, istina je da je VS razmonirana a kako i nebi kad umesto da smiri situaciju kao MO on se ponosi lažnim komunističkim parolama pa to je smešno gde je on naučio išta o VS.

zeljko

pre 7 godina

Kad se trazi hleb i rucak dobije se etiketa politickog protivnika. Mislim da treba mnogo vise se osecaja za vojsku . Ne mislim da je ovo politicki nego samo ekonomski inspirisano. Legitiman protest , bez incidenta i skandala. Ne izmisljajmo svuda neprijatelje. Narocito ne u vojsci.

Olovni vojnika

pre 7 godina

Spolja gladac iznutra jadac!! Tesko je nasoj vojsci! Tesko je Srpskom vojniku! I go i bos i gladan i zedan! Odlazi na posao kao na robiju! Njega sistem ne prepoznaje! Za njega nista nema i ne moze! Rintaj radi salutiraj i cuti...dok ti ne udare nogu u zadnjicu,pa se posle pitaj cime si ti to zasluzio...Kaze napustio Vojsku! Pa naravno da je napustio! Ne moze da ode u prodavnicu i kaze dajte mi hleba i mleka i pelene evo ja imam 126 sati prekovremenog rada...i ovo ovde evo imam svaki vikend odradjen od 07 do 19h...Naravno da vojnik ode jer ne da da iko pravi idiota od njega...\n

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija