• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

05.12.2016

19:37

LEKA NIJE ŽELEO DA IZVRŠI SAMOUBISTVO: Tito mu je spremio političku smrt, ovo je istina o "SLUČAJU RANKOVIĆ"!

Politika

LEKA NIJE ŽELEO DA IZVRŠI SAMOUBISTVO: Tito mu je spremio političku smrt, ovo je istina o "SLUČAJU RANKOVIĆ"!

Podeli vest

Aleksandar Ranković je uoči Brionskog plenuma 1966. godine naslućivao da mu Josip Broz Tito sprema političku smrt

U dokumentu koji je obznanio potomak jednog od najbližih Titovih saradnika, za koji stručnjaci tvrde da ga je napisao obaveštajac Josip Kopinič za Brozovog biografa Vladimira Dedijera, čak je navedeno da je Ranković nekoliko dana pre raščišćavanja afere o njegovom navodnom prisluškivanju Tita i Jovanke pokušao sebi da oduzme život trovanjem.

U poglavljima “Ranković gubi bitku” i “Brionski plenum 1966. godine” opisuje se kako je perfidno pripremana politička smrt visokog komunističkog funkcionera. Navodi se da su u ceo proces bile uključene obaveštajne službe koje nisu prezale ni od najcrnjih metoda diskreditacije ne bi li Ranković pokleknuo i priznao krivicu.

Po Kopiničevim zabeleškama, Ranković je nekoliko dana uoči Plenuma pokušao da se otruje. Navodno, uz hitnu lekarsku intervenciju život mu je spasen u poslednji čas i Ranković je prisustvovao Plenumu.

SFRJugoslavija

Lekin sin Slobodan Ranković kaže da su navodi o samoubistvu njegovog oca netačni.

-  Takve priče plasirale su obaveštajne službe kako bi se u narodu on prikazao kao labilna ličnost koja je sklona i samoubistvu. Moj otac to nikad ne bi uradio. Prava priča je da je on shvatio da mu se nešto sprema i pozvao moju majku Slavku da se vrati iz Dubrovnika u Beograd. Rekao joj je da se oseća usamljeno.

Ona je to i uradila i bila sa njim sve dok nije otišao na Brione – kaže Ranković.

Slobodan dodaje da njegov otac nije mogao ni da pretpostavi da će pritisci biti tolikog obima.

- Sahrana mog oca pokazala je da su sve te igre bile bespredmetne, jer ih narod nije prihvatio - kaže Ranković.

Nije bilo dokaza o prisluškivanju Tita

Istoričar Bojan Dimitrijević, jedan od autora knjige “Slučaj Ranković – iz Arhiva KOS”, kaže da je Aleksandar Leka Ranković osuđen za nešto za šta nije bilo dokaza.

- Brionski plenum komunističke partije promenio je tok istorije, ali mi nismo mogli da u 13.000 dokumenata dođemo do odgovora da je prisluškivanja Tita uopšte bilo. Drugim rečima, Ranković nije prisluškivao Tita - kaže Dimitrijević.

MAJKU TI BOŽIJU... Za ove priče o Titu MOGLA JE DA LETI GLAVA!

OVO JE ISTINA O NIKOLI KAVAJI: Bio je lovac na Tita, mrzeo je komuniste i voleo Srbiju iznad svega!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vojislav

pre 7 godina

Sve mu je to smestio Stevo Krajačić uz saradnju sa Edvardom Kardeljom i njegovom Pepcom

sike

pre 7 godina

Mislim da ,ne znam, samo pretpostavljam zasto, kruzi toliko razlicitih prica o tim zbivanjima i da niko ne zna sta je prava istina. Te razlicite price i sluze u te i jos neke sfrhe. Ono u sta mozemo biti sigurni,to je cinjenica da je Leka Rankovic bio jedan od najinformisanijih ljudi,ne samo u Jugoslaviji,vec i puno sire i da mu sve radnje i pripreme za njegov odlazak,apsolutno nisu bile nepoznate. Plenum i ostale politicke aktivnosti su,po meni, sluzile da njegov odlazak ne izazove neke nerede i probleme,jer je bio veoma omiljen i postovan u narodu,ne samo u Srbiji.Svojim,vise nego korektnim ponasanjem u vezi sa odlaskom,je i pokazao,da je ostao veran onome cemu je pripadao i da je bio vrlo upoznat sa svim desavanjima.

Lune

pre 7 godina

Hm,hmmm..da li je "naslucivao" ili je ipak "prisluskivao"...?

vlada

pre 7 godina

Nema misterije, jednostavno "pobeda" hrvatsko-slovenačkog kružoka, i tu je kraj! Nisu mogli da se pomire sa tim, da je Ranković "drugi" čovek u državi i eventualni njegov naslednik! Ako vam nešto nije jasno - pitajte!

Vojo

pre 7 godina

Nemoj da si naivan! Po tebi, postojali su kružoci a neutralni Tito je bio iznad. To je zapravo, bila odluka apsolutističkog suverena Tita, koji je sve odluke donosio sam uz konsultacije sa Kardeljom i Bakarićem. Poslušni srpski kadrovi i ostali iz drugih republika bili su samo njegove figurice. Umesto što mu je i pored svega bio slepo veran do Titove smrti pa i posle smrti, ja bih više voleo da je Ranković bio odvažan i u nekom povoljnom momentu pokušao da svrgne Titovu vlast i tako spase dalje cepanje Srbije i srpskog naroda.

Vox

pre 7 godina

Leka je bio vjerni sluga na dvoru JBT. Nikakav on nije srpski rodoljub ili heroj. To je istina, a ovo što danas preživljavamo su posljedice ponašanja srpskih Leka. Sklonjen je jer se previše približio Kardelju i Titu u partiji za dvojicu i trubače.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija