• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

13.12.2016

23:30

LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE: Nema razloga za hrvatsku blokadu pregovora!

Politika

LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE: Nema razloga za hrvatsku blokadu pregovora!

Podeli vest

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je večeras da dobre vesti o otvaranju poglavlja pet i 25 "ne treba da pomuti" to što je Hrvatska blokirala poglavlje 26 i da ta susedna država "ima sasvim dovoljno razloga da tu blokadu povuče"

Kao razloge za to LSV je navela da je u Vojvodini 14 i po godina u službenoj upotrebi hrvatski jezik, "što nije slučaj nigde u Hrvatskoj".

- Naročito to nije slučaj u Vukovaru gde ne mogu ni ćirilične table da sačuvaju, tako da ima sasvim dovoljno razloga da vlast susedne države povuče svoju blokadu - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je pitanje udžbenika na hrvatskom jeziku za osnovne škole "zaokruženo i rešeno", a da će do kraja školske 2017/2018 biti izrađeni i nacionalni dodaci za predmete Svet oko nas, Priroda društvo i istorija i Muzičko, a da predstoji rešavanje pitanja udžbenika za srednje škole i beležnica za predškolski program.

LSV je u saopštenju pozdravila otvaranje poglavlja pet o javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanju u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom i dodala da očekuje da će nakon poglavlja 25 biti ispravljena "nepravda koju je Ustavni sud Srbije naneo Vojvodini 2012. godine, kada joj je oduzeo nadležnosti u oblasti nauke".

- Reč je o vrlo štetnom potezu koji guši razvoj nauke i napredak na ovim prostorima. LSV će u narednom periodu insistirati da se ta nepravda ispravi - navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, dok je Vojvodina imala nadležnosti u ovoj oblasti, nije se dešavalo da Univerzitet u Novom Sadu ostane bez novca za plate, kao što je to slučaj sada, ili da kasne konkursi za projektno finansiranje kao što je bio slučaj u martu.

- Društvo koje na taj način zanemeruje i guši nauku, teško da može računati na evropsku budućnost - ocenila je LSV.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 7 godina

....kako ti /samo/ imaš razumevanja za tvoju rvatsku,kao pravi "domoljub"! To što nisi osudjen, a trebao si, možeš kao bahati lik, tvoje nežne komentare da koristiš samo u okviru tvoje stranačke "ćelije", jer nisi vredan pažnje!

Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Једном антисрбин, увек несрпски Србин (неко каже да и није Србин). Да ли он мисли да је народ луд и да он не разуме да он кроз тзв. критику труле рватске, у ствари врши напад на уставни систем државе Србије. Данас смо чули да им се отворила музичка школа само за рвате негде на северу Бачке.

Miroslav

pre 7 godina

Ajde nakča ćuti znamo mi tebe i tvoje razmišljanje

marko

pre 7 godina

Ja mislim da hrvatska treba sto vise i odlucnije da blokira srbiju. Da Bog da nikad ne usla u tu lijepu njihovu eu. Prave Srpske Patriote danas pozdravljaju poteze hrvatske.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija