• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

27.12.2016

18:28

STEFANOVIĆ: U borbi protiv kriminala neće biti zaštićenih!

Politika

STEFANOVIĆ: U borbi protiv kriminala neće biti zaštićenih!

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas na Kriminalističko-policijskoj akademiji (KPA) da je poverenje građana u policiju suština reformi koje sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova i da u borbi protiv kriminala neće biti zaštićenih

Stefanović je, na tribini "Reforma policije u svetlu novog Zakona o policiji", govoreći o hapšenju 30 saobraćajnih policajaca u Čačku, istakao da Ministarstvo neće dozvoliti da "grupice" korumpiranih sramote poštene i časne policajce. 

- Nema zaštićenih. Ništa ne guramo pod tepih i kroz ovakve mere hoćemo da pokažemo da smo potpuno spremni da se obračunamo sa korupcijom u našim redovima - istakao je Stefanović podsetivši da je do sada uhapšeno i nekoliko načelnika i da je procesuiran veliki broj policijskih službenika. 

Ministar je podsetio da novi Zakon o policiji daje šira ovlašćenja Sektoru unutrašnje kontrole koji, između ostalih mera, sprovodi i test integriteta. 

Istakavši da niko ko počini krivično delo neće biti zaštićen, Stefanović je naveo da je u prethodnom periodu uhapšeno nekoliko predsednika sudova, direktora preduzeća i i drugih funkcionera. 

Stefanović je naglasio da će Ministarstvo nastaviti da ulaže u poboljšanje uslova rada i obučenosti policije, kako bi mogla efikasno da se suoči sa novim izazovima poput migrantske krize, visokotehnološkog kriminala, novih oblika terorizma. 

Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, kako je rekao, policija je dobila 40 oklopnih vozila, koja su klimatizovana i pružaju bolju zaštitu policajcima, kao i nove uniforme, naoružanje, zaštitnu opremu. 

Govoreći o reformama koje sprovodi Ministarstvo, Stefanović je naveo da novi Zakon o policiji uvodi sistem karijernog napredovanja i da sada, za razilku od ranijeg perioda, Ministarstvo ima jasno predviđanje o broju policijskih službenika koji će u narednom periodu biti potrebni.

U prilog tome, Stefanović je kao značajan dokument naveo Sporazum koji je potpisan sa Kriminalističko-policijskom akademijom na osnovu koga je zaposlen jedan broj akademaca. 

- Uveli smo sistem u kome znamo koje su potrebe MUP-a i na osnovu te procene raspisali smo konkurs za određeni broj polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku (COPO) koji će biti primljeni u radni odnos 2018. godine - rekao je ministar i najavio da će oni koji su ranije završili KPA kroz instituciju "pomoćne policije" moći da budu angažovani u Ministarstvu već naredne godine. 

Prioritet nam je da u sistemu bebednosti, posebno u policiji, rade akademci i oni koji su završili COPO - naglasio je Stefanović.

Govoreći o novom Zakonu o policiji, Stefanović je istakao da su ovim zakonom smanjena ovlašćenja ministra, da je ukinuta mogućnost ministra da pokrene predistražni postupak i da istragu, po nalogu tužioca, vode isključivo organizacione jedine u okviru Direkcije policije.

- Sveli smo ulogu onih koji nisu nadležni na minimum. Zakon o policiji je jasan u tom smislu - zaključio je Stefanović.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Joca

pre 7 godina

I ne treba niko da bude iznad zakona, svaka cast na poboljsanju zakona kako bi bio jos jasniji i jos vise pomogao u borbi protiv kriminala

Drvno

pre 7 godina

Niko nije iznad zakona. U zadnje vreme policija je dosta ulila poverenje u narodu.

Dominantan

pre 7 godina

Pred zakonom je i "prosjak i car" jednak!

VIKI MILIDRAG

pre 7 godina

I ne sme, i treba pročistiti policiui, postoje i gori od ovih iz Čačka, kriminalizovanih.

Lena

pre 7 godina

Zakon je za sve jednak,tako da ga svi trebaju postovati.

metla

pre 7 godina

Ovo je samo još jedan pokazatelj beskompromisne borbe sa kriminalom.Policija čisti svoje redove, a sa čišćenjem svojih redova ona će postati još jača i efikasnija.

Volim_Srbiju

pre 7 godina

Samo kada se krenulo sa obračunom. Nema privilegovanih i zaštićenih.

Radox

pre 7 godina

Trebate poceti sa granicnog prelaza Horgos. Ako je neko korumpiran onda su to nasi dragi granicari. Od svakog autobusa koji nije iz EU traze oko 500€ da bi bili bez kontrole pusteni.

Jova

pre 7 godina

Jos jedan primer odlucne borbe protiv korupcije u drzavnim institucijama, uliva osecaj vece sigurnosti i poverenja u policiju.

sima

pre 7 godina

Poruka je jasna : Niko ma ko bio, iznad zakona nije i biće uhvaćen kad tad, sve i da se u mišijoj rupi krije.

Majda

pre 7 godina

I ne treba da bude,zakon je isti za sve,samo se ne zaustavljajte sad

al mai

pre 7 godina

Kriminalac je kriminalac kako god se okrene, niko nece biti postedjen

gila

pre 7 godina

Samo ovakom direktnom borbom moze se stati na rep kriminalu.

Ika

pre 7 godina

Za razliku od ranijih godina kada se sve zataskavalo.

Minja

pre 7 godina

U borbi protiv kriminala ne treba biti zasticenih, a zakon svi trebaju postovati. Samo napred, podrzavam.

Sladjana

pre 7 godina

Svako ko je krao treba da ide u zatvor i tacka

mala

pre 7 godina

Lepo bi bilo da se akcija sprovede i u drugim mestima.Uvek sam bila za to da se propisi moraju poštovati,pogotovo ako su u pitanju službena lica.

mala

pre 7 godina

U demokratskim i civilizovanim drzavama svi su isti pred zakonom. i kod nas se to polako menja na bolje. Nema zasticenih.

slava

pre 7 godina

Zakon u Srbiji postoji samo ga treba primenjivati.

Gligorije

pre 7 godina

Jel nas ovaj zeza ovum izjavama? A ovi botovi zajebavaju? Ili slute svoj crni petal?

ivana

pre 7 godina

Niko nije i ne sme biti iznad zakona, to vreme je proslo.

U ime naroda

pre 7 godina

samo napred sa sprovodjenjem zakona, da bi se suzbila korupcija u mupu treba krenuti od glavesina po upravama pogotovu og granicne uprave, svi ostali ce lako pasti. Dok god ovi sitni imaju zastitu od ovih velikih nista se po pitanju korupcije nece uraditi. \n

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija