• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. GINIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

28.12.2016

20:13

PUTIN NE DA SRBIJU, BiH, CRNU GORU I MAKEDONIJU: Ovo su detalji ruskog B4 plana za Balkan!

Politika

PUTIN NE DA SRBIJU, BiH, CRNU GORU I MAKEDONIJU: Ovo su detalji ruskog B4 plana za Balkan!

Podeli vest

Najbliži stranački saradnik ruskog lidera Vladimira Putina juče u Beogradu rekao da Rusija za Balkan ima plan B4, koji podrazumeva da Srbija i još tri države ostanu vojno neutralne... Železnjak: Crnu Goru na silu uvlače u NATO, to može da izazove ozbiljne sukobe u regionu!

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin snažno se zalaže za formiranje "Balkanske četvorke", saveza vojno neutralnih i suverenih država u kome bi bile Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija!

Ovo je juče u Beogradu potvrdio Sergej Železnjak, najbliži stranački saradnik ruskog lidera. Železnjak, čije je zvanična funkcija zamenik generalnog sekretara Putinove stranke Jedinstvena Rusija, poručio je da je Moskva uverena da samo realizacija plana B4 dugoročno može da osigura mir i bezbednost na Balkanu i šire u Evropi.

Ruski zvaničnik je istovremeno upozorio da Zapad na silu uvlači Crnu Goru u NATO i da to može izazvati ozbiljne sukobe u regionu!

NATO siledžije

Prema Železnjakovim rečima, Srbija je najbolji primer države koja dosledno i principijelno čuva suverenitet i svoje interese.

 

 

- Pozdravljam napore za formiranje balkanskog saveza vojno neutralnih država, koji je bitan za bezbednost celog Balkana i cele Evrope. To je glavni put da se sačuva mir u regionu. Uradićemo sve što možemo da pomognemo Srbiji da očuva suverenitet. Snažna Srbija sa Rusijom jeste moćan garant bezbednosti. Da nije tako, ko zna na šta bi bile spremne neke usijane glave koje ne misle dobro Balkanu!? Mi, Rusi i Srbi, bratski smo narodi, istomišljenici, imamo viševekovnu zajedničku istoriju, vrednosti. Nas u saradnji ne rukovode samo interesi... - istakao je Železnjak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima pokreta "Zavetnici".

 

 

On je, istovremeno, upozorio da NATO pakt, u kom dominantnu ulogu imaju SAD, pokušava da utiče na balkanske zemlje, što se jasno vidi na primeru Crne Gore.

- Crnogorsko društvo je podeljeno kad je reč o članstvu u NATO. U slučaju da se veštački i nasilno forsira učlanjenje, može doći do pogoršanja situacije i onda bi NATO odgovarao za konflikt u Crnoj Gori. S obzirom na to da se Balkan naoružava, to čak može dovesti i do žrtava! Mudro bi bilo pitati Crnogorce žele li u NATO. Veštačka prisiljavanja nikom nisu u interesu... - podvukao je Železnjak.

Predsednik "Zavetnika" Stefan Stamenkovski, posle sastanka sa Železnjakom, rekao je da sa Narodnim slobodarskim pokretom i Narodnom mrežom pokreću inicijativu za usvajanje zakona o vojnoj neutralnosti.

 

 

- Pre dva dana se navršilo devet godina od potpisivanja Rezolucije o vojnoj neutralnosti i vreme je da usvojimo zakon o neutralnosti. Naša jedina šansa jeste jaka, suverena, slobodna i vojno neutralna Srbija, koja će u okviru "Balkanske četvorke" biti nosilac ideje neutralnosti država - naglasio je Stamenkovski.

'Balkanska Švajcarska'

Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da su Železnjakove reči zvaničan stav ruskog rukovodstva.

- Moskva ne želi podele, već stvaranje balkanske zone neutralnosti u kojoj bi Srbija bila "balkanska Švajcarska". Mi ne bismo bili ni u jednom političkom ili vojnom bloku... Rusija je još pre nekoliko godina iznela ovu ideju, koja je odlična jer pre svega potencira ekonomski razvoj. Trampovom pobedom ona postaje sasvim realna, jer je očigledno da SAD neće gurati Crnu Goru u NATO. Tramp neće rizikovati sukobe sa Putinom zbog Crne Gore - zaključuje Anđelković.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vlah alija

pre 7 godina

zabole nas neka stvar šta taj ruski diktator želi da ostvari na balkanu a djaba mu i ti setaliti poput srbije i srpske pa nemogu da utiču ni na jednu crnu goru a kamoli nešto drugo

Srb

pre 7 godina

Толико не утиче на Црну Гору, да САД не сме да је прими у НАТО, биће пиши пропало, као и за БиХ, спремите се суседи да љубите руском цару скуте.

veve

pre 7 godina

Pa i da ljubimo skute nijr=e mi mrsko, nikad nas nisu napadali, kad su mogli, pomagali od Carske porodice Romanovih,koja je naredila Francuzima da prevezu Srbe na Krf u I sv.ratu,nisu nas nikad bombardovali Kao austijanci, Nemci,Englezi jureci nemce u IIsv,ratu -gle cuda bas na vaskrs , SAD-1999.pobi nam narod iz cisa mir, doslo im i gle cuda i oni su tukli na Vaskrs-besomucno, al nisu silazili, samo sa 12km. bace sta imaju i zbrisu. Rusi stavljali veta, pomazu na sve moguce nacine, pa i treba da ih postujemo. A ti ces Rami kad te sebi pripoji prati oge svakog dana, igraces kako kaze i odmah pocni da ucis albanski!

veve

pre 7 godina

e, vlah alija, kupi sutrasnji imformer, upravo izasla naslovnica, Tramp prihvata Putinovrihvata plan B-4, Bogami ces izgleda ti da ljubis skute.....e moj ti....nema vise Klintonke, nema Obame...dzaba vam, propadoste, a Tramp vas aminovao po Putinovom planu, kus sad bolan?????

nindza

pre 7 godina

a najgore kad dodje siptar i prica u ime cele crne gore. Vrati se tamo odakle si i dosao. I psssst.

milos obilic

pre 7 godina

malo ste bili digli usi mislili ste da je doslovase vrijeme ! e zeznuli ste se poturice!

djeneral

pre 7 godina

Можда не можемо да утичемо на Црну Гору,али свакако можемо да утичемо да тебе и твоје истомишљенике пошаљемо у Турску.

gago m

pre 7 godina

Та "нека ствар што те заболе",не излази ти из уста ... добро си жив ха,ха,ха

Rasturač krajinskih dilkana

pre 7 godina

Bosna je hrvatski posjed i tu se Ruje ništa ne pita.

Srb

pre 7 godina

Јел читаш горе растурачу Крајне шта пише ПУТИНОВ БАЛКАН ПЛАН Б4, немој се зачудити ако се Б4 претвори у Б5, а врло добро знаш која је пета српска земља?

Johni

pre 7 godina

Da nisi jaro pogresio nit je bila nit ce biti hrvatska svidjelo se tebi ili ne

Beogradjanin

pre 7 godina

Srbende, samo napred u nove gubitke teritorija, gde su srBske patrJote Srbe branile, tamo njih vise nema - Republika Srpska Krajina i Kosovo...Ako se ovako rusofilsko ludiranje nastavi, ostace Srbija u granicama BG Pasaluka...

Sargarepac

pre 7 godina

@Rasturac jesi li se ti to najeo zaba krastaca? Xaxa gladna macka i proso sanja...nemate vi tamo nista osim par ljudi...\n

OMG

pre 7 godina

Балканска Швица, политички и војни неутралитет, Велика Русија уз нас и Бог да нас погледа, молодец Путин.

disaster

pre 7 godina

Dragi moj , još neku godinu da se malo promeni geostragijska situacija, opet ćete biti austrijski konjušari, kmetovi bez "posjeda", a mi ćemo vam naplatiti svaku kap krvi naše dece koju ste prolili... Kako kaže naša stara poslovica :Ko se ne osveti, taj se ne posveti...

DUSAN

pre 7 godina

Moze ali samo pod jednim uslovom,da se balkanska cetvorka zove Srbija i nikako drugacije. I da nema unutrasnjih granica da nebi ponovo jedni drugima oci vadili.Ajde moze i Velika Srbija.

Slobo

pre 7 godina

Za neke stvari sigurno je u pravu Rusija, za neke druge stvari sigurno je u pravu Amerika i zapadne zemlje ali da je Srbija u pravu sto zeli da ostane neutralna je svakom normalnom i dobronamernom coveku jasno kao dan. To je sigurno i najispravniji put po Bogu i bozjim zakonima.

Cro

pre 7 godina

Nisam znao da vama pravoslavcima Bog određuje u kom i kakvom će te biti političkom savezu

Cro

pre 7 godina

Pazi molim te, Putin ne da?! Znači većina makedonskog stanovništva na primjer, želi pristupiti Nato savezu, a Putin ne da

Jedan vekiki drm brm

pre 7 godina

U realnosti vecina stanovnistva Makedonije i Crne Gore ne zeli u NATO pa ih tamo guraju. Svijet se mjenja, Rusija je ojacala, Kina jaca. A i u SADu pusu neki novi vjetrovi. Vidjecemo...

vlado

pre 7 godina

Velika vecina Makedonaca Ne zeli u NATO (il je zelela pre 10-15 godina)al posle svih prljavih igara koje su zemlje nato-a orkestrirale (fingiranih napada sa kosova ..kumanovski slucaj) a i sam rat u kome su pobijeni i pohvatani mnogi americki -nato instruktori (u aracinovu su izvlaceni autobusima nakon opsade Armije R.Makedonije) nece vise u NATO ....sve je ostalo samo deklarativno radi mira u kuci ..inace saljemo vojnike na misije vise no ostale zemlje clanice al badava ...ako se ovako nastavi sa nepriznavanjem imena MAKEDONIJE i dvostruke (kurvinske) politike NATOa prema VMROu zbog podrske RUSIJI sve ce biti manje pristalica A tu je sad i novi igrac KINA koji je uveliko kod nas (grade autoput i dr.) Pa vidi sad

Anarhista

pre 7 godina

Nece Putin reci kolika je Srbija, nego Srbin. SFRJ=mala Srbija.

Goran

pre 7 godina

Onda pokloni Srbiji 15-ak Mig35...da vidim koliko je nedas...

Feniks1

pre 7 godina

Rusima i Srbima zinulo za izlaz na Jadransko more , da bi blokirali Nato razarace . Ovako , zapad ih gadja sa brodova kao u video igrici .

SlobodaNarodu

pre 7 godina

A neka su vama Ukrajinci sredili ona kockaste mig21, sto bi rekli, cuje se a ne leti.Nego cujemo, da posle, cokoladica i vojsku hranite srpskim Djuvec konzervama. Ako ako, a i jaka vam vojska kad svakog vikenda nose ves kuci na pranje, jer vojska nema za prasak za ves.

dejo

pre 7 godina

Putine ajde posalji svoje ljude iz Ruskih sluzbi u Crnu Goru ,Bosnu i Hercegovinu ,Makedoniju i Srbiju ne dozvoli da Nato udje ni jedna od ovih drzava jer to je organizacija koja je postavila dosta bonbi ,Putine zajedno sa Kineskim drzavnim vrhom napravite sve da Nato pakt nestane za to vrijeme Putine vi napravite savez Kinom i Turskom

veve

pre 7 godina

Pa i ovo nam i ne treba, ako se neko osili nekoliko suhoja je tu za 10.min! Da jeste zinulo, oni imaju razarace i mnogo toga, za razliku od ostalih oni gadjaju pravo u metu! ajd laku noc i sanjaj kako se mi suncamo na plazama diljem jadrana...eto... Pa zasto nas toliko mrzite, a ovde zivi mnogo vasih ljudi, ja imam prijatelje i to znas kakve kod vs, pa nismo mi vas klali u Jasenovsu, vec vi nas, valjda bi mi trebali biti kao vi...a nismo Pravoslavlje kaze, oprosti svim neprijateljima svojim, moli se za neprijatelje svoje! Ali niko ne trazi da zaboravimo 700.000.ljudi

Sima Bajraktarac

pre 7 godina

Прочитах, провокатора - аматера писца и све остале аматере коментараше и не нађох одговор своме питању, како бре то не посла авионе и бродове преку Црне му Горе када већ довуче онолико Руса на Косову, пре но што га целог сасве Метохијом буквално поклони (можда и прода не знамо то ми, тај Путкин треба да зна) Американцима. А ови потоњи бре никако да сиђу са трона главног баџе на планети. Боље да Руси прво купују своја кола, своје телевизоре, своје жваке (раније би дали и 2 плате за пакет жвака - сироти), своје фамерице (4 плате за пар добрих олињалих), а Бога ми и руске компјутере, па онда да продају памет и да „спашавају“ православно острво кога наведосте. Мада је главно православље код нама инородних Грка и јединог рода којему поред Хрватима смо се замерили у историји - Бугарима. Тако да нема већег аматеризма него рећи да је Русе и једна кап брига за Србе, а још мање за осталу јад и чемер, око њих већ и онако одавно јадних и изораних. А још више да су наведени „православље“ а без Бугара и Грка... У овоме православљу има језгра као штога има у Бујановцу, рецимо, Прешеву или Медвеђи. Да не помињем Тетово и остало слично, што је само на карти православље, о коме Путкин веома „јако брине“. Јадан шваљерци не може довољно пажње да посвети због прејаке му Пљевље и пиваре Никшић. Сироти Срби.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17