• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.12.2016

08:20

INCKO OPTUŽUJE DODIKA: Prešao je crvenu liniju i krenuo u secesiju!

Politika

INCKO OPTUŽUJE DODIKA: Prešao je crvenu liniju i krenuo u secesiju!

Podeli vest

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko smatra da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kada je reč o pravosuđu, već prekoračio "crvenu liniju" i "izašao iz državne zajednice"

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", objasnio da secesija prestavlja tu "crvenu liniju", a da je Dodik nju, kada je reč o pravosuđu, prekoračio.

Podsetio je da Dodik nije došao na saslušanje kod državnog tužioca, a da je u slučaju odluke suda BiH da vojnu imovinu u Han Pjesku prepiše Ministarstvu odbrane, predsednik RS rekao da to neće dozvoliti, jer se radi o svetoj srpskoj zemlji.

- To sve, kada je reč o pravosuđu, predstavlja izlazak iz državne zajednice - podvlači Incko.

Prema njegovim rečima "crvena linija" prekoračena je i kada su nedavno Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić, od strane parlamenta RS, odlikovani. 

Tramp se neće mešati

Tanjug

Na pitanje šta znači za BiH Donald Tramp za predsednika SAD, Incko je rekao da je njegova teza da se zemlja, na svu sreću, integriše u pravcu EU, ali dezintegriše "kod kuće".
- Kada je izabran Tramp slavili su Srbi. Navodno mnogi Srbi šalju poklone porodici Tramp. Međutim ne verujem da će se Tramp lično interesovati za male zemlje. Američka politika će ostati ista. Ima poznatih republikanskih senatora, koji su 10 ili 20 puta bili u Bosni, i koji će paziti da ostane očuvan teritorijalni integritet i suverenitet zemlje - uveren je on.

- To je kao da se priznanja daju Hitleru ili Pol Potu - kaže on.

Incko je potvrdio da nije mogao da iskoristi "Bonska ovlašćenja" protiv referenduma u RS jer nije imao podršku međunarodne zajednice.

- U primeni nadležnosti nemam stopostotnu podršku. Međutim po pitanju referenduma nisam želeo da slabim Ustavni sud. On je dva puta doneo odluku da je referendum nelegalan i ishod nevažeći - kazao je on.

Incko je kazao da se oseća, ponekad, napušten od strane međunarodne zajednice.

- Radije bih se odrekao svojih primanja da mogu da radim slobodno, nego što dobro zarađujem, a imam vezane ruke. Želeo bih rado da nametnem zakon protiv govora mržnje, negiranja genocida i holokausta. Negiranje genocida je kao so na rane ljudi u zemlji, jer su sećanja na rat potpuno sveža - ukazao je on.

Što se tiče proslave 9. januara u RS, Incko je uveren da će biti velikog slavlja, koje će trajati 24 sata.

- Naravno, neću ići tamo - rekao je on.

Prema njegovim rečima, još prilikom osnivanja RS, "postojala je ideja diskriminacije drugih, to jest onih koji nisu Srbi". 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
aasdsd

pre 7 godina

koga boli sta ovaj lupez govori... a porucujem mu ko se zadnji smeje najsladje se smeje... djubre pokvareno...

dr za rock and roll

pre 7 godina

Da,da. Zato ce on na inaguraciju trampa za 28 dana a ti iz neke burekdzinice gledati na tv-u. Gotov si ti , zadnji trzaji kao kod zaklanog svinjceta onako nogicom. Pazi da se ne uka..s nakon takvih izjava, ta era je zavrsena.

viz

pre 7 godina

Dodik je car! Jak je kao stijena, i samo mogu da laju na njega.

Djordje

pre 7 godina

Tako je, smenjuj to i izbaci ga iz politickog zivota da bi gradjani imali buducnost.

Miroslav

pre 7 godina

Ajde ti đafere ili đemale ćuti u tim svojim trofrtaljkama pantalonama i zašiljitom bradicom.....

Lancelot

pre 7 godina

Djordje razmisli malo uopste imas mozak. Da je to sve dobro ostala bi i Jugoslavija .Sta su napravili u Bosni? Jugoslaviju u malom! Pitam se dali ce to moci da opstane kad nije mogla ni Juga.

Miroslav

pre 7 godina

Imam osećaj da iz inska govori bakir izetbegović.Ovako se pre neki dan oglasio i bakir skoro pa iste reči u emisiji kod nokoline veljović na bosna tv1. Taj insko je plaćen petro evrima da ćuti o vehabijama i dzihadistima u ex bih a ima ih na hiljade u onim njihovim para dzematima. A nesmeta mu ndh kad ide u austriju i on da nekome prosipa pamet i on je okupator ko onaj ferdinand......

Goran

pre 7 godina

Nije bilo genocida, nikada od strane Srba. Austrijanci, Nemci, Hrvati, Kmeri jesu izvrsili genocid, Srbi ne.

buda

pre 7 godina

Milorade,ove gliste ti zapravo zavide na tvojoj odvaznosti i cvrstini,Sve te odlike za njih su nepoznanica. Oni su rodjeni sa uskim ramenima upravo da se lakse uvuku svuda i svakome.To im i na nosu pise.Jedan srpski nokat je vredniji nego svi visoli i niski predstavnici i ta njihova medjunarodna zajednica.Prave rijeci za njih nazalost ovdje nijesu dozvoljene.Milorade,srecno i cuvaj se!

beban

pre 7 godina

jojj incko znas li ti koliko na boli d..e sta ti pricas ti si nama na nivou predsednika mesne zajednice!!!!!!!!!!

nikanor

pre 7 godina

Šta će ovaj Austrougarski podanik? Pamtrimo mi njegovog pradedu sa Cera i Kolubare 1914. godine.

Alfa

pre 7 godina

Pa zar vam nije jasno?On je korumpiran, od strane muslimana.

Vlah alija

pre 7 godina

Ovaj lutak je u austriji nepoznat čak i u slovenačkom miljeu a ovde bi da caruje. .

vlada

pre 7 godina

.....predsedniče Dodik, najveće poštovanje za Vaše dostojanstvo i hrabrost, što uspevate da se nosite sa svim problemima, koje ima RS u BiH! Vaš ponos je za divljenje, Vaš ponos je za - istoriju! Svaka čast!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija