• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.12.2016

07:01

BRISEL: Srbija danas otvara dva poglavlja u pregovorima sa EU

Politika

BRISEL: Srbija danas otvara dva poglavlja u pregovorima sa EU

Podeli vest

Srbija će danas na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU otvoriti dva poglavlja - 5 od javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanjima, a biće održan i redovni Savet za pridruživanje i stabilizaciju EU-Srbija

Međuvladinoj konferenciji prisustvovaće ministarka Jadranka Joksimović, ali ne i premijer Aleksandar Vučić koji je sinoć, posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, odlučio da otputuje iz Brisela i ne prisustvuje Međuvladinoj konferenciji EU-Srbije.

To je premijerov odgovor na činjenicu da EU nije otklonila prepreke za otvaranje i poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, odnosno nije postignut dogovor sa Hrvatskom da povuče svoju blokadu na to otvaranje.

Posle sastanka šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini, premijer Srbije je poručio da je imao težak i otvoren razgovor sa Mogerini, kojoj se zahvalio na prijemu i ličnoj korektnosti i poštovanju koje pokazuje prema Srbiji.

- Nisam krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalja članica, posebno Republike Hrvatske. Pošto sam odgovoran i moj posao je da se brinem o budućnosti Republike Srbije, a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u regionu - poručio je Vučić izlazeći iz zgrade Saveta EU.

Premijer Srbije je naveo da je danas u Briselu planirao mnogo sastanaka, bilateralnih razgovora i prisustvo na Međuvladinoj konferenciji, kao i predstavljanje akcionog plana sa Austrijom, ali da se izvinjava svojim sagovornicima što će morati da ih otkaže.

Premijer je ranije juče izjavio da mu je "dosta hrvatskog iživljavanja" i najavio da će se danas obratiti naciji.

Ovo nije prvi put da Zagreb blokira otvaranje poglavlja, isto se dogodilo sa 23 i 24, iako su evropski zvaničnici, Evropska komisija, a juče izričito i nemačka kancelarka Angela Merkel, ukazali da se bilateralna pitanja rešavaju bilateralno, a ne u okviru pregovaračkog procesa o pristupanju.

Vučić je novinarima u prolazu rekao da je sastanak s Mogerini bio veoma težak, i da je on izneo svoje mišljenje o ponašanju pojedinih zemalja u regionu, pre svega Hrvatske.

Na Međuvladinoj konferenciji, na kojoj je planirano otvaranje poglavlja 5 i 25, ostaje ministarka Jadranka Joksimović.

- Srpska delegacija, sa izuzetkom Jadranke Joksimović, koja mora da prisustvuje razgovorima o sprovođenju u delo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, vraća se u Beograd - rekao je sinoć Vučić u Briselu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mire

pre 7 godina

Mora se stati na kraj ustaskoj tiraniji , podrzavam svaki potez Vucica pa cak i da odustane od ulaska u EU , ustase su ti koji krse svako pravilo modernog sveta pocev od jasenovca pa do oluje koja se nastavlja u mirnodobskom stanju , okrenuti ledja EU mozda i nije pravi potez ali vise se nemoze trpeti ustaska svinjarija.\n

CICKA

pre 7 godina

Да отворимо ми сами то поглавље 26, зашто су нам потребни они , у чему се огледа њихова помоћ за то поглавље ,да надоместимо ту помоћ од неког другог ако они спречавају али основ поглавља је вероватно једноставан треба смао воља , а када они одлуче да га отворе ми да пређемо на неко друго поглавље на исти начин

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija