• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.12.2016

09:53

(VIDEO) KUBUROVIĆ: Ispunili smo 71 odsto planiranog za poglavlje 23!

Politika

(VIDEO) KUBUROVIĆ: Ispunili smo 71 odsto planiranog za poglavlje 23!

Podeli vest

Do sada je ispunjeno 71 odsto planiranih aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 23 (o pravosuđu i osnovnim pravima), najviše aktivnosti ispunjeno je iz oblasti osnovnih prava, dok su najslabiji rezultati u borbi protiv korupcije, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović


- U nekim potpoglavljima smo bili bolji. Kada je reč o osnovnim pravima, tu smo najviše aktivnosti ispunili, dok su najslabiji rezultati u borbi protiv korupcije, ali na neki način imamo i opravdanje jer duži deo godine nismo mogli da predlažemo zakone zbog sprovođenja parlamentarnih izbora - rekla je Kuburović za televiziju Pink.

Ona je izrazila nadu da će taj zaostatak biti otklonjen sledeće godine, jer je borba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade Srbije u kome učestvuje više ministarstava.

- Kada je reč o Ministarstvu pravde, novina je usvajanje novog Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma i radi se na specijalizaciji javnih tužilaca i sudija koji će postupati u ovim predmetima - rekla je ona.

Prema njenim rečima, hapšenje pojedinih predsednika sudova pokazuje spremnost države da se bori sa korupcijom bez obzira koju funkciju neko vrši, ali i narušava poverenje građana.

- Sve je to u cilju da otklonimo nedostatke i učinimo pravosuđe efikasnijim - dodala je.

O Zakonu o izvršenju i obezbeđenju koji je stupio na snagu 1. jula, ministarka pravde je kazala da su uspeli u tome da 900.000 predmeta bude rešeno do kraja, kao što je ranije i rekla da očekuje.

- Tokom 2017, nadam se da će ovaj zakon pokazati tako dobre rezultate, kao što su bili do sada - kaže.

Ministarka pravde je najavila i novi Zakon o maloletnim počiniocima krivičnih dela koji će tokom sledeće godine biti pred poslanicima Skupštine Srbije i istakla da se neće smanjiti granica odgovornosti, ali da će taj zakon regulisati status maloletnika i omogućiti edukaciju sudija i tužilaca koji se bave tim krivičnim delima.

Na pitanje ko snosi odgovornost kada maloletnik počini neko krivično delo, ministarka pravde je rekla da se utvrđuje da li postoji odgovornost roditelja, ali da postoje i vaspitne mere koje se mogu izreći maloletniku.

Upitana da li izgradnja novog kazneno-popravnog zavoda u Pančevu znači da više neće funkcionisati zatvor koji se nalazi u centru Pančeva, Kuburović je rekla da nije primereno da zatvor bude u centru grada, a da će novim zavodom biti povećan kapacitet na 500 osuđenika i pritvorenika.

- Poboljšavamo kapacitete, jer postoji prenaseljenost u zatvorima, ispunjavamo kriterijume EU i često zaštitnik građana Saša Janković piše o prenaseljenosti. U Srbiji je kapacitet za 9.500 lista, a imamo oko 10.700 lica - dodaje.

Prema njenim rečima, radi se i na obuci policajaca i tužilaca koje su predviđene Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Kuburović je najavila i da će martu sledeće godine biti otvoren Privredni i Prekršajni sud u Užicu, nakon toga Prekršajni sud u Požarevcu, kao i početak izgradnje nove Palate pravde u Kragujevcu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
u magnovenju

pre 7 godina

Kada cete se izboriti sa sudijama kojima se po nekoliko puta vracaju presude?

Bojan

pre 7 godina

Ali 71% ahahahaha...sto ne rece 70,9%.... haos. \n

Suzana

pre 7 godina

Pravosude ce biti efikasno, kada dobije ministra koji ce ozbiljno kaznjavati korumpirane sudije i politicke barabe , ministra koji ce ulivati poverenje gradanima koji traze pravdu. To sigurno nije Nela Kuburovic. Ona je i postavljena da bi se nesmetano nastavilo vrsljati po sudovima koji su uglavnom advokati raznih tajkuna i politickih mocnika. Koga jos zanimaju obicni, posteni gradani Srbije i njihova prava ?  Pa nasi politicari i njihovi miljenici tajkuni , potpuno su se odvojili od svog naroda i zive  u nekom svom paralelnom svetu i ne bi oni tu nista menjali.\n

bogster

pre 7 godina

Čuj 71%, pa Ti si sestro ista Malovićka i ona je tako lupetala. Bem ti poglavlje 23, kad ja imam sve izvršne presude, al nemogu da naplatim svoje pare, jer se predmet zaturio negde u sudu ili kod izvršitelja. Sudstvo nam je kriminalno, hvališ ga , a niko Ti ne veruje.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija