• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

13.12.2016

21:51

AMERI NAM POKLANJAJU HAMERE: Vojska Srbije uskoro dobija 30 borbenih vozila u vrednosti tri miliona dolara!

Politika

AMERI NAM POKLANJAJU HAMERE: Vojska Srbije uskoro dobija 30 borbenih vozila u vrednosti tri miliona dolara!

Podeli vest

Vojska Srbije uskoro će dobiti 30 borbenih vozila "hamer", vrednih najmanje tri miliona dolara. Borna kola čuvene marke "XMMWY" (poznatije kao "hamvi") našim oružanim snagama stići će kao donacija Sjedinjenih Američkih Država. U toku su završni razgovori o detaljima poklona, a polovina vozila već čeka na prijem u Vojsci Srbije

Prema saznanjima "Novosti", američki "hameri" dobiće raspored u Specijalnoj brigadi, kao i u brigadama koje izvršavaju zadatke u Kopnenoj zoni bezbednosti. Deo ovih vozila biće stavljen na raspolaganje jedinicama koje se upućuju u međunarodne operacije pod zastavom UN i EU, što će podići ugled naših mirovnjaka u svetu.

- Reč je o izuzetnoj donaciji američke vlade, koja će poboljšati opremljenost naših jedinica - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane. - "Hameri" su vozila koja odgovaraju većini misija i zadataka koje izvršava Vojska Srbije. Razgovori o primopredaji su u finalnoj fazi, posle čega će u Srbiju stići i ostatak dogovorenog kontingenta.

PUTIN JE PITAO DEČAKA ZA GRANICU RUSIJE I SAD: Ono što je potom usledilo nateraće vas na razmišljanje?!

Vozila koja bi trebalo da stignu početkom 2017. godine, prema vojnim pravilima, prvo će biti upućena u Tehnički opitni centar, koji će obaviti sve potrebne testove i ispitivanja. Kada dobiju pečat vojnih inženjera džipovi će dobiti i raspored u jedinicama.

U Ministarstvu odbrane podsećaju da ovo nije prva ovakva donacija SAD Vojsci Srbije. Vlada u Vašingtonu 2013. godine poklonila nam je 21 vozilo "hamer". Ovim terencima trenutno se voze pripadnici Specijalne brigade iz Pančeva, kao i vojnici jedinica koje prolaze obuku u bazi "Jug" kod Bujanovca.

PUTIN DAJE SVE ZA SRBIJU! Lavrov najavio maksimalnu vojnu i ekonomsku pomoć, Moskva ima samo jedan uslov... !

Stejt department poslao je u Srbiju vozila sa oznakom "115 A1", bez oklopa, naoružanja i sistema veze. Džipovi su Srbiji isporučeni bez naoružanja i sredstava veze, a tu nadogradnju uspešno je obavio Tehnički remontni zavod iz Čačka.

Naoružanje i oklop će dobiti u Čačku!

U "hamere" stigle 2013. godine naoružanje su ugradili čačanski vojni inženjeri uz pomoć kolega iz Vojnotehničkog instituta. Američki džipovi, zavisno od potreba, pojačani su protivavionskim mitraljezom M-87 kalibra 12,7, lakim pešadijskim mitraljezom M-84 od 7,62 milimetara, kao i automatskim bacačem granata kalibra 30 milimetara.

U borbena vozila ugrađen je radio uređaj "tales", koji podržava sve oblike prenosa podataka, uključujući i video signal dobijen preko satelita.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikola Samanovic

pre 7 godina

Odlicno, drago mi je da od Amerikanaca dobijamo hamere, nadam se da ce nam pokloniti i drugu vojnu opremu koju mogu. I da imamo najbolje moguce odnose sa Amerikancima!\n

Miroslav

pre 7 godina

Amerima biti neprijatelj je opasno ali amerima biti prijatelj je pogubno. Pa sad izaberi???????

zimzelen

pre 7 godina

Nije ovo donacija ovo je jedna kap vode u jezero,to je osteta sto su nas bombardovali ali bolje ista nego nista.Ali oni su tu vrijednost odnijeli iz zeljezare potopili tesko naoruzanje(tenkove) I pokupili se sa parama I otisli

deda Raša

pre 7 godina

Sve sto napisaste je tacno i podrzavam. Medjutim, dodao bih, da to nije donacija, racun ce doci kasnije. Ovo je "poklon" zbog kojeg cemo morati i gace skinuti. Ameri to tako rade, a sto su nasi poput dece kad im das cokoladu????

Sargarepac

pre 7 godina

Lepi...samo prvo dobro ispitati prislusne i gps uredjaje cak i u srafovima na tockovima...lepo rece covek, dtaze su mi i lade nive nego od ovih da nesto dobijemo...ne treba nam ni sibica od zla!\n

jovan

pre 7 godina

cekaj bre jel sam ja lud ili ovo poklanja nato tj isti oni sto hrvatima poklanjaju??????????

Peca

pre 7 godina

Krvatima poklanjaju oruzije da mogu da nas pobiju a nama vozila koja trose previše goriva da možemo da pobegnemo ukoliko imamo goriva.

jovan

pre 7 godina

Srbija kao jedini verni ruski saveznik na Balkanu može da računa na maksimalnu vojnu i ekonomsku pomoć... Jedino što Moskva od Srbije očekuje jeste da nikad ne uđe u zločinački NATO pakt KO JE OVO OBJAVIO O CEMU PRICAMO

Lazar

pre 7 godina

AMERI NAM POKLANJAJU HAMERE namenjene za razbijanje demonsracija.To vozilo je poptpunu nefunkcionalno na nasem prosoru. radi u opustinjama i pesku i plasi demonsrante .Poso su nemiri i demostracije na vidiku , daj da Ameri spreme nase tj njihove rezimlije da se brane i sprovode njihovu politiku.

Furtula

pre 7 godina

Evo si nas prosvetlio... Ne bulazni, svega ti.

pauna

pre 7 godina

koliko su stari.vidim da su ocerupani dosli bas lep poklon.to je dam ti kutiju za cipele a ti kupi ako ti trebaju.velikodusno nema sta.

konesava

pre 7 godina

Hamer je civilna verzija vojnog Hamvija tako da mi nije jasno sta nam u stvari poklanjaju.

Dejan

pre 7 godina

Neznam koji je pametnjakovic iz Vojske Srbije prihvatio Hamere kao vojnu pomoc , kad su mnogo bolja vozila koja proizvodi Oshkosh Defense. Viskove tih vozila Amerika ima u Iraku i nedavno ih je ponudila svim zainteresovanim drzavama. Hrvatska je uzela 200-ak polovnih, malo koriscenih vozila. Treba samo platiti transport.

Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Већ смо добијали из Охаја (то је њихова територијална одбрана) нека половна возила исте марке. Хамери су престали да се производе. То нико неће да напише и да каже. Србији амери поклањају половна возила која се више не производе, јер их избацују из своје војске. Хамери се нису нигде показали као возила способна за борбу. То су возила да својом појавом застарше. Не може се нико упшлашити возилом, јер постоје противоклопна оружја. Да се не говори о муслиманима самоубицама. Узгред, ЈСО је имала хамере, богаташка деце возе хамере. Значи, хамери нису ништа ново за Србе. Не волимо што нам утрапљују истрошена возила, која се не производе, немају резервне делове и нису функционална.

Sale

pre 7 godina

HA, HA..... Opet neke krsine kojima su rokali po svetu ili po Nevadi....pa ih sada pred poklanjanje malo krece. Skotovski fazon!

marko

pre 7 godina

Sad cu ja kao ovi rusofobi, A odakle nam pare za hamere?

Stranput

pre 7 godina

Ameri umjesto da ih istope u staro gvozdje jer su rashrdani odlucili da ih uvale Srbima. Kostace vas gorivo I mazivo a kupovat ce te rezervne djelove od Amera da im popravite ekonomiju

zemunac

pre 7 godina

Hamer sa motorom od 5400cm. troši benzina u radnim uslovima znači teren 68l. 3 puta više od nekadašnjeg pic gauera. Stoga zahvalite se na poklonu i dajte crno gorcima jer ulaze u nato od nove godine.

Dragojlo

pre 7 godina

Pa ovo je za zandarmeriju i nije za vojsku!!!

momo

pre 7 godina

A pitali se iko koliko stoji idržavanje? Ovo liči na prvo fiksanje,NAVLAKUŠA...n

Bojan

pre 7 godina

Ne treba nam nista od krvnika neka hvala..a i opet sramota od Srbije da to primi od onoga sto ih je ubijao. Za to nema oprastanja.\n

SlobodaNarodu

pre 7 godina

Hameri nisu poklon nasoj vojsci, nego mirovnim misijama u svetu u kojima bi nasa vojska ucestvovala za americke interese. Hameri su predvidjeni za pustinju i pjesak previse su siroki za nase putave i previse trose.

DEDA STAVRA

pre 7 godina

Zasto uzimate tu starudiju koju ovi podlaci izbacuju,pa samo benzina nemoze volska da obezbedi to su sve benzinski motori koji trose nenormalno,registracija civilne verzije u Srbiji kosta preko 2000u.Mozeli vojska to da placa koji eu.standard su ti motori uero 1 to ovde nemoze da se registruje koga pravite budalama svoj narod sram vas bilo Netreba nam toliko ponizenje pisam se na nato i americke poklone.

XXL

pre 7 godina

Da li je neko video koliko ima tog krša na stajanci u Americi nakon "zalivskog rata" i radionicu gde ih osposobljavaju za eto kao što smo mi, a mogu i rezervni delovi da se kupe (you tube).

zdenko

pre 7 godina

A koliko ce nas kostati servisiranje tih vozila i ko ce to da radi? Skupo do bola.

vlada

pre 7 godina

.....trebalo bi ih proveriti, da nisu "radioaktivni"!

srbin

pre 7 godina

Naravno da poklanjaju ono sto oni vise ne koriste a ne koriste zato sto su se ovi hameri lose pokazali u Iraku...

misa

pre 7 godina

Zali boze ko sedne u njih to su ozraceni hameri iz iraka !!!

istina

pre 7 godina

Kakvi god da su bolji su od maketa sto rusi poklanjaju

Boris Koren

pre 6 godina

od njih je i zlato ukleto , odbijte to !!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija