• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

07.12.2016

23:55

EU KORAK BLIŽE: Zeleno svetlo Srbiji za otvaranje poglavlja pet!

Politika

EU KORAK BLIŽE: Zeleno svetlo Srbiji za otvaranje poglavlja pet!

Podeli vest

Evropska unija je usvojila odluku o otvaranju poglavlja pet u pregovorima sa Srbijom, čime su se stekli formalni uslovi za otvaranje tog poglavlja na međuvladinoj konferenciji sledeće nedelje, saznaje RTS u Briselu. Očekuje se da će Slovačka, kao predsedavajuća Evropskom unijom, zakazati konfereciju za utorak, 13. decembra.

Ambasadori zemalja članica Evropske unije su usvojili zajedničku evropsku pregovaračku platformu, čime su praktično dali zeleno svetlo za poglavlje pet, koje je tehnički još odavno spremno za otvaranje.

Za takvu odluku je odlučujuća bila saglasnost Nemačke, data na sastanku radne grupe za proširenje EU u utorak, nakon što je spoljnopolitička služba EU izvestila zemlje članice o napretku u dijalogu Beograda i Prištine, pre svega o primeni sporazuma o telekomunikacijama. Nemačka, ali i Velika Britanija, insistirale su na tome da je primena tog sporazuma uslov za otvaranje novih poglavlja.

Radna grupa za proširenje EU će u petak, a po potrebi i u ponedeljak, nastaviti raspravu o otvaranju poglavlja 25 (nauka i istraživanje) i 26 (kultura i obrazovanje).

Kako prenose diplomatski izvori, Hrvatska, i donekle Rumunija i Bugarska, žele dodatno da naglase pitanje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina u tekstu evropske pregovaračke platforme.

Međutim, Evropska komisija i većina zemalja članica odbacuju te zahteve, navodeći da je obrazovanje nacionalnih manjina bilateralno pitanje, a ne stvar zajedničkog zakonodavstva EU.

Dve trećine zemalja članica, među kojima je i Nemačka, već su dale saglasnost za otvaranje tih poglavlja, a u Evropskom savetu i Evropskoj komisiji sa opreznim optimizmom očekuju da će puna saglasnost biti postignuta do utorka 13. decembra.

S obzirom na to da su pitanja obrazovanja, kulture i nauke pretežno u nadležnosti zemalja članica, a ne Evropske unije, poglavlja 25 i 26 će biti otvorena i zatvorena u istom danu, što će ujedno biti i prva poglavlja koja je Srbija preliminarno zatvorila u procesu pristupanja, prenosi RTS.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
darko

pre 7 godina

Niko nas ništa ne pita.Gurnuće nas u EU i to silom upravo oni koji nas kao nešto uslovljavaju.Veći je problem kako da se odbranimo od EU nego kako da uđemo.

livia

pre 7 godina

Ma, terajte se, bre, sve do 100-og poglavlja! Dosta vas je, EU!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17