• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

24.12.2016

16:53

OTKRIVEN KRIZNI PLAN EVROPSKE UNIJE: Preko reda otvoriti poglavlje 31 i odvojiti SRBIJU OD RUSIJE!

Politika

OTKRIVEN KRIZNI PLAN EVROPSKE UNIJE: Preko reda otvoriti poglavlje 31 i odvojiti SRBIJU OD RUSIJE!

Podeli vest

Posle dogovora o nabavci vojne opreme iz Rusije, iz Evropske unije podsećaju Srbiju na obaveze. Plan da se hitno otvori poglavlje o spoljnoj politici da bi se Beograd ucenjivao

Nabavka šest “migova 29” ojačaće bez sumnje odbranu srpskog neba, ali u odnosima Beograda sa Evropskom unijom može da dođe do - naoblačenja. Naši diplomatski izvori iz Brisela navode, naime, da EU ne gleda blagonaklono na posao veka za našu avijaciju, jer se procenjuje da će se na krilima ruskih aviona ojačati i politička linija Srbija - Rusija.

Iz sedišta NATO alijanse su suzdržani u oceni ovog aranžmana i za “Novosti” kratko poručuju:

- To je bilateralno pitanje Rusije i Srbije.

Portparol visoke predstavnice EU Maja Kocijančič nije direktno odgovorila na pitanje “Novosti” da li bi kupovina ruskog oružja mogla da predstavlja problem za proces evropskih integracija, ali je ponovila koji su naši zadaci:

- Očekujemo da Srbija postupa u skladu sa svojom evropskom posvećenošću prema regionalnoj stabilnosti i stabilizaciji.

Ipak, do sada je više puta istaknuto u zaključcima Evropskog saveta da Srbija svoju spoljnu i bezbednosnu politiku mora da uskladi sa EU do kraja pristupnog procesa.

- Od Srbije još nećemo tražiti da se direktno i odmah distancira od Moskve, ali to će, kako pristupni proces odmiče, sve više predstavljati problem u evropskim integracijama vaše zemlje – ističe za “Novosti” izvor iz vrha EU.

Ova tema doći će na dnevni red kada bude otvoreno poglavlje 31, koje se bavi spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom. “Novosti” saznaju da u Briselu nastoje da ono bude otvoreno sledeće godine, da bi Srbiju mogli da uslovljavaju tokom celog preostalog perioda pristupnog procesa.

Šef diplomatije i potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže da Srbija ostaje posvećena nastavku pregovora sa EU, ali i razvoju prijateljskih odnosa sa vodećim akterima međunarodne politike:

- Svojim postupcima Srbija nikoga ne izaziva i ne predstavlja opasnost po druge.

Tanjug

Dolaskom MIG-ova vojna saradnja tek počinje

Nabavkom “migova”, tenkova i borbenih vozila, vojni aranžman sa Rusijom neće biti završen. Prema saznanjima “Novosti”, sledeća tema o kojoj će pregovarati delegacije dveju država biće kupovina PVO sistema za Vojsku Srbije.

Naša zemlja zainteresovana je za rakete “buk” ili “tunguska”, koje po svojim performansama više odgovaraju našoj zemlji i zadacima VS. Ruska strana načelno je saglasna, ali postoji razilaženje oko cene. Ovo pitanje biće rešeno krajem sledeće godine, posle pojačanja “migovima” i tenkovima.

NAJJAČI SMO! Detalji vojnog sporazuma sa Rusijom: SRPSKI MIGOVI IMAĆE RAKETE KOJE OBARAJU SVE!

U Vojsci navode da je dogovor o nabavci aviona dobra vest, ali i da predstoji puno posla oko prijema i načina njihovog korišćenja.

Remont i modernizacija šest ruskih i četiri naša “miga 29” biće najvažniji deo ove faze. Ugovorom će biti definisana oprema, naoružanje i delovi koji će pratiti letelice. Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović izjavio je juče će avioni dobiti radare dometa 120 km u otkrivanju cilja veličine lovca i da će biti naoružani raketama vazduh-vazduh sa aktivnim radarskim samonavođenjem. Ovako “osveženi” avioni služiće još najmanje 14 godina i biće na nivou švedskih “gripena” kakve poseduje Mađarska.

Vučić i Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije, u Moskvi su dvadeset minuta razgovarali u četiri oka. Dogovoreno je, između ostalog, da ruski ministar odbrane u martu poseti Beograd, što bi trebalo da bude uvertira za dolazak premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zimzelen

pre 7 godina

E danam oce I to uvest da nam nedaju u njihovu zlocinacku zajednicu bili smo mi u zajednicama pa smo uvijek stradali od tih istih,da je zajednica dobra zivjelo bi u kuci pet porodica,nebi se I braca dijelila

Dario

pre 7 godina

Dok mi budemo dosli do Evrope, Evrpa vise nece postojati, po svemu sudeci

Jox

pre 7 godina

Ma ti si genije, komentar ti je tako mastovit i originalan.

Draza

pre 7 godina

Kao da sam znao,cak sam juce to i prokomentarisao!Gospodo iz EU ali sad se nama ne zuri...Ugledajte se na Ruse,to su prijatelji,bez uslovljavanja.Vi iz EU samo neka ucenjivanja,razvlacenja,gnjavljenja...ma znamo mi koliko nas vi jedva cekate,potrebni smo vam samo da ne bih pustili Ruse na Balkan...ma gospodo oni su vec tu...

Lindon

pre 7 godina

A trista milioncica dolara za drugarstvo i neucenjivanje.? Lepa suma, zblizila bi najvece neprijatelje.

Amater

pre 7 godina

NIJE EU CILJ DA SE SRBIJA POSVADJA SA RUSIJOM NEGO NJIH BRINE KOJE CE POZICIJE SRBIJA IMATI KADA SE EVROPA I AMERIKA POMIRE SA RUSIMA.MOZE SE DESITI DA CE SRBIJA IMATI VELIKU ULOGU U EVROPI BAS ZBOG SADASNJEG STAVA DA JE UZ RUSIJU.

Draza

pre 7 godina

Nemoj da se igrate glavom da se dvoumimo izmedju Rusa i EU...setite se Nato bombardovanja,Haga,otimanje Kosova...itd.

Pik

pre 7 godina

Nikad mi necemo uci u eu, ima oni od nas da traze stvari koje nijedan srbin nece prihvatiti

Ljubo

pre 7 godina

Samo oruzje ,saradnja sa pouzdanim ( prijateljskim drzavama ) ,a E U je pred ozbiljnom reformom ili raspadom ,tako da ne marimo oko toga .Dolazi vreme da ce moliti Srbiju da bude neciji saveznik .Rat ,nemiri u Evropi ,a i sire su ne izbezni ,prezasiceno vise sve ,narodi pogubljeni ,nema osjecaja ni za radost ni za tugu ....

nada

pre 7 godina

Sta nam treba Evropska Unija koja nas stalno ucenjuju ! Pravo svake zemlje je da brine o svojoj sigurnosti i sigurnosti svojih gradjana. To sto se oni boje Rusije neka sebe preispitaju zasto ? S obzirom da smo okruzeni neprijateljima clanicama EU i onima koji zele da nam oduzmu Kosovo moramo se zapitati sta Srbija trazi u EU ? Mi smo neutralni i svoje pare trosimo gde mi hocemo !!!!!!!!!!!!! Dosta je bilo izivljavanja !!!!!!!!!!!

Sale x

pre 7 godina

Prljava igra Evropske Unije. Kako ste uveli u Evropu Bugarsku I Rumuniju? Da nisu mozda ispunili sva poglavlja? Uveli ste ih za mesec dana samo zato da bi Nato bio na granici sa Rusijom.Cista prljava politika.

Persa

pre 7 godina

Ove dve zemlje su usvajale zakone EU, na engleskom jeziku........

vlada

pre 7 godina

Prvo Jugoslavija, a danas "naslednica" Srbija je uvek bila /logično/ sklona ruskom naoružanju i njenoj logistici! U čemu je problem, kada nam je tehnološko praćenje, servisiranje, koncepcija, delovi, strategija, ekonomičnost ..... usko vezana za rusku vojnu tehniku! Ajde, Merkelova, ispljuni ono, što te tišti - da Srbija nikada neće ući u EU! Previdela si da to i Srbija ne želi, i to nije nikakva kazna za nas SRBE!

deftones

pre 7 godina

pa zapad daje uslove zato sto su sbe ozbiljne drzave nisu kvazimodo drazve rusija itd

Nonsense

pre 7 godina

Косово и Метохија, Република Српска, Црна Гора, Русија, приватизација свега и свачега, НВО, омаложавање СПЦ, ГМО, геј лоби, мигранти, НАТО пакт, поглавља тј. фонтана жеља за српске непријатеље, све то је ЕУ и све то је у супротности са српском политиком и њеним интересима. Питање: Ко ту кога лаже и има ли та игра краја?

Milutin Vranjski

pre 7 godina

Човек сније - бог одлучује. Зато и постоје планови, већину њих стварност демантује, само мали број заживи. Тако је и са овим "планом" - чим је откривен губи смисао. Но, индикативно је у целој ствари, што сви ти "планови" од како смо почели да се качимо за нови Титаник, звани ЕУ, увек били засновани на жељама "Данке Дојчланд" a на нашу штету. Подизвођачи радова, по овим плановима, углавном су били егзитирани Енглези, и мусави сателити попут крвата! Откад су енглези, попут пацова, стругнули са ЕУ олупине, крвати су остали попут дежурних мајмуна да "повлаче" кочнице. Наравоученије: Случајност у политици не постоји, те и када понеку будалу овде код нас изненади то што нам та ЕУ олупина покушава подметне балегу у џеп, будите убеђени да је кормилар задригли Баварац у шилхознама! Шта рећи, па... вероватно Danke Deutchland, чисто да се не замерамо кобасичарима. Мазохизам је чудо...

Milutin Vranjski

pre 7 godina

Шта одговорити некоме под "радним" именом "Точкоња"., али очигледно је да је код тебе нека фасцинација гуменим надуваним преметима попут точка, презерватива или надуване лутке, што има за последицу жуљеве на рукама. Не брини, не утиче на мозак, он ће остати нетакнут и на нивоу инфатилног детета од 5 година. О запушеним вентилима и пумпању неки други пут...

Milos

pre 7 godina

Izgleda da ne shvataju da sve dolazi na naplatu. Devedesetih su vodili anti srpsku politiku, podrzavali su islamski fundamentalizam u B i H i na Kosovu, bombardovali su Srbiju i na kraju okupirali deo nase teritorije. Time su Srbe konacno gurnuli Rusima.Od clanstva u EU i narocito NATO nema nista.Ako je to volja srpskog naroda onda tako mora da bude. Neka se EU i nasa vlast uzmu u pamet.

Feniks1

pre 7 godina

Istorijska cinjenica je da Rusi nisu mogli ili znali kako da sacuvaju Sssr od raspada . Zapad ako zabrani izlaske i ulaske iz RS , letove i prelijetanja , sta onda ?

Draza

pre 7 godina

Nemoj se toliko oslanjati na moc EU,nije ovo 900-stota godina...Primer:Sirija (Ameri se totalno povukli),Ukrajna (nisu smeli da bombarduju Ruse),EU ne moze da se izbori sa 5000 terorista (svakog meseca po negde grune)...A ovo na cega ti ciljas "sankcije",da se vi pitate sigurno bi i to bilo...ali na nasu srecu vi ste samo potrcci,tako da popi solju mleka i na spavanje!

Miroslav

pre 7 godina

Samo se vi cronjani nemojte sikirati za SRBIJU. I koće kuda da leti držite se vi švabskih konjušnica to je za vas bio tusućljetni san ....

Ali Šele

pre 7 godina

neće ovi da sagledaju realnost da na godišnjem nivou iz Srbije u zemlje EU ode 30 do 40.000 iljada mladih trbuhom za kruvom, a ne može se nigde pročitati da idu mladi bar u polovičnom broju u Rusiju, i ovi što komentarišu sami sebe lažu

dragan

pre 7 godina

E moj rode, pa Rusi imaju milione pametnih madih ljudi,a na zapadu je pamet deficitarna. Pogledajte samo njihove naucnike, sve stranci, narocito iz Azije i Slavenskih zemalja. Naspavaj se pa studiraj malo, vidim imas internet.

sinisa

pre 7 godina

Svaka zajednica nije dobra uvek dolazi do svadja i nesuglasica.Ako u porodici zive vise generacija dolazi takodje do razlika u misljenjima i zato svako voli sam da zivi.Ista je to situacija i u EU velika zajednica i nikada se ni o cemu mogu sloziti da svi budu zadovoljni zato ne trebamo hrliti toj tvorevini nezdravoj koja se zove EU....

aeksa

pre 7 godina

treba raditi u interesu naroda i biti sa svima dosledno i pamet uglavu

Miroslav

pre 7 godina

Pa i nisi puno pogrešio samo bih izdvoio (POLJSKU,ČEŠKU,GRČKU).A ostali su isti ko vi cronjani ili su samo za nijansu bolji kao np. Italijani,španci.....

mile p

pre 7 godina

sad su nam rusi prijatelji jer nas niko ne je... za suvu sljivu i kako otvaraju poglavlja tako mi okrecemo rusiji ledja .samo da se tako ne ponesemo prema braci rusima je ako se to desi ja napustam srbiju .i nisam za eu ako ce nas ucenjivati.jel treba da sve njihovo prihvatimo pa i njihovu vojsku i da posle posto smo sve potpisali nemamo nikakva prava i da budemo samo njihova jeftina radna snaga \n

Dragan

pre 7 godina

Dosta je bilo gubljenja života generacija, masovne migracije srba iz Hrvatske, Bosne i Kosova, gubljenje teritorija i integriteta države sa neiskrenom đavolskom EU i SAD.Hoćemo ujedinjenje sa Rusijom i Belorusijom i članstvo u evro azijskoj uniji sa Kazakhstanom i Kinom.

NOVY

pre 7 godina

satanizacija SRBIJE i svega sto je srpsko Prljavi propagandni rat protiv SRBIJE da bi se zlocincima americkim pridruzila upravo ova EUROPSKA klika i podrzali ZLOCINACKO BOMBARDOVANJE SRBIJE u kome su ubijana nasa decica majke gradjani gradovi mostovi OTETO KOSOVO I METOHIJA!!!!!!!!!!!!! Ucjene od istih da se oteto KOSOVO prizna!!!!!!!!! Sta ce nama SRBIMA neprijateljska zla AMERICKA MARIONETA???? EU ce nas i dalje ucenjivati propagandno unistavati suditi nam po raznim Hagovima samo zato sto smo branili SVOJE SRPSTVO i svoju zemlju!!!!!!! Ne treba SRBIJI takva EU TRULA BEZ OBRAZA!!!!!!

simeon

pre 7 godina

Ako zelimo sa Rusijom u tom slucaju smo i pod cizmom i druge velike sile Turske.

Zivko

pre 7 godina

Pustite ljude koji vode drzavu da rade svoj posao.

Feniks1

pre 7 godina

Hoces reci da otudje tajkunu sve migove za 1 euro , posto ih remontiraju , jer je skupo odrzavanje ?

Milovan

pre 7 godina

Kakva EU , kakvi bakraci, pa ja sam davno shvatio da ona nama ne zeli dobro. meni je cak uradila mnogo , mnogo lose. Podrzavsi siptare u njihovim zahtevima ja sam isteran iz moje kuce na Kosmetu i sada zivim u drvenoj baraci, sto je sramota za EU. I kada bude referenduma ja cu biti protiv pa sta mi bude kako vecina odluci, ali znajte da EU svojim ponasanjem nas tera od sebe. Oni stite njihove siptari ali zaigrace mecka i pred njihovim vratima kada ih jos bolje upoznaju.

zoran

pre 7 godina

Kakva EU?Nema od toga nista,to je samo laz.Dok mi stignemo(sa stalnim izmisljanjem novih uslova) na red, EU ce davno biti "bila jednom jedna EU".

ANTE BAN

pre 7 godina

PRAVILNO! Ako želite ući u nečiju kuću, onda morate prihvatiti pravila ponašanja domaćina! Komšije; NEMATE PERIVILEGIJU da jedino vi sutra u EU Rusiji ne uvodite sankcije! Privilegije ste imali u Jugoslaviji, ali- u EU sigurno nećete, ako želite ući, a- navodno želite!

NOVY

pre 7 godina

Pa zbog vas ustaša i nećemo ne želimo da učestvujemo u vašem zlu jer ste vi još jedna NIŠTICA koja će u toj truloj EU smrdjeti hahaha....

aleksatz

pre 7 godina

najbolje resenje je najjednostavnije! Raspisati referendum u avgustu 2017 sa 2 pitanja; da li ste za eu, i da li ste za rusku federaciju. Ima dosta koji ce glasati za obadva pozitivno,samo sto ce se ubrzo vidjeti da ce nam samo bratska rusija ostati pravi prijatelj kao i kroz vekove.

Oziris

pre 7 godina

Искрено верујем да политичари који су на власти и они који тек долазе, неће никад окренути леђа Русији..Чак иако се то деси, то је став политичара, став једног човека, издајника, који је намирисао лову.. Српски народ ће увек бити уз Русију..И да видимо, ако би се то десило, какав би хаос завладао Србијом..Српски народ је све само не глуп...Овај народ не воли издајнике...Окретањем леђа Русији, ви сте издајници..Памет у главу..ЖИВЕЛА СРБИЈА И МАЈКА РУСИЈА !!!

Ljubo

pre 7 godina

Ti ante Ban Pavel ,koliko ste vi imali privilegije u onoj ustaskoj Jugoslaviji ...nemoj da se javljas ,samo ce vam istina doci glave ,necete spavati mirno vise nikada ,jer na svakom koraku vas spotice istina iz vase proslosti...

mirza

pre 7 godina

Rešenje je jednostavno - kao što su primljene Rumunija i Bugarska (neka objasne zbog čega na prečac kada nisu ispunili većinu uslova) tako i nas, pa onda mogu da mrse muda i odvrate nas od Rusa.

miki delija

pre 7 godina

zar sa tima da idemo koji su nam decu pobili pod komandom ratnog zlocinca klintona , koji su nam unistili fabrike, koji nas ponizavaju ne hvala vam gospodo dalje od nas zauvek

Srđan

pre 7 godina

Ona ništa nije komentarisala kad je Hrvatski premijer Milanović rekao da će iz zabave ubijati Srbe u Hrvatskoj ?

hok

pre 7 godina

vec me dva puta razocaravaju Hrvati,pa blokirajte nas jednom i ne popustajte,jedino nas vi mozete spasti rsturanja zemlje,ubijanje dece ,trovanje i brisanje SRBSKOG koda,nakon ulaska u EU.IZVINITE SVI ALI VALJDA IMAM PRAVO NA SVOJE MISLJENJE.Ne zelim nikada u EU i da se ja pitam istog trenutka bih prekinuo sve razgovore.A kao nece i dalje EU od nas kupovati jeftine sirovine i poluproizvide ako se okrenemo recimo Rusiji.

duška

pre 7 godina

Za razliku od vas, ja očekujem da će upaliti zelenu lampicu bez ikakvih pregovora, a onda dolazi na red zavrtanje ušiju...Nadam se da ovi naši neće biti toliko naivni pa dozvoliti da ih preveslaju. Narod je to odavno prozreo...

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija