• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.12.2016

08:55

DRECUN: Sporazum o pravosuđu - korak bliže formiranju ZSO!

Politika

DRECUN: Sporazum o pravosuđu - korak bliže formiranju ZSO!

Podeli vest

Primena sporazuma o pravosuđu Beograda i Prištine postignutog u Briselu znači da će sada srpske sudije i tužioci učestvovati u pravosudnim institucijama na KiM, što značajno povećava šanse da će se postupati po zakonu, a ne po nacionalnoj pripadnosti, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun

- Najvažnije da se Srbima ne sudi po nacionalnoj pripadnosti, već po zakonima. To sada ovakvo ustrojstvo pravosuđa stvara izgledne šanse da imamo potpuno drugačiju situaciju - rekao je Drecun za RTS i dodao da to znači i da smo "za korak bliži formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)".

To, smatra Drecun, znači određenu pravnu sigurnost na sudu za srpski narod, što je značajno jer su Srbi, ocenjuje, do sada u kosovskom pravosuđu bili diskriminisani, građani drugog reda, "najželjniji pravde, sa gotovo nikakvim šansama da do nje dođu".

- Sada ćemo imati situaciju da u većima u kojima sude srpske sudije, da i pored srpskih tužilaca, da se Srbima ne sudi po nacionalnoj pripadnosti, već po zakonima koji trenutno vladaju u pokrajini, to znači određenu pravnu sigurnost na sudu za srpski narod - rekao je Drecun.

Sporazum o pravosuđu, čija primena je dogovorena i počinje od 10. januara, važan je i zbog toga što bi trebalo da presude i odluke, donete od strane srpskih sudova koji su posle dolaska međunarodnih snaga na Kosmet izmešteni iz pokrajine, ne samo da budu priznate, veći realizovane, što bi, smatra Drecun, trebalo da stvori pravnu sigurnost za srpski narod na KiM.

Drecun kaže i da Srbija mora da reši status sudija i tužilaca do 10. januara, a to će se rešiti tako što će se sudije, tužioci i administrativno osoblje uključiti u rad tih sudova, da mesta u sudskim većima koja su predviđena za srpske sudije i tužilaštvo, budu popunjena i da počnu da funkcionišu.

- Veoma važno je veće apelacionog suda u Prištini, gde će suditi srpske sudije na osnovu žalbi koje će podnositi Srbi u sredinama gde su većina. Imamo Osnovni sud u Mitrovici takođe, odeljenje apelacionog suda gde će Srbi biti većina i imati predsednika. Mislim da ćemo tako imati mnogo veće šanse da izbegnemo situaciju kao što je slučaj Olivera Ivanovića - rekao je Drecun.

Što se tiče slučaja Olivera ivanovića, Drecun nije siguran da primena sporazuma o pravosuđu može da utiče na to, da može da dođe do promene veća koje mu sudi, ali kaže da je to dobar primer koji treba da se izbegne u narednom periodu, da to predugo traje, i da liči da mu se sudi po nacionalnoj pripadnosti, a ne po činjenicama i dokazima, zakonima.

Drecun smatra da je primena sporazuma o pravosuđu "korak bliže formiranju ZSO", jer se tako i "Briselu smanjuje manevarski prostor da budu blagi i meki".

- Ako je sve ono što je dogovoreno prvim sporazumom realizuje, sem ZSO, Briselu će biti sužen manevarski prostor da mora da izvši mnogo snažniji pritisak na Prištinu. Ako realizujemo sve dogovorene principe, da vidimo onda kako će Brisel da opravda to što nema ZSO. Dakle, alternativa je ili potpuno obustavljanje procesa noramalizacije odnosa i vraćanje na prethodno stanje stvari, ili da se ZSO formira i da napredujemo -  rekao je Drecun.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija