• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.01.2017

10:06

IVANIĆ: Hrvatska blokada Srbiji dodatno je pokvarila odnose u regionu, koji su ionako NAJGORI U POSLEDNJIH 10 GODINA!

Politika

IVANIĆ: Hrvatska blokada Srbiji dodatno je pokvarila odnose u regionu, koji su ionako NAJGORI U POSLEDNJIH 10 GODINA!

Podeli vest

Odnosi Bosne i Hercegovine sa zemljama u susedstvu nikada nisu bili gori, ocenjuje predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i ukazuje da sve što se desi na liniji između Beograda i Zagreba ima trostruki značaj i težinu u njegovoj zemlji

 

On je u intervjuu Tanjugu rekao da i dalje smatra da je preko potrebno da se održi trojni susret, to jest sastanak predstavnika Beograda, Zagreba i Sarajeva:

- Mislim da je potrebno, u početku neformalno, da se tri strane sastanu i da se odnosi između BiH, Srbije i Hrvatske bar počnu relaksirati. 

- Odnosi kakvi su sada su najgori u poslednjih deset godina. Puno teških reči, puno isključivosti, malo spremnosti na dogovor, a ne vidi se pred nama da će doći do neke brze promene - kazao je Ivanić.

Uveren je da će sastanak između tri strane morati da se dogodi, jer to je preduslov stabilnog Balkana.

- Nisam imao pozitivnu reakciju na taj moj predlog i ne planiram više da insistiram, a uveren sam da će se to morati desiti pre ili kasnije - kazao je Ivanić.

Ističe da je jako važno i što se ušlo u fazu "opuštanja odnosa" između BiH i Srbije, kaže da je pozvao predsednika Srbije Tomislava Nikolića u posetu Sarajevu, nakon one otkazane posete od pre godinu dana i veruje da će do te posete doći. 

Tanjug

Na pitanje da li se slaže s bošnjačkim članom Predsedništva Bakirom Izetbegovićem da su odnosi u regionu dobri, ponavlja da ne misli tako, te dodaje da je teško reći da su dobri kada postoji retorika kakva je sada.

- Kako možete reći da su odnosi dobri kada je Sarajevo otkazalo posetu predsednika jedne države koja je posebno srpskom narodu značajna - upitao je Ivanić.

Kaže da je to neka vrsta "razmaženosti" političara koji misle da se u Sarajevu može raditi šta se hoće i - nikom ništa.

- Na odnosima treba raditi da bi bili dobri. Odnosi BiH i Srbije generalno su čvrsti, a postoji prvenstveno zategnutost predstavnika bošnjačkog naroda i političkih struktura u Beogradu. Još jedna stvar je i to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut u Srebrenici a da za to niko nije odgovarao. Srbija je značajan partner Bosni i Bosna Srbiji. Srbija vodi politiku kojoj niko ne može da prigovori, politiku koja kaže mi volimo RS, draga nam je, ali nećemo učiniti ništa što može narušiti integritet BiH - dodao je.

Ivanić smatra da neke značajne iskorake treba napraviti u Sarajevu, a veruje da će početak toga biti poseta predsednika Srbije.

Reuters

Na pitanje da li trenutno zategnuti odnosi između Beograda i Zagreba mogu da utiču na stanje u BiH tvrdi da su dobri odnosi Srbije i Hrvatske bitan uslov za mir i stabilnost u Bosni, jer, kako objašnjava, čim su ti odnosi dobri opuštenija je atmosfera. 

Komentarišući odluku Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije EU, Ivanić je rekao da ga ona čudi posebno jer su i oni, podsetio je, imali sličnih problema sa Slovenijom na svom evropskom putu.

Zagreb zna šta to znači i zbog toga bi, smatra on, trebalo da ima razumevanja. Nije dobro što je Hrvatska to uradila, kaže Ivanić i veruje da od toga ona ne može imati nikakve koristi jer kako kaže, blokade neće unaprediti već unazaditi autoritet tih koji to rade.

- Blokada je više negativan stav prema kandidatu, a kad vam je to još i komšija onda to dobija pet puta veću težinu - upozorava Ivanić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija