• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/Nezavisne

02.01.2017

23:44

EVROPA OKREĆE POGLED NA DRUGU STRANU: Radikalni islamizam osvaja "sekularnu" Bosnu!

Politika

EVROPA OKREĆE POGLED NA DRUGU STRANU: Radikalni islamizam osvaja "sekularnu" Bosnu!

Podeli vest

Sa­la­fis­ti u BiH ne­sme­ta­no pro­pa­gi­ra­ju ra­di­kal­ni islam, is­to­vre­me­no se za arap­ske do­se­lje­ni­ke gra­de na­se­lja ko­ja vre­de mi­li­one dolara, me­đu­tim za tok nov­ca ko­ji se u to in­ves­ti­ra mo­že se re­ći sve, osim da je tran­spa­ren­tan, navodi na svom sajtu ne­ma­čki list "Fran­kfur­ter run­dšau", a prenose "Nezavisne novine"

Banjalučki list navodi da je ovo je tek je­dan od de­se­tak tek­sto­va ko­je su u po­sle­dnjih dva­de­se­tak da­na na­pi­sa­li ne­ma­čki i aus­trij­ski me­di­ji o opa­snos­ti ra­di­kal­nog isla­mi­zma i ve­ha­bi­zma za ume­re­ne mu­sli­ma­ne u BiH, ali oni i upo­zo­ra­va­ju da je to po­ten­ci­jal­na opa­snost i za Evro­pu.

Navodi se da ne­ma­čki ja­vni ra­dio-ser­vis "Dojčlan­dfunk" na svo­joj in­ter­net stra­ni­ci upo­zo­ra­va da na do­la­zak arap­skih do­se­lje­ni­ka u die­lo­ve BiH ko­ji pre­te­žno na­se­lja­va­ju mu­sli­ma­ni sa skep­som gledaju sa­mi mu­sli­ma­ni, za ko­je "Dojčlan­dfunk" na­vo­di da su ume­re­ni i da ne die­le po­gle­de na islam ka­ko ga pro­po­ve­da­ju Ara­pi.

Uprkos to­me, ka­ko je is­ta­knu­to, u arap­ska tu­ris­ti­čka na­se­lja, vi­le, šo­ping cen­tre u ko­ji­ma je za­bra­njen al­ko­hol i zgra­de in­ves­ti­ra­ju se mi­li­oni do­la­ra arap­skog nov­ca.

- Osamdeset pet od­sto vi­la već je pro­da­to, prven­stve­no kup­ci­ma iz ze­ma­lja Za­li­va: iz Ku­vaj­ta, Ka­ta­ra i Sa­udij­ske Ara­bi­je. U sep­tem­bru je je­dan in­ves­ti­tor iz Du­ba­ija po­lo­žio ka­men te­me­ljac za tu­ris­ti­čko na­se­lje od 140 he­kta­ra ju­žno od Sa­ra­je­va. Na­vo­dni tro­ško­vi su pre­ko dve mi­li­jar­de evra- is­ti­če se u tekstu.

Osim do­se­lje­ni­ka, is­ta­knu­to je da je u 2016. "mu­sli­man­ski deo BiH" po­se­ti­lo više od 60.000 tu­ris­ta iz arap­skih ze­ma­lja.

- To­kom le­ta uli­ce su pre­pu­ne lju­di iz drža­va Za­li­va- na­vodi "Dojčlan­dfunk".

Aus­trij­ski list "Stan­dard" upo­zo­ra­va da je mno­go sala­fis­ta u BiH obra­zo­va­nje do­bi­lo od doš­lja­ka iz zalivskih drža­va. "Stan­dard" is­ti­če izja­vu po­li­ti­ko­lo­ga iz Sa­ra­je­va Vla­de Azi­no­vi­ća da doš­lja­ci sa tih pros­to­ra ne po­štu­ju lo­kal­ne islam­ske tra­di­ci­je.

"Stan­dard" na­vo­di da je Islam­ska za­je­dni­ca, sa re­is-ul-ule­mom Hu­se­inom Ka­va­zo­vi­ćem na če­lu, otvo­re­no upo­zo­ri­la na opa­snost tih ide­olo­gi­ja za BiH i Evro­pu i od drža­ve zva­ni­čno za­tra­ži­la da se svi cen­tri ko­ji ni­su dio Islam­ske za­je­dni­ce za­tvo­re. Ta­ko­đe, ka­ko is­ti­če list, lo­kal­ni mu­sli­ma­ni su odlu­čni da za­drže svo­je islam­ske tra­di­ci­je, za ko­je sma­tra da mo­gu po­slu­ži­ti kao po­zi­ti­van mo­del za Evro­pu.

Austrijski dnevnik ta­ko­đe is­ti­če da je ugoš­ća­va­nje arap­skih tu­ris­ta je­di­ni izvor pri­ho­da za mno­ge sala­fis­te. List ta­ko­đe pra­vi ana­li­zu ka­ko je do­šlo do to­ga da ove ra­di­kal­ne for­me isla­ma na­iđu na plo­dno tlo u BiH.

- Ka­da je pao so­ci­ja­li­zam, nas­tao je ide­olo­ški va­ku­um ko­ji su po­la­ko pre­uze­le etno­na­ci­ona­lis­ti­čke i verske eli­te. Li­be­ral­ni i se­ku­lar­ni gra­đa­ni BiH ove ten­den­ci­je vi­de kao pre­tnju i upo­zo­ra­va­ju da ova­kvi versko-po­li­ti­čki po­kre­ti mo­gu da vo­de da­ljim po­de­la­ma u druš­tvu- na­vo­di "Stan­dard".

Što se ti­če stra­nih in­ves­ti­to­ra, list upo­zo­ra­va da arap­ski in­ves­ti­to­ri prie­te da preu­zmu po­zi­ci­ju broj je­dan od Aus­tri­je, ko­ja je sa­da naj­ve­ći in­ves­ti­tor. Upo­zo­ra­va­ju da su drža­ve za­li­va i Tur­ska za­je­dno u 2015. go­di­ni či­ni­le 26 od­sto uku­pnih in­ves­ti­ci­ja u BiH, dok je do ju­na pro­šle go­di­ne taj broj do­stigao čak 39 od­sto, prenose "Nezavisne".
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sudija

pre 7 godina

Srbi su se prvi suocili sa islamskim terorizmom u Bosni i Hercegovini pocetkom 1992. godine. Na tu stranu protiv Srba je stala Amerika, Evropa i mnoge islamske zemlje. Sad neka se sami brane kako znaju i umiju od njihovih terorista.

Lala iz Banata

pre 7 godina

И код нас у Београду...Арапин гради: - "Београд на води"....!! А Ви се "штрецате" - за Босну...?

Sasa

pre 7 godina

Najzad i ti nesto pametno da napises...ali noso napumeno da u vojvodinu siptari vam opet mese hleb...

GMBoraKostic

pre 7 godina

Секуларна Босна је задњи пут виђена у Југославији. Шта је Вама ? Читав рат у Босни је и покренула Алијина: муслиманска фундаменталистичка декларација, која је хтела све народе Босне "под Куран". То је суштина рата у Босни. Све остало - празне приче.

Antifamo

pre 7 godina

Pa što ste ratovali u Sloveniji,Hrvatskoj i Kosovu .Tamo nije bilo Alije.

Sasa

pre 7 godina

Ko je ratovao u sloveniju??!!!za hrvacku i kosovo smo branili nas narod i teritoriju...svi ste vi sada mnogo jaki na jeziku i po internetu...a u to vreme ste plakali i dozivali amerikance i evropu da vas spase od srba...jadni ste koliko ste teski i mali

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija