• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.12.2016

21:36

NOVA PODELA BALKANA, AMERIČKI ČASOPIS PREDLAŽE: Napraviti Veliku Srbiju, ona je garant mira!

Politika

NOVA PODELA BALKANA, AMERIČKI ČASOPIS PREDLAŽE: Napraviti Veliku Srbiju, ona je garant mira!

Podeli vest

Jedino rešenje za trajni mir na Balkanu jeste da se naprave tri velike države: srpska, hrvatska i albanska, piše uticajni američki časopis... Amerikanci predlažu da se hrvatski entitet u BiH spoji sa Hrvatskom, Republika Srpska i sever Kosova sa Srbijom, a Preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći deo Kosova sa Albanijom

Ugledni američki časopis "Forin afers" predložio je u najnovijem broju konačno rešenje za uspostavljanje trajnog mira na Balkanu, i to tako što bi bila stvorena Velika Srbija, ali i velika hrvatska i velika albanska država!

U analizi koju je potpisao Timoti Les, bivši šef britanskog konzulata u Banjaluci i direktor agencije "Nova Evropa", navodi se da Zapad treba da prekroji granice i napravi tri velike države: srpsku, hrvatsku i albansku.

Šta ko 'dobija'

* Hrvatska - deo BiH, gde većinu stanovništva čine Hrvati
* Albanija - Preševsku dolinu, veći deo Kosova i deo Makedonije
* Srbija - Republiku Srpsku i sever Kosova

Les je u ovom članku zaključio da je vreme za novi radikalni pristup kako bi se zaustavili sukobi na prostoru bivše Jugoslavije i uspostavila trajna stabilnost i vekovni mir na Balkanu.

Plan u tri faze

Prema njegovim rečima, postoje tri razdoblja u kojima SAD mora da napravi nove države.

U prvom, Vašington treba da prihvati ponudu Albanaca za federalizaciju Makedonije i zahtev Hrvatske za uspostavu trećeg entiteta u BiH.

U drugom, dužem razdoblju, SAD moraju omogućiti da te teritorije ostvare bliske političke i ekonomske veze sa svojim većim susedima. I u trećem, treba omogućiti secesiju tih teritorija od postojećih država i spajanje sa matičnim zemljama.

Hrvatski entitet u BiH će se spojiti s Hrvatskom, Republika Srpska i sever Kosova sa Srbijom, Preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći deo Kosova s Albanijom. U međuvremenu, Crna Gora, koja može ostati bez albanske enklave, mogla bi ostati nezavisna ili se spojiti sa proširenom Srbijom, piše Les, dodajući da ovakvo rešenje jeste komplikovano, ali...

Reuters

Odvajanje umesto prisilnog suživota eliminiše rizik od ponovnog sukoba. SAD moraju da završe posao koji su započele na Balkanu!".

Crna Gora može da bira...
Crna Gora, koja može ostati bez albanske enklave, mogla bi ostati nezavisna ili se spojiti sa proširenom Srbijom
Izvod iz analize 'Forin afersa'

I dok niko od zvaničnika nije juče hteo da komentariše ovu vest, lider radikala Vojislav Šešelj kaže da ovo nikako nije "Velika Srbija" za koju se SRS zalaže, jer bi ovakvom "američkom podelom" Srbi bili na gubitku.

- Mi bismo izgubili mnogo, a Hrvatska bi dobila sve! Zadržala bi RSK, koju je otela i "očistila" od srpskog stanovništva, a dobila bi i deo BiH. Ovo je donekle u skladu sa dosadašnjom politikom Zapada prema Balkanu, jer oni žele da Srbija bude što manja, ali pitanje je da li će američka politika biti takva i sa Trampom... Da bismo zaštitili svoje interese, potrebno je da se čvrsto vežemo za Rusiju, a ne za "asocijaciju srpskih neprijatelja", što u suštini jeste EU - podvlači Šešelj.

Obična budalaština

Analitičar Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da je ideja o stvaranju tri velike države na Balkanu obična budalaština koja nikako ne bi donela mir.

- To je pisao ili neko ko uopšte nije upoznat sa prilikama na Balkanu ili ko smatra da ovde nije bilo dovoljno krvi. Pokušaj da se stvore takve tri države neminovno bi doveo do novog rata. I kroz istoriju je bilo nekih sličnih pokušaja koji su uvek završavali ratovima i nikada takvi projekti nisu realizovani - zaključuje Janjić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragan

pre 7 godina

A mogli bi oni svoju dedovinu da vrate Indijancima, zar ne ? Radi trajnog mira u Americi.

nada

pre 7 godina

Lepo vi to planirate sa Srbiju okruzite najvecim neprijateljima !!!!!!!!!!!!!! Ne treba nama nista samo nase KOSOVO KOJE JE SASTAVNI DEO SRBIJE !!!!!!!!!!!!!!!!

JankoRaska

pre 7 godina

Velika vecina je za. Samo etnicki ciste drzave su uspesne. Nikada nemaju vece probleme. Ako nam ponude, treba bez razmisljanja prihvatiti. Srbija bi imala 105 hiljada km kvadratnih i 8,5 milliona stanovnika. Ubedljivo najaca i najbrojnija u istoriji.

Marcco

pre 7 godina

Ma smisliće neki deo Srba da u stvari nisu Srbi neko nešto drugo i opet će da izmisle neku novu naciju tipa Bošnjaci, Crnogorci...

LHS

pre 7 godina

Sad sam shvatio da ovi analiticari pojma nemaju o zivotu. Jer je ovo sto kaze covek jedina realna stvar tj tako stoje stvari na terenu.

Neso

pre 7 godina

Без Црне Горе и Македоније, никако! А од Хрватске садашње Барања. Не иде да Хрвати све добију. Што је много, много је. И да, Северну Метохију обавезно нама. Бољи сам од овог часописа. Поштенији.🎅n

Boogeyman

pre 7 godina

Sve je istina... Apsolutno se slazem sa tobom!

srex

pre 7 godina

kao sto kaze gospodin Janic;obicna budalastina....\n

Nenad

pre 7 godina

e nece da moze sa celim kosovom je velika srbija nemoze amerika da deli tudju teritoriju neka dele svoju \n

SUHOJ

pre 7 godina

Pa nije ni loša ako bi im ti dao svoju sestru i mamu da ti tandaraju !!!!

Srb

pre 7 godina

Како је лепо делити српске земље, Албанија као бумбар само што не пукне. Јел пита нас Србе неко нешто о овом "генијалном" плану?

ZN

pre 7 godina

A kako bi bilo da nas malo ostave na miru, prestanu da se mesaju i odmazu? Ma dosta bre vise

Korisničko ime Aleksandar

pre 7 godina

To su oni crnogorci sto tuku nasu decu kada odu dole na more. Zato pravac Grcka.

vlada

pre 7 godina

....da je ugledan, ne bi pisao ovakve nebuloze! Velika Srbija je realnost, ali hrvatska i albanija nemaju istorijske prerogative da postanu države! I još nešto, vi se uopšte nećete pitati za to! ....I da dodam, kupovina ugleda NIJE ugled!

Ljubo

pre 7 godina

Odavno smo podeljeni ,odavno svi svoje velicaju u " velika" .Srbi i Hrvati ne vole simbole tkzv.BiH,i ne znamo himnu niti me interesuje ta drzavica.Albanci nikada nisu volili srpsku himnu ni zastavu,i samo su svoji bili.E ,jedino neki Bosnjaci vise u zraku ,kao nesto sto uvek visi,prema tome ,ako velike " badze" se dogovore ,koga briga za neku krv ,a i nebi je bilo .Znaci ,nije nemoguce pecat staviti i na tako nesto...

DS

pre 7 godina

Ovo je jos jedno naprdivanje onih koji misle da znaju nesto o Balkanu,a ustvari pojma nemaju.

nati

pre 7 godina

Bog nije zaduzio Ameriku da prekraja Balkan,vec Rusiju i Putina a oni znaju  unapred sta je Srbija i koje su njene granice a i nisu nasilnici i siledzije kao amerikanci vec jedan fini kulturan svet gde su  sve vrste umetnosti i kulture visoko rangirane.Amerikanci bi trebalo da vrate Indijancima otetu teritoriju i da odgovaraju za genocid nad njima i sve zlocine koje su vrsili po svetu uvodeci zlocinacku demonkratiju.Zlocinci ostaju zlocinci,kako bi im bilo da neko sada unisti i prekraja Ameriku i Englesku, onako kako njemu odgovara.Zato kauboji,posto nista niste naucili od indijanaca,ostaje vam da kao divljaci,pohlepno grabite sve na sta naidjete a Bog ce vam presuditi vrlo brzo.Do tada jedite tudja g.ovna.\n

Aleksandar Bojic

pre 7 godina

Ja kao Srbin znam da je 49% Bosne u vlasnistvu Srbije....Isto znam da je 13% Srbije tojest Kosovo isto u vlasnistvu Srbije..Tako da kako neki IDIOT moze da predlozi ovako GLUPU STVAR...

Feniks1

pre 7 godina

Ovdje casopisi i novine ne vode politiku kao kod vas. Globalistima je stalo da zavade narode i da ih je sto manje , briga njih ko ce pobijediti ili dobiti vise teritorije . Ocigledno je da je hajka i prica o naoruzanju , kao i nazivi i prozivanja ustase i cetnici pocela dirigovano i istovremeno na obje strane . Znaci u dogovoru . Zalosno je da niko ne zove novine i novinare u Hag , jer su ovako pocinjali i 80-tih da svadjaju sve .Srbija je agresor iz devedesetih i agresoru niko ne moze dati tudju zemlju na poklon . Vi palite Americke zastave javno a sad se ulizujete novom gospodaru . Cetnici nikad nece vladati BiH niti Hrvatskom . Ovo vam vasi lazu i obecavaju samo zbog izbora . Biti okruzen sa Natom i izazivati ih nije pametno . Vec su vam porucili da ce intervenisati . Samo da organizuju stampedo goveda sa svih strana , gotovi ste . U Srbiji ne zive samo cetnici vec ima i drugih naroda . Koji nece protiv svojih maticnih drzava .

Bojan

pre 7 godina

Mi predlažemo isto Veliku Indijancolandiju, Veliki Meksiko, Veliku Kanadu, Veliku Francusku, Veliku Španiju pa i Veliku Englesku i tako dalje parće po parće kako i oni žele da uzmu nama jedno parće pa da se složimo. Možda sam još na neke zaboravio ali razumete me.

Anarhista

pre 7 godina

Verovatno nisu dobili dopis, da je Srbija zapravo do Tokija.

baradja

pre 7 godina

Uz hrvatsku nikako ne ide "velika",a i ne mogu svi biti veliki....Velika Srbija je istorijski postojala,treba je samo,ponoviti,kao takva bi bila garant mira u ovom dijelu svijeta

Milos

pre 7 godina

"Prijatelju , pa jel ti to meni vracas moje sotke i moje guske "

beban

pre 7 godina

a da podelimo mi ameriku teksas srbiji,hrvatima nevada,bosancima vajoming,albancima indijana,makedoncima arkanzas....a u vasington naselimo sve izbeglice iz sirije,iraka,pakistana,somalije,libije... i eto mira u svetu a da ostalo dati rusima i kinezima a ameriku svesti na havaje i aljasku....

Mile

pre 7 godina

Ipak treba sagledati cinjenice.A cinjenice su aspiracije nekih drzava na teritorije drugih drzava/Albanije na Srbiju -Kosovo / Ako je to dozvoljeno u jednom slucaju , to ce s e primeniti i u drugim slucajevima / Rusija Krim /Ja mislim da je trajni mir jedino moguc ako se uspostave nove realne granice izmedju naroda i drzava na Balkanu , i da s e potom zabrani manjinama da sprovode otcepljenje . U BiH su jasne aspiracije Muslimana na celu BiH , time bi potpuno majorizovali i Srbe i Hrvate .Da su Muslimani iskreno zeleli gradjansko drustvo u BiH , cuvali bi komunizam ,umesto toga oni su prvi formirali nacionalnu stranku u tadasnjoj BiH , dopustili ekstremizam i radikalizam u svom narodu , protivili s e mirovnim planovima za BiH? Jedno su govorili a drugo radili ?To su cinjenice . Realno je da u danasnjoj BiH postoje tri naroda i dva entiteta , i realno je da svaki od njih trajno dobije svoje teritorije , i tako ce prestati aspiracije bilo koga prema bilo kome?sve dok s e to ne desi bice ispiracija pod raznim izgovoirima ?Vreme je za trajan mir , a to ce se postici da s ezna sta je cije .

Deki

pre 7 godina

Vidim, izlaz na more za Srbiju zaboravio da pomene.

mm

pre 7 godina

Dobro, ljudi. A šta bi bilo da Albanci kažu, OK, zaboravljamo sve i vraćamo se u maticu Srbiju. Milion i po glasača (Šiptara)! Pa onda, recimo, potpredsednik Vlade - Šiptar, ministar ino-poslova - Šiptar, itd... Da li je to rešenje? (da se razumemo, nisam za nezavisno Kosovo, ali koje je realno rešenje?)

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija