• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.12.2016

13:01

ANTIĆ: Ne očekujem probleme u snabdevanju gasom!

Politika

ANTIĆ: Ne očekujem probleme u snabdevanju gasom!

Podeli vest

Ne očekuje se da će Srbija tokom zime imati prolema sa snabdevanjem gasom, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, i dodao da su, ipak, pripremljeni scenariji za eventualne nepredviđene situacije

On je na stručnoj konferenciji "Energetska sigurnost", koju je organizovala Elektroprivreda Srbije (EPS) i portal Balkanmagazin, a pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike kazao da u skladištu gasa u Banatskom Dvoru trenutno ima 412 miliona kubnih metara uskladištenog gasa i da su obezbeđene rezerve ostalih energenata kako bi njima moglo da se izvrši supstitucija gasa ukoliko bude potrebe.

- Pitanje snabdevanja gasom u Srbiji je najosetljivije u sistemu energetske stabilnosti, jer imamo jedan pravac snabdevanja iz Mađarske. Pred svaku zimu imamo tenzije oko toga, ali ja duboko verujem da će snabdevanje tim energentom biti stabilno - rekao je Antić.

Prema njegovim ocenama, snabdevanja gasom u predstojećem zimskom periodu biće rešeno u "trouglu Rusija-Ukrajna-Evropska komisija", jer je interes jednih da prodaju, drugih da transportuju, a Evrope sigurno snabdevanje.

Antić je naveo da su u toku finalni razgovori sa Gaspromom o proširenju skladišta Banatsi dvor, čiji je trenutno kapacitet 450 miliona metara kubnih i da on očekuje da će u narednim nedeljama biti doneta odluka kako će se raditi proširenje.

On je podsetio da je skladište Banatski dvor u vlasništvu 51 odsto Gasproma, a 49 odsto u vlasništvu Srbijagasa i da je u tom odnosu trenutna popunjenost tog skladišta, odnosno da je u oko 220 miliona kubnih metara gasa u ruskom vlasništvu.

Godišnja taksa za sladištenje, kako je naveo je oko 30 dolara za 1.000 kubnih metra, pa su procene da su godišnji prihodi Banatskog dvora oko 13 miliona dolara.

Antić je dodao i da je nesporno da je ruski gas budućnost snabdevanja Evrope, ali je potrebno da Srbija ima i neke druge "alternative i ventile".

- Srbija je imala diskutabilnu odluku da svoju energetsku stabilnost oko gasa definiše jednim projektom, i ja nemam problem da to kažem. U budućnosti ne sme više biti zaljubljivanja u jedan projekat, a ostalima nalaziti mane. Naš posao je da izgradimo nove interkonekcije sa Bugarskom, Rumunijom, ispratimo Grčku, jer je u interesu naše dece da nešto napravimo - rekao je Antić.

On je dodao da je interkonekcija sa Bugarskom potpuno izvesna i da se očekuje da će memorandum o tome vrlo brzo biti potpisan.

Prema rečima ministra energetike, trenutno su dugovi Srbijagasa prema Gaspromu na istorijskom minimumu i da se toj ruskoj kompaniji duguje na nivou jedne mesečne fakture, ali da i dalje postoje "istorijski dugovi" i da je to problem što se oni brže ne rešavaju.

Antić je kazao i da Vlada Srbije čini sve da unapredi ukupnu energetsku stabilnost i da je već dosta toga urađeno, potsetivši da se posle više godina gradi novi termoblok snage 350 megavata u Kostolcu i da se očekuje izgradnja još dva vetroparka.

- Novi objekti koji se grade, investicije u postojeće kako bi im se produžio radni vek, povećanje kapaciteta, investicije u obnovljive izvore i rad u sladu sa najvišim standardima je naše opredeljenje za budućnost i u funkciji energetske stabilnosti - dodao je on.

Antić je naglasio da su ozbiljni koraci napravljeni i kada je nafta i naftni derivati u pitanju i da Srbija trenutno ima obezbeđene rezerve za 12 dana tih energenata.

Radi se na tome, kako je dodao, da nafte i naftnih derivata do 2023. u rezervama bude za 60 dana.

Na današnjoj konferenciji je ocenjeno i da neka zemlja može biti energetski stabilna onoliko koliko je ekonomski jaka, jer svaka energetska stabilnost košta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija