• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

03.01.2017

17:30

MAKEDONCI ODGOVORILI DAČIĆU: Ako ne možemo bolje, bar da ne rušimo ono što imamo!

Politika

MAKEDONCI ODGOVORILI DAČIĆU: Ako ne možemo bolje, bar da ne rušimo ono što imamo!

Podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije je danas ukazalo da političari treba da budu odgovorni i da ne ruše prijateljstvo izmedju Makedonije i Srbije

- To treba da važi i u uslovima kada je očigledno da se zagreva atmosfera za sledeće glasanje za ulazak Kosova u Unesko- stav je povodom intervjua ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u kojem je poručio svim susedima da neće dozvoliti da "Srbija bude ponižavana".

Nezvanično su u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije portalu Mkd.mk rekli da smatraju da su takve izjave na neki način upozorenje pred novu rundu nastojanja za ulazak Kosova u Unesko, što bi trebalo da se dogodi na proleće. Na glasanju u novembru 2015. Makedonija, Hrvatska i Crna Gora su glasale "Za" što je izazvalo kritiku zvaničnog Beograda.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije ističe Makedonija i Srbija imaju bliske i duboke prijateljske odnose, da gradjani obe zemlje imaju pozitivna medjusobna osećanja, i da političarima samo ostaje da produbljuju to istorijsko prijateljstvo.

- Ukoliko to nije moguće, tada treba da budu odgovorni, da bar ne ruše prijateljstvo koje postoji izmedju Makedonije i Srbije- poručili su iz makedonskog Ministarstva.

PRVI DAČIĆEV INTERVJU U 2017: Kamo sreće da se nismo nikad ni ujedinjavali, već da smo 1918. stvorili DRŽAVU SRBIJU KAO SILU POBEDNICU!​

U intervjuu agenciji Beta, koji su preneli svi makedonski mediji, Dačić je kritikovao ponašanje susednih zemalja, uljučujući i Makedoniju, i ukazao da će videti kako će se Beograd postaviti kada se bude glasalo za neko pitanje od interesa za njih. Dačić je rekao i da je Srbija pogrešila kada je Makedoniju priznala pod ustavnim nazivom.

Bivši makedonski ambasador u Briselu Nano Ružin je intervju Dačića ocenio kao "mali diplomatski skandal". Po njegovim rečima, to je "neprihvatljiv gest poznatog frontmena Vučićeve vlade, koji je poznat po sličnoj retorici prema hrvatskim i kosovskim političarima".

Tanjug

Ružin je Televiziji Telma rekao da smatra da je to "nervozan revanšizam", zato što neki srpski političari ne mogu da zaborave odredjene postupke Makedonije, kao što priznavanje Kosova.

Drugi bivši makedonski diplomata, Risto Nikovski ima potpuno drugačije mišljenje o intervjuu Dačića i smatra da u osnovi Srbija ima pravo da Makedoniji zameri priznavanje Kosova, odnosno njen celokupan stav prema Kosovu.

- Mislim da je snažan utisak da smo prema Kosovu sve vreme vodili računa pre svega o albanskim i američkim interesima u bivšoj pokrajini i sadašnjoj nezavisnoj državi, a manje o državnim interesima Makedonije, a o srpskim nismo uopšte vodili - rekao je Nikovski za kablovski televiziju "Nova".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bane

pre 7 godina

Bas tako,izgleda da bi i da im se izvinimo sto nas gaze.

Draža

pre 7 godina

Pa Makedonci kompletan odgovor ste dobili od vašeg diplomate Raste Nikovskog u zadnjem pasusu ovoga teksta...kakav diplomatski skandal, kakva nervoza... Šta ste posejali, to će te i žeti.

Srb

pre 7 godina

Македонци цео живот беже од Срба, то што су признали Космет и гласали свуда за Шиптаре је њихов државни проблем, све су ближи распаду на албански и бугарски део који једва чекају да их здробе, шта онда Србија да ради, да буде дивљак као они па да међу првима признају ситуцију на терену?

cccc

pre 7 godina

O kakvom prijateljstvu ovaj govori, mi da smo prijatelji vi sigurno Kosovo nebi priznali.

zimzelen

pre 7 godina

Njima smetaju Srpske rijeci a njihova djela nama ne smiju da smetaju,to Dacicu ti si jedini sto smije pricat istinu trebo si I prije

Nikola

pre 7 godina

"Da političarima samo ostaje da produbljuju to istorijsko prijateljstvo" zasto onda makedonci ne produbljujete istorijsko prijateljsto dva naroda ? Zasto stalno povlacite poteze u suprotnom pravcu ?

yastreb

pre 7 godina

Ovi skroz prolupali. Pa ako neki političari svojim delovanjem ruše makedonsko-srpske odnose to su onda makedonski političari koji se konstantno svrstavaju na stranu kosovskih Albanaca.

Pik

pre 7 godina

Srbi pantite pa vratite, ja makedoniju ne priznam neka promene ime, bila je nekad grcka makedonija a ne ovo sad.

Angel MK

pre 7 godina

Priznajes je ti vise od mene,kad prolazis u leto kad ides u Grcku,a pijes kafu na jezero Mladost kod Velesa,tad i pricas Makedonski

Pik

pre 7 godina

Uprav si prolazim kroz mk idem strogo samo u grcku na letovanje. Granicni prelaz pricam srpSki, cuo sam za to jezero nikad nisam bio. nemam nista protiv makedonci cak su mi najdrazi od sve bivse republike ali politicki ste me posle crnogorci naj vise razocarali. A vama se sprema ista sudbina sa albancima samo mnogo gore.

Angel Mk

pre 7 godina

Upravo si sve burazeru nisam ni ja imao nameru da se svadjam sa tobom,ali prvi komentar ti je bio malo bizaran posto pominjas Makedonce znaci celu makedonsku naciju,kao da je mene neko pitao dal priznajem kosovo,pa naravno da ne,nikad ne bi priznao, KOSOVO JE SRCE SEBIJE,nije kod nas bio referendum za to,odlucili ovi glavati i to je to,al treba da razumete da kod nas nema neki mocni mudonja politicar pa da kaze ne Amerima nego mora da rade sta oni kazu,to je to i nemoj da se ja i ti svadjamo kao pravoslavce,sve smo manje i manje pozz

Mirko

pre 7 godina

Makedonija je jedna umetna i izmisljena drzava koji je Tito namerno odcepio od Srbije i dao je jos uz to jednu kvazi crkvu nazvana MPC nedaj Boze da udjem kod tih jereza. FYROM nece se moci odrzati i na kraju ce se raspasti na cetri dela. Oteto prokleto, FYROM je juzna Srbija ni manje ni vise! Nek moi jedan Pravoslavni Makedonac objasni kako to da oni koji Slavu imaju da su Makedoncite a ne Srbi?? Zar nije Sveti Sava dao samo Srpskom narodu da imaju Krstene Slave??

Pik

pre 7 godina

Niko se ne svadja, upravu si treba da budemo slozni ( politicki) ali nismo razumem ja da nisi ti i drugi tako hteli ali vi ste glasali vi ste doveli te politicare na vlast i vi mozete da skinete ako niste zadovoljni. Ali vi cutite nista se necuje znaci prihvatate sve. Dobro znate da ste u istu situaciju cak i goru nego mi, svakog dana moze da se proglasi ilirska republika i tada ne racunajte na nas:( nazalost...

Nesa

pre 7 godina

Ovaj, necu ga nazvati buzdovan, posto je ministar, vredja i logoku i pamet ama vredja i ...... ...... . Ma dali jer normalan bre. O kakvom prijateljstvu prica? Sta bre da ne rusimo sto vi vec niste srusili? Ne morate dusu svoju da gledate, ali imate li bre ogladalo da vidite bar nakazno lice? Dali vam se povraca od onog sto vidite kad stanete ispred?

Zorebre

pre 7 godina

Ja sam iz MK,i smatram da je Dacic u pravu,ali da je ova izjava opet,greska.Sve je u pravu,samo ne bi trebao da daje ovakve izjave,nego da s tim u skladu postupa i radi.Pa kad uzvrati,a ovi se nesto uzjogune,sto bre brate,e onda samo kaze-zato. E dal'l su ovi morali i'l nemorali tako da glasaju nek se misle,mogli su da budu uzdrzani,da nisu prisutni i tako to,znaju oni vec kako se to radi. I kraj,nema dalje,jel'de?

brat

pre 7 godina

kao sto dobro znate braco srbi na hiljade makedo naca je dobrovoljno ucestvovalo u balkanskim i prvom svetskom ratu.otome usrpskoj istoriji ni rec.drugo ne moze cerka da bude starija od majke pa tako i spc ne moze da bude starija od mpc.trece gde je vas predsednik bio na proslavama prosle godine u kumanovo i kajmakcalanu.kada su zadnji put makedonci bili u prohor pcinjski.i na kraju to isto kosovo je prodao milosevic sa dacicem zajedno tako da sada ne mora da lize dupe grcima pre novog glasanja .taj isti dacic se na svaki sastanak sa taciem rukuje i grli kao da mu je zet

mica

pre 7 godina

Brate, od kad postoji makedonska nacija i od kada makedonci imaju drzavu?

Draža

pre 7 godina

Toliko nebuloza od jednog čoveka nisam čuo odavno.Kao prvo mi nismo nikakva braća, jer braća ne rade to što vi radite,kao drugo vaša crkva je makedonska nepriznate pravoslavni crkva,što znači ne može stariji da traži da ga prizna mladi...a što se tiče balkanskih ratova bolje se pokri ušima.

Aleks

pre 7 godina

Dačić pokušava da izigrava tobož nekog političara , sa raznim palanačkim pričama pokušava da skrene pažnju na sebe! Vjerovatno mu kolesterol porastao, šećer skočio na 18, a od ljekova za prostatu i čir, gubi orijentaciju da kaže nešto pametno!

Garagan

pre 7 godina

Alo komšo Aleksom, mene Švabe dadoše pare za azil, vidim tebe još drže, šta je u pitanje? Ne laješ dovoljno ili te vatali u krađu

milan

pre 7 godina

makedonci to je kao sumadinci ili lale jel to bese nacija sta vam to znaci pa to su komunisti dali ime da bi rasturili srpsku crkvu najposle pitajte grke oni ce vam dati pravi odgovor

Makedonec

pre 7 godina

Pazite sta pricate je ste normalni???? Sad imaju 6 MIG -29, nije to mala stvar ,posto Makedonija je jedini glavni krivac sto Srbija izgubila Kosovo moze nas bombarduju,al dobro imamo jos 3 -4 meseca da zivimo mirno,jos im nisu stigle!!!

Sasa

pre 7 godina

Nas provociras i probabas na jadan nacin ismejavas zato sto smo "izgubili" kosovo...a ti buraz celu tvoju jadnu drzavu...siptari su vam u politici skroz usli...kada naprave protest ne smete ni da izadete iz kuca a oni koji to urade idu uz nih protiv sopstvenih politicara i ustanove...zato bolje svoja posla gledaj ako ih u opste jos imas.

Milan

pre 7 godina

Druže očigledno nisi u toku oko političkih dešavanja u makedoniji jednog dana kad vam albanci uzmu ili bolje rečeno na demokratski način otmu deo makedonije ima da vas svrbi sledećih 100 godina,i nezaboravi kumanovo a to je početak jer tako je i na kim počelo.

Pik

pre 7 godina

Neboj se srbima nego ove druge komsije. Grci vam ne priznaju ime, bugari ne priznaju naciju a albanci vam ne priznaju granice

Rajko

pre 7 godina

Све време света је пред нама па ћемо ваљда имати да сваком вратимо дугове према заслугама , што се мене тиче вратили би дугове са каматом . Не може се више са Србима понашати , кад им требаш онда си пријатељ па онда забораве на све .

Sasa

pre 7 godina

Dok se pravoslavci medjusobno svadjaju , albanci prave veliku Albaniju uz pomoc NATO i EU , muslimani i katolici nas ponizavaju jer nismo jedinstveni , pravdu u sud ne trazite kao ni boga u crkvu , PRAVOSLAVCI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE , narode pravoslavni kad ulazis u crkvu pravoslavnu gde god ona bila nemoj da gledas sta pise na njoj dali je Srpska , Makedonska , Crnogorska , Grcka , Bugarska vec udji pomoli se za zdravlje i jedinstvo pravoslavlja i zapali svecu , a pare sacuvaj za sebe jer popovi danas nose zlatni krst oko vrata , a ne drveni kao sto je nosio Isus Hrist !

Rade

pre 7 godina

Bravo ivice makedonci ne postoje i treba ich otkaciti za sva vremena

Boogeyman

pre 7 godina

Koje bre prijateljstvo!?!?!?!?!?! Bili smo prijatelji dok niste podržali i glasali za Kosovo na svim nivoima! Dozvolili ste da vam Šiptari budu većina u sred Makedonije i da vam uši zavrću na svakom koraku! Ustanite makedonci i povratite svoju državu iz kandži tog zla koje se zove šiptari. Vratite Makedoniju makedoncima i ne birajte sredstva kako ćete to da učinite!!!!!! Onda možemo ponovo da budemo prijatelji!

Angel Mk

pre 7 godina

Objavite mi komentar molim vas,da ovaj Dacic ako je tolko hrabar nek zove Putin pa nek mu objasni zasto je u jednom priliku uporedio Ukrajinski Krim i Srpsko Kosovo,a ne da leci frustracije i komplekse na Makedonce,sto ga niste sacuvali,mozda ovaj Dacic je i glavni krivac sa Milosevic za Kosovo,a sad kao mi smo mu krivi

rolex

pre 7 godina

hahhahha,ma bravo Ivice mocni.kako su se samo unervozili susedi.Prvo croasani,pa montenegrini,i naravno na kraju ovi iz bivse jugo republike.Okrece se kolo srece,a Srbija im je jedini izlaz.Sada ih treba pustiti da dodju u BG da mole.Siptari ce ih podeliti,isto kao i jadnog Mila.Sve im je obecao da glasaju za njega,i sada dolazi naplata.ova godina ce biti jako zanimljiva.

Ivan

pre 7 godina

Komsije srbi, molim Vas da ne zaboravite da je i Makedonija za Srbiju u vreme embarga dosta toga ucinila ! Priznavanje Kosova je iznudjeno od strane Amerike i makedonsko rukovodstvo nije imalo kud, pa je moralo da prizna Kosovo. Inace, da Vam kazem da i Srbija nije uvek bila korektna prema Makedoniji, narocito u vreme Milosevica. Ja ipak mislim da ce uvek postojati prijateljstvo izmedju dva naroda i da to nijedan politicar nece moci da pokvari !

dobro da ne laje

pre 7 godina

Sto se moranja tice, morala sam.....

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija