• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.11.2016

11:49

SKOT: Srbija nije obavezna da bude članica NATO!

Politika

SKOT: Srbija nije obavezna da bude članica NATO!

Podeli vest

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat ponovio je danas da Srbija nije u obavezi da bude članica NATO, te dodao da ta organizacija nikada nije vršila pritisak ni na jednu zemlju da postane član

- Kada se govori o odnosima Srbije i NATO-a treba prvo da se razume o čemu se razgovara i to tako što će se razdvojiti činjenice od izmišljenih stvari i polemika - rekao je Skot na Međunarodnoj konferenciji o NATO u Beogradu.

A prva činjenica je, navodi Skat, da je Srbija proglasila vojnu neutralnost i jasno stavila do znanja da joj nije cilj clanstvo u NATO.

- NATO poštuje stav Srbije i to niko ne dovodi u pitanje, činjenica da je Srbija partner ne znači da postoji obaveza Srbije da učestvuje u operacijama - rekao je Skot i dodao da Srbija odlučuje koje aktivnosti želi da sprovodi.

Podsetivši da se članstvo u NATO sprovodi na zahtev, Skot je istakao da nikada nije vršen pritisak ni na jednu drzavu da uđe u tu alijansu.

Kako je rekao, Srbija je suverena zemlja i nema ničega u aranžmanima Srbije poput IPAP-a ili Partnerstva za mir, na osnovu cega bi se moglo zaključiti da je dužna da se učlani.

Primetivši da partnetrstvo Srbije sa NATO-om donosi korist Srbiji, Skot je ocenio da je zahvaljujući tome Srbija bezbednija, ima veću sigurnost i bolju mogućnost saradnje sa susedima.

Dodajući da ove godine deset godina kako Srbija uceštvuje u Partnerstvu za mir, Skot je pomenuo da po tom osnovu Srbija danas ima više od 100 angažmana godišnje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

НАТО је од; Оодбрамбеног Савеза, постао КРИМИНАЛНА АГРЕСОРСКА организација... Која је погазила Међународно право и Међународне конвенције...! Поштеном свету, поштеним државама - тамо ... - НИЈЕ МЕСТО...!!

DUSAN

pre 7 godina

Idi bre odakle si dosao.Ako ne vrsite pritisak zasto se ne mices iz Srpskih medija.Pa vise tebe gledamo i slusamo nego presjednika drzave.

XXL

pre 7 godina

Nije obavezna al' samo tako će ući u EU ako izrazi želju da bude članica NATO-a je l' to hteo da kaže Ovaj? Kao i one patrljak pribaltičke države neotvoriše niti jedno "poglavlje" već vrata NATO-u i eto ih u EU.

vlada

pre 7 godina

Neće Skote, neće NIKADA biti! I ne pitate se vi, ni vlada - već narod! Ne dao vam bog da "na silu" dodjete na ove prostore! Svaka država ima deset posto zanemarljivih BUDALA, a ona ne počiva na njima!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija