• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.12.2016

12:32

NIKOLIĆ: Šešelj ima šanse samo da galami, ali mu poručujem da drugog kruga neće biti!

Politika

NIKOLIĆ: Šešelj ima šanse samo da galami, ali mu poručujem da drugog kruga neće biti!

Podeli vest

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da ga lider radikala Vojislav Šešelj nikada nije pobedio i poručio je da na sledećim izborima neće ni biti drugog kruga

Nikolić je na pitanje kako vidi Šešelja kao protivkandidata na predstojećim izborima rekao da su njegova i Šešeljeva politička snaga već izmerene i u stranci u kojoj su zajedno bili, te da je jasno ko je kakve rezultate ostvario.

- On mene nikad nije pobedio, ni upola glasova koliko sam ja ostvario - rekao je Nikolić i upitao koliko je poslanika imala stranka kada je on izašao, a koliko ima sada.

- Šešelj ima šanse da ga slikate, da galami, ali ovi izbori neće imati drugi krug - rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da predsednik Vlade treba da odluči da li će biti parlamentarnih izbora ili ne.

Upitan da li sa premijerom Aleksandrom Vučićem razgovara o parlamentarnim izborima, kao i koji je njegov stav o tome, Nikolić je kazao da o parlamentarnim izborima odlučuju stranke, odnosno direktno premijer.

- Od premijera zavisi hoće li vlada postojati ili neće. Druga većina ne može da se sastavi. Aleksandar Vučić je taj koji procenjuje šta je uradio i da li je potrebna podrška građana za nove poteze - objasnio je on.

Sa premijerom Vučićem, naveo je, ima odličnu saradnju i ona se odvija po principu čija se reč više uvažava.

- Vučić ima izvršnu veoma operativnu funkciju, koja sa sobom nosi i čast i odgovornost. Svaki njegov potez može da proizvede u društvu posebne promene. Što se tiče vlade i ekonomskih mera u našim razgovorima se više sluša premijer. Ja samo razmišljam kakvu vrstu saglasnosti i podstreka mogu da dam nekim merama - objasnio je Nikolić dodajući da je bilo situacija u kojima je pojedinac mogao da profitira u odnosu na vladu, ali kratkoročno.

Tanjug

O kandidaturi za predsednika odlučiću do Božića!

Predsednik Srbije saopštio je da će do Božića doneti konačnu odluku o ponovnoj kandidaturi za tu funkciju.

- Nisam neskroman, ali je Srbiji potreban ovakav predsednik. Nisam ni skroman. Da sam skromniji okrenuo bih se potrebama porodici - poručio je on na godišnjoj konferenciji za štampu.

Nikolić je kazao da je propustio odrastanje sinova, a evo sada i unuka, jer je uvek mislio da su oni jedni od stotine hiljada, a svima treba pomoć.

- Uvek sam hteo da pomognem građanima i znam kako, ali bez pobede se to ne može - podvukao je on.

Ukazao je da je često bio izložen negativnim stavovima medija i da su i njegovi savetnici i saradnjici trpeli i ništa im se nije praštalo samo što su bili njegovi saradnici.

Janković neka se kandiduje, ali šta će da radi kad izgubi?

Ombudsman Saša Janković treba da se kandiduje na predsedničkim izborima a da je na njemu da i njegova je odluka da li će to učiniti sa svoje aktuelne funkcije, smatra predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

- Šta će posle da radi kad izgubi predsedničke izbore. Mislim da on čuva to radno mesto. Trebalo bi da razgovara sa onima koji su ga izabrali i sa sobom da li je sve što je uradio u životu bilo u svrhu toga da bude kandidat za predsednika - rekao je Nikolić danas odgovarajući na pitanje novinara smatra li da Janković treba da podnese ostavku kad je već izjavio da će se kandidovati na predsedničkim izboriima.

Kandidat može da bude svaki građanin Srbije, podsetio je Nikolić, konstatujući da je dobro što o tome odlučuje Srbija.

- Mislim da on treba da se kandiduje, a na njegovom moralu, savesti i časti je hoće li to da uradi sa funkcije na koju ga je izabrala skupstina, to je do njegovog shvatanja morala u politici - rekao je Nikolić.

Upitan kolike su šanse Jankovića u odnosu na njega, Nikolić je rekao da on ne piše ankete, te da poštuje i ceni sve kandidate koji će izaći na izbore.

Kako kaže, Janković je iskoristio okolnosti da bude ozbiljan predsednički kandidat, ali inače to nije, jer je, kako navodi, mnogo toga potrebno da bi neko bio predsednik, a nije dovoljno da "samo pokazuje papir o lošim potezima vlade".

- Makar da je bio u politici, u totalnoj opozicji, ali bi sreo bar nekog političara iz Evrope i sveta, na ovoj funkciji sretao je samo one kojima je mogao da pokazuje papire koje je napisao o tome šta je vlada loše radila - rekao je Nikolić.

On je dodao da za razgovor sa Obamom, Putinom, Si Ðinpingom, treba mnogo više od papira, "morate da ostavite utisak na njega, od tog utiska zavisi kako će da se ponaša prema Srbiji".

- To je ono što čovek ima ili nema - rekao je Nikolić.

Nikolić kaže da građani još dugo neće imati boljeg predsednika i premijera, a pismo Agencije za sprečavanje korupcije o mogućim koruptivim radnjama u Fondaciji Dragice Nikolić, vidi kao pokušaj organizovanog napada na njega, ali i kao pokušaj da se oslabi premijer.

- Pre više od mesec dana dobio sam pismo od Agencije za sprečavanje korupcije uvredljivo. Na osnovu anonimnog pisma naveli su da imaju indicija da je poslovanje Fondacije Dragice Nikolić skopčano sa koruptivnim radnjama i da donatori mogu da imaju privilegije u Srbiji - objasnio je on na godišnjoj konferenciji za štampu.

U odnosu na Srbiju nijednu grešku nisam napravio

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je za vreme njegovog mandata preokrenuta slika o Srbiji i da veruje da kao predsednik države u odnosu na Srbiju nije nijednu grešku napravio.

- Mislim da kao ličnost nisam napravio nijednog neprijatelja i suparnika, ali su politička opredeljenja takva da sam od mnogih političara, ali i redakcija dočekan na nož - rekao je Nikolić u obraćanju novinarima u zgadi na Andrićevom vencu.

- U odnosu na Srbiju nijednu grešku nisam napravio - istakao je.

Nikolić je rekao da je za pet godina njegovog mandata preokrenuta slika o Srbiji u svetu, da je zemlja vraćena u red država koje svi priznaju, cene i poštuju, te istakao da možemo da očekujemo prisustvo velikog broja stranih državnika, kada sledeći predsednik bude inaugurisan, što nije bio slučaj kada je on stupio na dužnost.

- Na domaćoj sceni, pokušavao sam da Srbija za građane Srbije ponovo bude Srbija - istakao je predsednik, dodajući da je za vreme njegovog mandata obeležen veliki broj jubileja.

On je istakao da Srbija zaslužuje da bude bude pominjana i isticana, da ne sme da bude skrajnuta, ponižavana i vređana.

Tako je pomenuo da se prilikom obeležavanja Prvog svetskog rata nije dogodilo da krivica bude svaljena na jednog Srbina, da nije uspeo da prođe predlog rezolucije o Srebrenici, niti pokušaj da Kosovo postane član UNESKA.

Predsednik Nikolić istakao je da je Fondacija odgovorila time što je dostavila spisak donatora Agenciji sa oznakom da ne može da bude dostupan javnosti.

- Ako Agencija pronađe koruptivnu radnju, kriminalca da je finansirao Fondaciju, mogu da objave podatke - dodao je on.

Tanjug

Preneo je da su u Agenciji rekli da ih ne interesuje kako je novac trošen i nisu želeli da pogledaju nijedan projekat, sa obrazloženjem da je to za druge organe.

Nikolić je istakao da smatra da ovo pismo predstavlja uvredu za predsednika Republike, ali i premijera, jer on, dodaje, ne zna na koga su mislili kada su posumnjali da ima velike korupcije u poslovanju Fondacije.

- Ovo je organizovani napad na predsednika Republike i Vladu sa željom da ja ne budem predsednika, kao i da se oslabi premijer. Kome je to u interesu? Možda centrima moći koji su izgubili moć - naveo je Nikolić..

Građanima to nije u interesu, primetio je, ocenivši da oni neće dugo imati bolju vladu i predsednika.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Слично је размишљао и Слободан Милошевић ( наравно - погрешно!) пред ванредне изборе, кад му је индијски гуру предвиђао "убедљиву" победу...( додуше његовој Мири...?!) па смо после видели - шта је било..

indira

pre 7 godina

Seselj ima samo jezik al da nesto uradi to nista.Jak je na recima al ne i na delu.

Rajko

pre 7 godina

Ako mene neko pita, Nikolić je sasvim korektno obavljao funkciju i ne vidim razlog da se tu nesto menja. Na nasoj politickoj sceni se stvari postavljaju na pravo mesto, dok su parlamentarni izbori pogodni samo zato da se jos malo pocisti ova uzasna opozicija...

simic

pre 7 godina

Toma je siguran kandidat i siguran pobednik predsedničlkih izbora.

lici

pre 7 godina

Iz petnih zila se mediji trude,da predstave rasulo ,izmedju premijera i predsednika,danas im je predsednik odlicno odgovorio,na provokativna pitanja.

lici

pre 7 godina

Predsednik je na svako provokativno pitanje,odgovorio argumentovano i smireno,mnogim novinarima se nisu svidjali odgovori,ali.

getsbi

pre 7 godina

Tako je Tomo. Većina srpskih glasača je polupismena i neobrazovana. Svaka ptica svome jatu leti.

mala

pre 7 godina

Ja sam zadovoljna sadasnjom vladom, predsenikom i premijerom, tako da po meni nisu potrebni izbori.

paramonte

pre 7 godina

Nikolic je odlicno obavljao svoju funkciju,ne vidim razlog zasto se ne bi kandidovao jer mu je pobeda,uz podrsku premijera,zagarantovana

djeneral

pre 7 godina

Tomo,Tomo,nisi ni svestan kako ce te Seselj potuci!

lola

pre 7 godina

Po meni su nepotrebni izbori,jasno se zna ko ima najvece poverenje i kredit kod naroda.Suvisno je pricati ko je najbolje resenje.

Goran

pre 7 godina

Srbija je krenula dobrim putem i siguran sam da ce nastaviti i posle izbora.

Ceca

pre 7 godina

Predsednik Nikolić je u pravu samo premijer Vučić može da donese odluku da li će biti novih parlamentarnih izbora ili ne, šta god da odluči naš premijer to će biti najbolja moguća odluka u tom trenutku.

Tirion

pre 7 godina

Svako ima prava da se kandiduje, tu nema dileme. Videcemo kakva ce biti odluka Vucica sto se tice kandidature za predsednicke izbore. Jos ima vremena.

Hedona

pre 7 godina

Tomislav Nikolić i treba da se kandiduje za predsednika Srbije, i treba još mandat.

Neša

pre 7 godina

Srbija u ovakvom sastavu lepo funkconiše i bila bi šteta da se destabiliše ovaj mirjer će to uticati i na napredak Srbije u pravcu EU

Pera

pre 7 godina

Svaka čast Nikoliću svaki građanin Srbije može da se kandiduje na mestu predsednika države ali isto tako nek vidi i svoje odgovornosti koje dolaze s tim

Bora

pre 7 godina

Premijer ce doneti najbolju mogucu odluku sto se tice njihovog kandidata a drugog druga nece biti

Miki

pre 7 godina

Kad krene predizborna kampanja Vucic i Nikolic ima sve druge da pomnoze sa nulom. Opozicioni lideri su skup kompromitovanih i afirmisanih lopova. Sa takvima niko nece, od vanstranackih licnosti, da rusi svoj kredibilitet.

Ena

pre 7 godina

Sigurno je da ce Vucic doneti odluku kada za to dodje vreme!

Patak

pre 7 godina

Siguran sam da ce Vucic doneti najbolju odluku.

zlata

pre 7 godina

Seselj sigurno nece pobediti, zasto da se vratimo u proslost,idamo sad naljboljim putem i necemo da nam neko to pokvari.

sale

pre 7 godina

Koga SNS podrzi i da mu vetar u ledja taj kandidat pobedjuje sigurno.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija