• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.12.2016

08:51

DEJANOVIĆ: Savet će raditi na podsticanju rađanja u Srbiji!

Politika

DEJANOVIĆ: Savet će raditi na podsticanju rađanja u Srbiji!

Podeli vest

Savet za populacionu politiku koji je formirala Vlada Srbije aktivno će raditi na podsticanju rađanja u Srbiji, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović

- Polazimo od Strategije za podsticanje rađanja, od potrebe da se evidentiraju i prate sve migracije iz sela u grad, ali i van Srbije, radiće se na unapređenju kvaliteta života svih sugrađana, a to ide paralelno sa ekonomskim oporavkom - rekla je Ðukić Dejanović gostujući na RTS.

Ona je dodala da će sve preduzete mere biti usmerene na podsticanje rađanja, a da se prvi rezultati mogu videti za pet ili deset godina.

Dejanović kaže da će se u narednom periodu mnogo više raditi na upodobljavanju radnog vremena roditelja, da će se mnogo više raditi i učiti o reprodukltivnom zdravlju u školama, zatim povezivati zavodi za javno zdravlje.

Da bi se sve to postiglo, kako kaže, neophodna je multisektorska saradnja više ministarstava pre svega Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva obrazovanja, kao i lokalnih samouprava, zatim Instituta za društvene nauke, SANU.

Ona je najavila da će se u Srbiji raditi četiri pilot projekta u zavisnosti od karakteristika opština, jer nisu potrebne iste podsticajne mere u Babušnici i na Zvezdari.

- Jedan tip su depopulacione opštine, Babušnica, Crna Trava. Drugi tip su opštine gde su migracije velike- veliki gradovi. Imamo lažnu pozitivnu sliku. Tu ćemo intenzivirati servisne aktivnosti porodici - rekla je Ðukić Dejanović.

Treći tip su opštine u Vojvodini i četvrti tip je prosečna srpska opština, pojasnila je ministarka.

Vlada Srbije formirala je juče Savet za populacionu politiku, sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, a u čijem sastavu su predstavnici svih institucija i ministarstava koji se bave ili mogu doprineti rešavanju demografskih pitanja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dera

pre 7 godina

Mladi otisli , i dalje masovno odlaze , ovi sto su ostali vecina jedva sastavlja kraj sa krajem pa im razmnozavanje nesto slabo pada na pamet , jedino nasa uzdanica penzioneri na celu sa vama ako nesto ne " urade " , mislim " malo morgen " ! Ukratko nema uslova za razmnozavanje ! Resenje je vratite narodu opljackano , verujte bolje radi od vijagre !!!

SANJA

pre 7 godina

Formiranje ovog saveta, odličan način da se pospeši natalitet u Srbiji.

Dajana

pre 7 godina

Ocekujemo povecanje clanova srpskih porodica.

Joca

pre 7 godina

Stvorili su se uslovi za povecanje nataliteta, nadam se da ce uskoro skole biti pune do vrha, narucito u mestima gde se dosad smanjivao broj odeljenja

Milan

pre 7 godina

Svaka cast na ovome! Ovo treba da bude apsolutni prioritet svake političke figure u Srbiji.

Peđa

pre 7 godina

Svako dete je neprocenjivo vredno. Svako je Božije stvorenje.

Nevena

pre 7 godina

Svi ideali ovog sveta ne vrede suze jednog deteta.

ana

pre 7 godina

Krajnje je bilo vreme da se po tom pitanju napravi državna strategija.

Marko

pre 7 godina

Možda će u narednom periodu unapređenje kvaliteta života imatu za rezultat veći natalitet u Srbiji!

Petar

pre 7 godina

Drzava ekonomski jaca i konacno moze da pomogne i na ovom polju

boban

pre 7 godina

Samo nemoj vi da radite na podsticanju rađanja dece u Srbiji. Od kako vi radite na tome dece u Srbiji je sve manje i manje ,posebno od kada donosite tako "fantasticne" zakone o ...da ih ne nabrajam.

miki

pre 7 godina

Bitno je da natalitet bude veci od mortaliteta.

elena

pre 7 godina

Verujem da ce sada uz malo bolju finansijsku situaciju u zemlji, stopa nataliteta biti mnogo bolja.

Hamza Šaljić

pre 7 godina

Činjenica je da Srbija svake godine izgubi po jedan gradić od 30.000 stanovnika i dobro bi bilo da država preduzme mere kako bi se natalitet kod nas popravio.

Mirko Oro

pre 7 godina

Decu treba da rađamo zbog ljubavi a ne zbog dečijeg dodatka. Ni sakakvim dečijim dodatcima nećemo povećati natalitet u Srbiji.

Danijela

pre 7 godina

Verujem da ce ovaj Savet pospesiti radjane dece.

una

pre 7 godina

Odlično smišljene mere da se dodje do povecanja radjanja jer smo u protivnom u velikom problemu odumiranja i sela i gradova.

Rade

pre 7 godina

Ovaj savet će raditi na našoj budućnosti, jer šta je jedna zemlja koja nema omladinu?

Makarona

pre 7 godina

Samo napred! Nešto najvažnije što jedna država ima su njeni ljudi, njen narod i za ovaj narod se treba boriti!

stefana

pre 7 godina

Odlicna mera Srbije u cilju povecanja nataliteta!

mala

pre 7 godina

Srbija se mora pozabaviti i natalitetom u Srbiji.

kolo

pre 7 godina

Godinama se porodice odlucivale samo na jedno dete ,valjda ce se to sada promeniti .

Ana

pre 7 godina

Opozicija nije za natalitet u tome i jeste problem.

Srba

pre 7 godina

Formiranjem saveta i podsticanjem parova i roditelja već oformljenih da imaju što više dece će omogućiti da Srbija podigne nivo nataliteta i broj stanovništva gde će se sačuvati kultura i tradicija a samim tim i Srbija!

RADOJE

pre 7 godina

Naravno kada smo u situaciji da nam se tokom godine desavaju na zalost vise umer nego sto se rodi. Smatram da ulaganje u politiku radjanja je ulaganje u buducnost, sto je svakako za svaku pohvalu.

vojvodjanin

pre 7 godina

Rad ovog saveta je izuzetno bitan radi očuvanja nataliteta i samog postojanja srpskog naroda!

Greder

pre 7 godina

Mladi se sve manje interesuju za brak i podmladak. Ali cak i ovaj savet ne moze da utice toliko koliko treba svest da se promeni medju mladima. A to se pocinje u skolama.

paramonte

pre 7 godina

Zahvaljujuci tim merama,bice nas vise,ali nista se ne moze postici preko noci

lici

pre 7 godina

Od srca vam zelim,uspesan i "bericetan" rad saveta,za natalitet,za bebe koje dolaze,srecno.

lici

pre 7 godina

Savet je oformljen u pravo vreme,podsticaj na natalitet,i bolji zivot gradjana,moze imati samo pozitivne rezultate.

marija

pre 7 godina

Odlican nacin da obogatimo i obnovimo nasu zemlju.

Nikola

pre 7 godina

Lepo je što je Vlada formirala ovaj savet, jer smo svedoci toga da se u srbiji dosta smanjio natalitet. Ovo je samo početak jer verujem da će Vlada u narednom periodu uspeti da obezbedi još bolje uslove koji će pomoći u povećanju nataliteta.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija