• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nedeljnik

08.12.2016

08:42

EKSKLUZIVNA ISPOVEST RADOVANA KARADŽIĆA: Zločin u Srebrenici napravio je izdajnik srpskog naroda!

Politika

EKSKLUZIVNA ISPOVEST RADOVANA KARADŽIĆA: Zločin u Srebrenici napravio je izdajnik srpskog naroda!

Podeli vest

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić u svom prvom intervjuu za srpske medije, pošto je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima, odgovora na pitanja "Nedeljnika" o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posledicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici, svom hapšenju i izručenju

- Rat sam doživeo sa velikom tugom, čak i pre nego što je rat izbio. Bio sam prilično siguran šta će se desiti ako se tok događaja nastavi, i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti. I to ne samo na osnovu prošlosti već i na osnovu onoga što se dešavalo u Hrvatskoj 1991. godine - rekao je Karadžić.

Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smelo dogoditi ni sada

On je istakao da su po njegovom mišljenju glavni krivci za rat "izvan Bosne i Jugoslavije":

- Iako međuetnički odnosi nisu bili idealni, nama je išlo vrlo dobro i sa muslimanskim i sa hrvatskim strankama. Ja sam imao veoma dobar odnos sa gospodinom Izetbegovićem...

Prvi predsednik Republike Srpske i haški osuđenik žali zbog raspada Jugoslavije i načina na koji je rasturena.

- Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji. Meni se sviđala Hrvatska, tamo sam stekao dobar deo svoje edukacije, i nikad lično nisam imao nikakvih problema, ali njihova osećanja protiv Jugoslavije i Srba su prevladala i rezultirala još jednim krvoprolićem - poručio je Karadžić.

O odgovornosti za zločine u Srebrenici, Karadžić je rekao:

- Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i neverovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet!

Karadžić je u razgovoru za Nedeljnik govorio o predratnim dogovorima sa Alijom Izetbegovićem, odnosu prema Hrvatskoj, kako je Izetbegović predlagao ujedinjenje Srbije i Srpske, o Miloradu Dodiku, sećanjima na susrete sa Aleksandrom Vučićem, zašto Sarajevo još uvek doživljava kao svoj grad, šta bi radio danas da je na slobodi...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bane

pre 7 godina

Postoji jedan visoki zvanicnik RS koji nije zavrsio u Hagu, tacnije bio je kao svedok i insajder, a jos od pre rata, po svojoj funkciji saradjivao sa stranim sluzbama i pretpostavljam da je to bio prvi covek u lancu koji je sproveo 'Srebrenicu' Po nemontiranim video snimcima kamera koje su pratile Mladica pri ulasku u Srebrenicu vidi se da nije imao pojma da je kao mis uleteo u misolovku i busao se kao da je u pitanju velika vojnicka pobeda a u stvari to je bilo glogov kolac, kako njemu tako i narodu.

Divos

pre 7 godina

Када је у питању сребренички масакр јула 95-е, ту се протура један мит, и једна пожељна мантра. А рат на том простору, као и у БиХ, није почео 95-е, већ 1992. И након што су пуне 3 године јединице тзв АБиХ из саме енклаве Сребренице чиниле покоље по околним српским насељима, следи почетком јула 95-е реакција ВРС, и у одлично одрађеној операцији „Криваја 95“ до 11.07.95. неутралисане су ове јединице тзв АБиХ, и до тог датума (11.07.) није почињен нити један злочин, нити један. Злочини се јесу догодили нешто касније (отприлике 13.07.-17.07) када су неки припадници ВРС учинили оно што се није смело, починивши масакр, и ти јесу нанели штету ВРС. Опет ако погледамо пресуду МСП из 2007. (чл.413), кривица за масакр није приписана ни СРЈ, ни Српској, ни ВРС, ни главном штабу ВРС, већ неким припадницима ГШ ВРС (али којим?). И егзекуције су чинили неки припадници 10.ДиО ВРС, међутим к-дир тог одреда, госп.Пелемиш (који је читаво време боравио на том простору), је и пред МКСЈ и пред судом БиХ ослобођен од сваке кривице. И овде се истрајава да ова прича не добије епилог, а наум је да се задржи терет кривице и над ВРС, и над важним актерима (генерал Младић и др Караџић) који и немају одговорности за тај злочин. Како год, јула 95-е је над једним бројем пунољетних мушкараца, Бошњака, десио масакр. Тај злочин у роду српском нико не пориче, али и нико од Срба неће прихватити подметнуту квалификацију геноцид, из разлога што то ни по једној дефиниције не може бити

bivsi socijalista

pre 7 godina

Naknadna pamet zna da bude nezgodna stvar. Prvo neka jasno I glasno kaze ko je bio taj izdajnik srpskog naroda. Da li taj izdajnik ima ime I prezima ili je to receno koliko da se kaze ja nisam kriv vec tamo neki.

Crna Gora

pre 7 godina

Ovo je važna izjava i treba je zapamtiti. Znači da je zločina ipak bilo. Priznanje je prvi korak ka pokajanju, izvinjenju i boljim odnosima u regionu. Znači i da je Haški sud imao smisla. Istina je i da Srbi nikada u svojoj istoriji nijesu bili zločinci kao u ratovima u Bosni. Ne mogu da vjerujem da je to izjavio, ali pozdravljam.

dajte istinu

pre 7 godina

Ako Radovan Karadžić ili bilo ko drugi zna, po čijem nalogu je izvršen zločin u Srebrenici bilo bi pošteno da to otvoreno kaže , pa neka se utvrditi da li je bio poremećeni pojedinac ili je to neko uradio za pare u cilju satanizovanja Srpske strane i dobijanja razloga za sankije ili je to bio legitiman cilj u ratu.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Сребреницу је режирала идајничка Војна Обавештајна у договору са Америчком Обавештајном службом, да би НАТО добио алиби за бомбардовање српске војске око Сарајева, које је хтело да се преда, у потпуном окружењу муслиманске војске у Сарајеву... То је смишљено у Пентагону, на "сузе" и молбу Изетбеговића, а уз бефел Била Клинтона ( који је тражио пет хиљада муслиманских лешева да би НАТО интервенисао...!) А онда су нашли "Тројанца" у српском Васиљевићу који је - реализовао масакр у Сребреници ( увећан на гробљу, уз све претходно изгинуле!) да би НАТО добио - "алиби"...

zima

pre 7 godina

Radovane kakvu ti medicinu daju u hagu? ti zalis sto smo se branili, dali zale muslimani sto su ocistili Sarajevo,tuzlu,zenicu itd od Srba I dali kazu da su to ocistili izdajnici muslimanski isto tako hrvatska I siptari dali ce isto tako reci.Prestani uzimat njihovu medicinu a nece ti dati nikakvo pomilovanje ako tako pricas,tako samo moze pricat cedomir jovanovic I dosmanlije od 5 og oktobra

zimzelen

pre 7 godina

Ako je ovo tacno da je Karadzic ovo rekao samo je u pravu da se ovo nikad nije desilo u srpskoj istoriji uvijek su Srbe ubijali I protjerivali kao I ovoga rata.Radovane koje prvi protjero I pobijo narod u srebrenici I okolnim selima Kravice itd da ne brojim nemoze ovde sve stati.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija