• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.12.2016

23:43

PREDSEDNIK SANU VLADETA KOSTIĆ: Govoriti o Srbiji van Evrope je protivprirodno

Politika

PREDSEDNIK SANU VLADETA KOSTIĆ: Govoriti o Srbiji van Evrope je protivprirodno

Podeli vest

Govoriti o Srbiji van Evrope je protivprirodno, izjavio je predsednik SANU Vladeta Kostić, koji smatra da je potpuno naivno verovanje da će evropski koncept propasti zbog Bregzita

On kaže da Srbija "nije čamac koji bi mogao da odvesla u pravcu Madagaskara i napravi novu srpsku državu".

- Mi smo okruženi ljudima koji pripadaju toj Evropi... Bez ujedinjene Evrope cela Evropa nema budućnost. Ni Evropa nema nikakve budućnosti bez zaleđa Rusije, energetske i svake druge, i negde ne mogu da shvatim dimenzije rusofobije koje se nameću. Što se nas tiče, Evropa je naša sudbina, naš usud- rekao je on.

Kostić se osvrnuo i na odnos vlasti i opozicije u Srbiji, primetivši da je rečnik "na nivou tuče" što je, kaže, obeshrabrujuće.

- Ne kažem da sad pozicija treba da gaji opoziciju, ali ako smo izabrali sistem parlamentarne demokratije, onda bi trebalo da pozicija negde pravi instrumente gde će opozicija biti prisutna kao korekcija- dodao je on.

Tanjug

Međutim, ako pratite rečnik, način komunikacije, to je stalno na nivou tuče, ukazao je Kostić. 

- Ne pamtim da smo još kad sam bio klinac posle utakmice jedni sa drugima razgovarali na taj način. To je obeshrabrujuće- naveo je.

Odgovarajući na pitanje o nezavisnim institucijama i ponašanju vlasti prema njima, Kostić je istakao da duboko veruje da su te nezavisne institucije potrebne, čak i kada se sa njima ne slažete, ističući da one nose jednu vrstu poverenja.

- Mislim da ovde ima dosta i političkih varijanti i obračuna... međutim kad sam počeo sa onom pričom o putu samoće koja očekuje političke lidere koji zaborave postojanje onih koji misle drugačije, ja bih tim ljudima, ako bi me ikada pitali za savet rekao, gradite institucije. One koje će vikati, ne zaboravi da si smrtan- rekao je Kostić 

Te institucije bilo da su nezavisne, van državne i druge, štite sve, pa čak i one koje su na vlasti, smatra Kostić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DUSAN

pre 7 godina

Da nemas namjeru i ti da se kandidujes za presjednika.Ove izjave me lice na neko nametanje mozda za opozicionog kandidata.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17