• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.01.2017

21:02

DAČIĆEVA PORUKA SKOPLJU: Slažem se da ne treba rušiti prijateljstvo - ALI ZAR TREBA DA PODSEĆAM DA STE PRIZNALI KOSOVO!

Politika

DAČIĆEVA PORUKA SKOPLJU: Slažem se da ne treba rušiti prijateljstvo - ALI ZAR TREBA DA PODSEĆAM DA STE PRIZNALI KOSOVO!

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se slaže sa stavom Ministarstva spoljnih poslova Makedonije da ne treba rušiti prijateljstvo između Srbije i Makedonije

On je istakao da je duboko uveren u potrebu prijateljskih odnosa sa Makedonijom, ali da ne može da se pravi da ne vidi da je Makedonija priznala Kosovo i glasala za prijem Kosova u Unesko, dok je Srbija priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, što je najvažnije državno pitanje Makedonije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

- Treba li da podsećam kolege u Skoplju koliko je Srbija u to uložila svih ovih godina, priznajući Makedoniju pod ustavnim imenom, rizikujući svoje odnose sa Grčkom, iako se i u UN-u i u EU koristi ime BJRM, a Makedonija je nakon toga priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - naveo je ministar.

On je istakao da kolege u Skoplju dobro znaju koliko je lično doprineo razvoju prijateljskih odnosa, i kao ministar unutrašnjih poslova i premijer, i sada kao ministar spoljnih poslova. Isto tako znaju da je Srbija jedna od retkih zemalja koja se sada nije mešala u unutrašnje stvari Makedonije, navodi se u saopštenju. 

- Kolege u Skoplju dobro znaju da smo lično razgovarali sa Grujevskim i Poposkim, ali i predsednikom Ivanovim, o glasanju u Unesku o prijemu Kosova, što je za nas vitalno državno i nacionalno pitanje. Makedonija je na kraju glasala protiv srpskog stava, za prijem Kosova, da oni koji su palili i rušili srpske pravoslavne crkve i manastire na Kosovu sada o njima brinu - podsetio je Dačić. 

Poštovane kolege iz Skoplja bi morale znati, da to ruši naše prijateljstvo, ukazao je on.

- To je i jasna poruka da im je albanski interes ili nečiji drugi, svejedno, preči od prijateljstva sa Srbijom - ocenio je Dačić.

Lako ćemo sa mojim izjavama ali šta ćemo sa konkretnim političkim odlukama u narednom periodu, upitao je Dačić uz ocenu da je to je prilika da se pokaže da i političari isto misle kao i dva prijateljska naroda. 

- Beograd nikad ništa nije i neće uraditi na štetu Skoplja, voleli bismo da bude i obrnuto. A ako tako nije, onda niko nema pravo da se ljuti na Srbiju što brani svoje interese - zaključio je Dačić.

Makedonski sajt MKD.mk preneo je prethodno nezvanične navode iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje da političari "ne treba da ruše prijateljstvo koje postoji između Makedonije i Srbije".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srb

pre 7 godina

Дачић данас напросто бриљира, просто је неподношљиво да једна Македонија има шта да замери Србији, оно што су они урадили је неопростиво, ајде то што су признали КиМ пре 9 година међу првима под међународним притиском, али не морају баш сваки пут да нам стављају со на рану, па да учествују у отимању наших цркава и манастира који су део нашег идентитета.

DUSAN

pre 7 godina

Ma pusti Ivice neka pricaju.Srbija ce se nekako i odbranit od albanaca a oni i crnogorci nece moc nikako.Bice opet kuku braco SRBI.

SARA

pre 7 godina

TREBA DA ISTO ORUZJE POLITICKO KORISTIMO KAO TA BIVSA EX-YU REP. \nMAKEDONIJS NE NEGO DRZAVA SKOPLJE. \nTO BI BILO ISTINA I DA SE IZVINEMO GRCIMA. \n

Alex

pre 7 godina

Krajne vreme da Srbija se ponasa kao ozbiljna drzava,bar sto se tice Makedonije i Crne Gore.Mk ukinuti vec priznato ime a Crnogorcima ukinuti besplatno skolovanje i druge benficije koje u Srbiji imaju.

Draža

pre 7 godina

Ja uopšte ne znam šta makedoncima nije jasno...Dačić u 3 rečenice objasnio,šta smo mi njima uradili a šta su oni nama.

Mirko

pre 7 godina

Ma kakva crna MK ovu provinciju juzne Srbiju vec je samo BJRM ili FYROM je nazvati ili Buduca Juzna Srpska Drzava !! AMIN

Zorica Avramovic

pre 7 godina

E,, nekadasnja braco Makedonci! Zar ono bese vama Srbin Risto Tosovic napisao prvu gramatiku. Ma, da smo samo to uradili. I da vas podsetim. Na dvoru makedonskog kralja Filipa se govorilo grckim jezikom. Te je tako i ucitelj Aleksandra Makedonskog, slavni Aristotel, bio cistokrvni Grk. A cuveni Ivo Gundulic je Alesandra O Megasa velicao kao srpskog junaka., Mnogo ste mi vi zaboravni!

Siniša

pre 7 godina

Šta u Srbiji radi sin Kire Gligorova? Mislim da mu je mesto u Makedoniji u zemlji u kojoj mu je otac bio predsednik. Neka Vladimir živi i radi u Makedoniji i neka tamo prodaje svoje mudrosti i naravno neka se odseli sa Dedinja i Srbije

gavril

pre 7 godina

Pa ne, ja mislim da je Makedonija jedina zemlja na svetu koju Srbija moze da maltretira i nikoga drugoga. Srbiji ne smeta kad njihova braca Nemci, Francuzi, Englezi priznaju Kosovo i uz to ih bombardiraju ali zato im smetaju Makedonci koji iskreno zele dobro Srbiji.Po ovim kometarima najbolje bi bilo da ne ostane samo na recima nego da se pregje na dela, ne samo povuci priznanje nego poklati sve Makedonce.

Aleksandar

pre 7 godina

Било ко други нек прича сем Дачић!!! Македонија је крива: Децембар 2012-те године, као резултат преговора Европске уније о статусу Косова, српски премијер Ивица Дачић именује официра за везу на Косову. Април 2013-те Косово и Србија (премијер Дачић) постигли су договор о нормализацији односа, а тиме омогућити обе земље да се на крају придружу Европској унији. У складу са одредбама споразума, "Београд признао да је влада у Приштини врши административну власт над територије Косова, и да је спремна да се носи са Приштином као легитимну органу управљања". Јуни 2013-те године Косово и Србија (премијер Дачић) размењују официра за везу.

deni

pre 7 godina

Jedan odbegli siptar koji je bio neki sluzbenik u inostranstvu bez znanja MK Vlade glasao je za Unesco to nije stav MK Vlade i Naroda kao i priznanje KIM to Makedonski narod ne prihvata.Isto tako izmisljena prica od strane grka da Republika Makedonija ne moze nositi to ime je samo politika i nista vise.Dali znate da najvise Grckih firmi ima u MK ako im smeta ime zasto investiraju u MK.Malo prouciti istoriju ne bi bilo na odmet-1945-1949 iz Grcke (oblast severna Grcka - cisto naseljena makedonskim stanovnistvom) proterano 25.000 dece od 1 - 3 godisnjeg uzrasta sa majkama - ocevi ubijeni.Proterano ubijeno 300.000 zitelja iz 200 cisto makedonskih sela na teritoriji Severne Grcke-sela spaljena i unistena.O Aleksandru Velikom Makedonskom procitati Srpska izdanja.

bivsi socijalista

pre 7 godina

Dacic je najbolji minister I borac za prava Srba I Srbije u celom svetu. Dok nam je takvih politicara nema ni zime za nas. Covek odrzava najbolje odnose sa Rusijom, Ukrajionom, Moldavijom, EU, SAD. Jedino ga bivse republike SFRJ ne shvacaju je one nisu ni iskrene prema Srbiji. Dacicu imas moju podrsku I glas na izborima jer znas kako se treba boriti za nacionalna prava pa sta kosta neka kosta.

Dera

pre 7 godina

Ako se moj " brat " prikloni mom neprijatelju onda on vise nije moj brat .

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija