• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.12.2016

11:50

BRNABIĆ: Da uhvatimo priključak sa Evropom u IT sektoru

Politika

BRNABIĆ: Da uhvatimo priključak sa Evropom u IT sektoru

Podeli vest

Srbija mora da uhvati priključak sa Evropom kada je reč o sektoru inovacija i informacionih tehnologija, poručila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, navodeći da je država spremna da radi na tome, uz podršku PKS, preduzeća i start ap kompanija

Brnabić je, na konferenciji "Ekonomist: Svet u 2017", istakla da je vlada danas usvojila Akcioni plan “Stop birokratiji”, kao plan prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih procedura.

Do kraja godine očekuje se i usvajanje Akcionog plana koji treba da sprovodi ministarski IT savet, koji je vlada formirala, a treba da formalno osnuje “Digital Serbia”, koja će doprineti pravoj i ozbiljnoj digitalizaciji.

Brnabić je istakla da je upravo digitalizacija osnovni generator napretka u svetu, što je Vlada Srbije prepoznala i na čemu će insistirati.

Svet, kako je rekla, ide u pravcu koji i tehnološki pismeni teško mogu da razumeju, i to je izazov sa kojima će vlada Srbije i biznis morati da se suoče, da bi naša zemlja što pre uhvatila priključak i kako ne bi bila potpuno iskljucena iz utakmice u svetu.


Brnabić je istakla da je jedan od prioriteta ove vlade E-uprava, više elektronskih servisa za građane i privredu.

 - Njima je dosta čekanja u redu, razgovora sa šalterskim službenicima, dosta im je da im fali još jedan papir - ocenila je Brnabić i dodala da se radi na transparentnosti javne uprave.

U tom smislu, ona je podsetila da dva najnovija servisa - “Bebo dobrodošla na svet” i mogućnost zamene zdravstvenih knjižica.

 - Cilj nam je da obezbedimo veći kvalitet usluga koji pruža država - podvukla je Brnabić.

Kako kaže, IT sektor se mora podržati kako bi se i Srbija pridružila takozvanoj “četvrtoj industrijskoj revoluciji”, što znači povećanje kapaciteta obrazovnog sektora, ali i podršku start ap i inovativnim kompanijama, malim i srednjim preduzećima.

Brnabić je primetila da Srbija prednjači u “video gejming” industriji, ali da je to jedan segment o kome država ne zna mnogo i ka kojima mora da se otvori i da podršku.

 - Svi moramo da se potrudimo da bismo stigli Evropu, u tom brzo rastućem segmentu informacionih tehnologija i inovacija -  podvukla je Brnabić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija