• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Jovanović - M. Dobromirović

07.12.2016

21:40

DRAMATIČNO UPOZORENJE ČLANICE RUSKE AKADEMIJE NAUKA: Hag ubija Mladića, on mora na lečenje u Rusiju!

Politika

DRAMATIČNO UPOZORENJE ČLANICE RUSKE AKADEMIJE NAUKA: Hag ubija Mladića, on mora na lečenje u Rusiju!

Podeli vest

Zdravlje Ratka Mladića je veoma loše i ruska država ulaže silne napore da on dođe na lečenje u Moskvu... Hag ima zadatak da dokaže da su samo Srbi krivi za rat u SFRJ i tako opravda NATO agresiju, kaže ugledna članica Ruske akademije nauka Jelena Guskova

Zdravlje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića veoma je loše i ruska država zbog toga ulaže silne napore kako bi bio prebačen na lečenje u Moskvu! Ako Mladića ne prebace u Rusiju, on će gotovo sigurno, kao Slobodan Milošević, umreti u Hagu pre presude!

Ljajić: Hag ne da Mladiću u Srbiju

Rasim Ljajić, šef Saveta za saradnju sa Hagom, kaže da Hag ne šalje optuženike na lečenje u Srbiju:
- Mi smo uvek slali lekare u Hag na zahtev optuženika i za to smo morali da tražimo odobrenje Sekretarijata Haškog tribunala. Slali smo i za Mladića. Bilo je i slučajeva da smo tražili da se optuženi leče u zemlji, ali je to uglavnom odbijano jer Hag i Holandija smatraju da mogu pružiti svaki oblik zdravstvene zaštite optuženicima.

Ovo dramatično upozorenje stiglo je juče od Jelene Guskove, poznate ruske istoričarke i šefice Centra za proučavanje savremene balkanske krize na Institutu za slavistiku Ruske akademije nauka.

Prema njenim rečima, haške sudije na silu pokušavaju da Ratku Mladiću što brže izreknu najstrožu kaznu iako je on gotovo na samrti!?!

'Okriviti Srbe'

Guskova nema dilemu da je plan Haga da presudom Mladiću opravda svoje postojanje.

- Bojim se da Mladića, bez obzira na nepostojanje bilo kakvih ozbiljnih dokaza protiv njega, očekuje najstroža kazna! Haški tribunal za bivšu SFRJ sad je pretvoren u "Tribunal za bivšeg komandanta VRS Ratka Mladića"! Njih nije nimalo briga za Mladićevo zdravlje, koje je veoma loše... Zato ruska država, ruski političari i društvene organizacije ulažu sve napore kako bi on došao na lečenje u Rusiju. Jer on ovako ne može više da učestvuje u suđenju... - izjavila je Guskova u emisiji "Svet sa Sputnjikom".

print

Ruska istoričarka je podvukla da su mnogi stručnjaci za međunarodno pravo ukazali na brojne propuste u radu Haga.

 

 

- U Hagu je sve jasno. To nije pravosudna, to je politička institucija koja ima zadatak da dokaže da je jedan narod kriv za sva ratna dešavanja u bivšoj SFRJ i tako opravda NATO agresiju i bombardovanje Srbije. Prema njihovoj logici, ako je dokazano da su Srbi krivi, onda je operacija NATO bila "legitimna kazna", iako je nijedna međunarodna institucija nije odobrila... - naglasila je Guskova, dodajući da bi trebalo kazniti neobjektivne haške sudije i osloboditi nepravedno osuđene.

Šešelj je haški 'kvar'

Jelena Guskova je istakla da ponekad dolazi do "kvara u savršenom mehanizmu za osuđujuće presude za Srbe" i da je primer za to Vojislav Šešelj.
- Šešelj je vešt pravnik i mislim da čak pravo poznaje bolje od svih tih tamo sudija. Šešelj je i odličan poznavalac prilika iz devedesetih godina, pa je u njegovom procesu bilo nemoguće falsifikovati činjenice. Hag je zažalio što je uopšte počeo taj proces jer Šešelj je dokazao montirani proces...

I dok niko od zvaničnika nije juče hteo da komentariše tvrdnje Jelene Guskove, Darko Mladić, sin generala Mladića, potvrđuje da je njegovom ocu hitno potrebno bolničko lečenje.

- Ne znamo šta oni tamo rade i kako ga leče. Mnogo puta smo tražili celu dokumentaciju, ali nam uvek dostave fragmente. To je strašna manipulacija! Stalno odlaganje izaziva sumnju, pogotovu što znamo koliko je ljudi umrlo u Hagu - kaže Mladić, dodajući da se manipuliše i podacima o smrtnim slučajevima.

- Računaju samo one koji su tamo preminuli. A šta je s onima koji su pušteni u lošem stanju, pa su umrli posle mesec ili dva?! Molim vas, kad je ocu bilo najteže, sud je insistirao da se radi pet dana u nedelji! Tek posle žalbe, smanjeno je na četiri dana. Napravili su sistem koji na sve načine uništava ljude... - ogorčen je Mladić.

Čekaju presudu

Lider SRS Vojislav Šešelj uveren je da će Hag držati Mladića u životu do prvostepene presude.

 

 

- Posle ih baš briga, jer presuda važi i ako osuđenik umre. Kod Miloševića su se prešli jer su mu davali veće doze leka protiv lepre i tuberkuloze, koji neutrališe dejstvo lekova za pritisak, pa je umro. Inače, da sam ja Mladićev advokat, proces do danas ne bi počeo jer on ni po jednom merilu nije bio spreman za suđenje. Njegovi advokati su brzopleto uleteli u proces i sad su ušli u mašinu... - zaključuje Šešelj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Slavko

pre 7 godina

Rusi samo pucaju praznom puskom sto nesto ne preduzmu ,tako su laprdali i za Slobu ,

Mladja

pre 7 godina

Oni bar kazu o cemu se radi, a ovi nasi pojma nemaju sta se desava, a kamoli da zatraze lecene van Haga.

Draza

pre 7 godina

Tek ti koliko laprdas pojma nems,ne nego treba da ubace svoje specijalce u Holandiju pohapse sve strazare u Hagu i izvuku Ratka Mladica...koji si ti moron

maximus

pre 7 godina

svaki drugi Srbin u Hagu boluje ili je umro od raka... kao da je NATO bombardovao njih osiromasenim uranijumom a ne nas.... \n

Lala iz Banata

pre 7 godina

Дајте тај руски ВЕТО - за Хаг... однео га Враг...!!

Srb

pre 7 godina

Моли се братска Русија да нам спаси генерала и друге српске мученике, заточене у Хагу и по Европи и да покрене поступак против инквизитора из Хага почев од Карле дел Понте па на даље. Српски народ само у Русију гледа и у њеног председника Путина који је доказани патриота своје земље и пријатељ српског народа, само он може помоћи, ови наши нису вредни ни помена, пљују на Хрватску, а Хрватска за своје генерале копа очи и лобира по свету док их не ослободи. Ми смо брука од државе и срамота за славне претке који су погинули за ову земљу.

Ljubo

pre 7 godina

Slavko, ,,,ne mogu Rusi biti veci Srbi od nas Srba ,i ne trebaju .Mi smo se pretvorili u najvece " uvlaciguze" na ovoj planeti ,mi smo ti koji se moraju boriti za svoje ljude ,ocistiti Beograd i pola Srbije od "anglo- amerikanaca" ,mi smo ti koji su prodali i izdali i Kosovo i sve sto je nase srpsko ,a onda su dosli lesinari da zavrse zapoceto.A to im je bilo jednostavno ...

Draza

pre 7 godina

Slazem se sa vama u potpunosti,ne mogu da razumem da pojedinci traze od Rusa nekakvo vadjenje Srba iz Haga a sami smo ih tamo poslali...mada mi je strasno zao so je tako...nedostatak nacionalne svesti.

Andja

pre 7 godina

Koliko se secam Mladic je vec bio bolestan kad je isporucen Hagu ... msm to je podatak koji svi zele da previde .. sad da li je nevin ili kriv , nisam kompetentna da raspravljam ali niukom slucaju ne zelim da se sa njim poistovecujem ...

DS

pre 7 godina

Tacno kaze g-dja Guskova da Zapad presudjuje samo Srbima da bi opravdali agresiju na Srpsku i Srbiju.Medjutim,draga g-djo Guskova,sada je kasno da spasavate Mladica i Karadzica,trebali ste ih odvesti u Rusiju 1995 god. i tacka,nego se niste smjeli zamjerati Americi.Znam kad se govorilo da ce Ratko i Raso ici u Rusiju ali ste vi odbili svaku pomisao na to..Cak ste u Hag izrucili Lukica iz Visegrada koji je bio u Sibiru kad su ga zatrazili.. A,Gotovinu i Markaca su oslobodili da bi prikrili svoje ucesce u ustaskoj "Oluji".Gotovina je,prvostepenom presudom, bio osudjen na 27 godina zatvora a onda je stigla depesa sudiji Meronu da ga oslobode na Zalbenom vijecu iako nisu bile saglasne sve sudije i iako nije bilo nikakvih novih argumenata..

Nenad

pre 7 godina

Ako ga ne puste na "lečenje" u Moskvu, onda će u Hagu da dobije tabletu - od koje će da umre, pre izricanja presude. Kao i Sloba. To je jedino rešenje - nažalost. p.s. Inače, tu tabletu bi dobio i u Moskvi, nema neke razlike. Glavno je da umre pre proglašenja presude.

mosa parezanin

pre 7 godina

Veoma vazno je nama srbima da ne doceka odluku i da prje nje ode na nebesko carstvo.Cijenim pomoc brace ruse i oni znaju sta rade.

Miroslav

pre 7 godina

Meni je dovoljno samo kada vidim kako su obučeni oni tužioci i sudije. I Šešelj je upravu kad im je kazao da su obučeni ko katolička inkvizicija koja je uništila južno američke indijance.....

xx

pre 7 godina

drzava holandija je moderni ausvic! nije ni cudo sto su je njemci sravnili sa zemljom u drugom svjetskom ratu . incestuozan i retardiran narod , jedina drzava u evropi gdje krivicni zakon nije mjenjan 2 vijeka! dabogda se u prah i pepeo pretvorila , sta ce bogu djecoubice??

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija