• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.12.2016

09:47

EVO ŠTA ZAISTA PIŠE u dokumentu koji je "podigao" hrvatsku rampu za poglavlje 26!

Politika

EVO ŠTA ZAISTA PIŠE u dokumentu koji je "podigao" hrvatsku rampu za poglavlje 26!

Podeli vest

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je overen aneks Memoranduma o saradnji u oblasti izdavanja udžbenika na jeziku i pismu nacionalne manjine

Njime će biti obezbeđena 84 nova udžbenika na jezicima manjina koje se u Srbiji školuju na maternjem jeziku. Aneks je potpisan između Zavoda za udžbenike, resornog ministarstva i predstavnika sedam nacionalnih manjina koje se u Srbiji školuju na maternjem jeziku. 

Resorno ministarstvo je potpisalo anekse memoranduma sa predstavnicima bugraskog, bošnjačkog, hrvatskog, rumunskog, rusinskog i mađarskog nacionalnog saveta nacionale manjine, a sa nacionalnim savetom albanske manjine, biće potpisan aneks sa istim uslovima, ali kada počne realizacija Memoranduma. 

Prema aneksima Memoranduma, koji su juče potpisani, predviđeno je obezbeđivanje 84 dodatnih naslova od čega 25 na bosanskom jeziku, 12 na bugarskom, 18 na hrvtaskom, tri na mađarskom, pet na rumunskom, pet na rusinskom i 16 na slovačkom. Sam Memorandum je potpisan 24. marta ove godine u cilju potpune implementacije Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23. Memorandum je definisao pripremu i štampu udžbenika za osnovnu školu na jeziku nacionalnih manjina, a za tu aktivnost je iz budžeta izdvojeno 134 miliona dinara. Memorandumom koji je potpisan u martu, definisano je da će nacionalni saveti za svaku narednu godinu dostaviti listu prioritetnih udžbenika za narednu školsku godinu. Ministar prosvete Mladen Šarčević je tom prilikom izjavio da je ovo još jedan od primera dobre saradnje sa predstavnicima nacionalnih manjina.

Zavod za udžbenike je, prema njegovim rečima, spreman, i oni imaju dovoljno resursa. Kako je objasnio, Srbija ne može doneti udžbenik iz maternjeg jezika za neku nacionalnu manjinu, već samo "obavlja tehničku stranu", a Zavod je spreman za to, tačnije, spreman je za štampanje. 

- Nigde ne postoji kočnica u svemu ovome i ovo je samo jedan oblik saradnje - poručio je on. 

Predsednik komisije za obrazovanje koordinacije Nacionalnih veća Nacionalnih manjina u Srbiji Esad Džudžo je rekao da se današnjim potpisivanjem aneksa o nedostajućim udžbenicima sa Ministarstvom i Zavodom zaokružilo pitanje nedostajućih udžbenika u nastavi na jezicima nacionalnih manjina 

- To je veliki korak, naročito za pripadnike nacionalnih manjina - poručio je on i ocenio da je ostvarivanje prava nacionalnih manjina dodatni impuls evropskom putu Srbije. Memorandumom iz marta je predviđeno, ne računajući udžbenike na albanskom, štampanje 57 naslova, od čega je do sada odštampano 24, a 33 je u procesu odobravanja, nakon kojeg će ući u proceduru štampanja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragan

pre 7 godina

Zašto država Srbija odvaja preko milion evra za štampanje udžbenika na jezicima nacionalnih manjina? Ja za svoju decu plaćam knjige pa zašto ne bi i njihovi roditelji za svoju? i još važnije, šta će pisati u tim udžbenicima za koje država daje ogromne pare? Kako ministar obrazovanja reče ,,Srbija ne može doneti udžbenik iz maternjeg jezika za neku nacionalnu manjinu, već samo obavlja tehničku stranu" ili da prevdem, Srbija će platiti milion evra da hrvatska, muslimanska i šiptarska deca uče kako su Srbi krivi za ratove devedesetih i kako su izvršili ,,genocid,, nad njima. SRAMOTA!

deda Raša

pre 7 godina

Eto, takva vam je EU, nekom majka a nekom maceha. U Vukovaru se ne sme ni pismo napisati Cirilicom. Hrvati kod nas dobijaju i udzbenike na svom jeziku. Njih niko nije pritiskao zbog srpskog pisma.

Sasa

pre 7 godina

Ljudi,jel ste vi svesni sto ovo znaci?ma to nigde u svetu nije nametnuto a jos manje zemaljima evropske unije...integracija je naj bitnija rec sto se tice manjina i stranaca...a to ne mogu da ucine ako se ne ponasaju kao srbi...nek idu kod njih ako im se ovde ne svida...PROBUDI SE SRBIJO

Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Докле ће Србија и Срби да попуштају и да раде што им други кажу. Србија нема ни унутрашњи ни спољни суверенитет. Србија, земља које нема.

dragan

pre 7 godina

kakve manjine to treba ukinuti samo srpski jezik i slolovanje na srpskom jeziku a maternji jezik mogu kuci da koriste.\n

vlada

pre 7 godina

.....a koga to interesuje što hrvatska traži!? Čista "šizofrenija"!

djeno

pre 7 godina

Srbi nemaju ni struju do danasnjeg dana a oni traze i asfaltiranje ulice da li to neko pita njih

marko

pre 7 godina

Srbija je dobra samo kad daje ustupke, a ne kad nabavlja migove. I dobra je kad stampa hrvatske udzbenike a losa kad brani cirilicne table u vukovaru. Znas kako, jesam srbin i kad vidim sve ovo, mislim da nama treba da bude joooooos gore nego sad. Totalno prihvatam svako ponizenje od bilo koga. Nismo mi jos dosli u fazu da prvo postujemo sebe i svoje pa onda sve ostale. Kad vidim sta nam rade ovi u drzavi nista me ne cudi. Znas kako, dodje vreme da se pomiris sa sudbinom dok ne crknes jednog dana.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija