• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Jovanović - B. Babić

05.01.2017

18:07

TVITER FOLIRANT! Otkrivamo, Vuk Jeremić ima 81.857 lažnih pratilaca!

Politika

TVITER FOLIRANT! Otkrivamo, Vuk Jeremić ima 81.857 lažnih pratilaca!

Podeli vest

Osim Vuka Jeremića, desetine hiljada lažnih 'folouersa' imaju i Saša Janković, Saša Radulović, Dragan Šutanovac, Vojislav Šešelj...

Politički lideri imaju na desetine hiljada kupljenih lažnih pratilaca na Tviteru, pokazalo je Informerovo istraživanje. Kupovinom 'folouersa' političari pokušavaju da stvore lažnu sliku o tobože velikoj podršci u narodu.

Trgovina ko i svaka druga
Postoje internacionalni servisi koji prodaju lažne profile i veštački povećavaju broj pratilaca. To je trgovina kao i svaka druga
Dragan Varagić, IT stručnjak

Informerovo istraživanje je sprovedeno pomoću aplikacije "Tviter audit" (Tviter revizor, prim. ur) i pokazalo je da je apsolutni rekorder po broju lažnih "folouera" na ovoj društvenoj mreži bivši šef diplomatije, dosmanlijski predsednički kandidat Vuk Jeremić.

Prema poslednjim dostupnim podacima, čak 76 odsto od 108.276 Jeremićevih pratilaca nisu stvarni ljudi, već kupljeni ili lažni profili! Dakle, njih čak 81.857!

Kupujem-prodajem

Za petama Jeremiću je i "uticajni tviteraš" i tzv. zaštitnik građana Saša Janković, koji uz 63.214 stvarnih, ima i 40.416 fiktivnih pratilaca. Po istoj matrici, ali i u doduše manjem obimu, iskrivljenu predstavu o svojoj popularnosti među biračima šire i lider DJB Saša Radulović, predsednik DS Dragan Šutanovac, ali i prvi čovek radikala Vojislav Šešelj.

print

"Revizija" podrške na Tviteru otkrila je, istovremeno, i da je praktično polovina pratilaca predsednika Srbije Tomislava Nikolića na ovoj društvenoj mreži - nepostojeća. Tako Nikolića prati 20.928 stvarnih i 20.845 lažnih tviteraša.

Imaju oni svoj plan
Jeremić, Janković i ostali hoće da privuku pažnju, steknu privid veće podrške, ali i rade na podrivanju protivničkih stavova
Vladimir Đukanović, SNS

I dok se niko od "prozvanih" političara-tviteraša juče nije oglašavao ovim povodom, stručnjak za informacione tehnologije Dragan Varagić kaže da je priča o lažnim, kupljenim pratiocima aktuelna već nekoliko godina.

- U periodu od 2012. do 2014. pratioce na društvenim mrežama kupovali su gotovo svi! Ja sam to prvi spomenuo u javnosti, a potom je izašao serijal tekstova u raznim medijima na tu temu. Postoje internacionalni servisi koji prodaju lažne profile, to je trgovina kao i svaka druga. Tviter je inače specifičan, drugačiji od Fejsbuka, on je najinteresantiji medijima i političarima. Zato i ima toliko lažnih profila - objašnjava Varagić.

Nerealna slika

Na drugoj strani, poslanik SNS Vladimir Đukanović smatra da ovakvim potezima političari žele da stvore privid velike moći i podrške.

- Svi oni prave svoje timove, jedan čovek ima i po pedeset različitih profila. Jeremić, Janković i ostali na taj način žele da privuku pažnju, steknu privid veće podrške, ali i da rade na podrivanju protivničkih stavova. Pravi primer botovske partije je "Dosta je bilo", na čelu sa liderom Radulovićem. Tviter je inače društvena mreža koja u svetu nema velikog uticaja, samo je kod nas toliko popularna i doprinosi stvaranju lažnih slika o podršci, koja u realnom svetu uopšte ne postoji - zaključuje Đukanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ivica

pre 7 godina

zasto nisu i drugi politicari ovde dajte punu listu a ne ovako pristrasno\n

Lazni bot

pre 7 godina

Da se Jeremic nije kandidovao za predsednika ne znam ko bi bio u ovoj drzavi kriv za sve,vlast naravno nije 4 godine vladaju i u Srbiji tece med i mleko samo niko ne vidi pa se veliki vodja ljuti.

Marko

pre 7 godina

Ja ne razumem vas zute patke,tople?Sta hocete bre vise sjasite sa ove Srbije blud,razvrat,nemoral nije vise u Srbiji DOSta je bilo i vas i vama slicnima.Iritirate da je to za cudjenje koliko zlobe imate.U nekim drzavama bi bre krecili zatvorske celije zbog velike kolicine mrznje.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Шта ће му оних... - седам...?!

bubnjar

pre 7 godina

Skinite vec jednom i njega i i Jankovica i Radulovica i njima slucnih DOSTA IH JE BILO. \n

vojvoda

pre 7 godina

Sa Tviterom je uvek tako,pola baci u vodu,od ostatka vrati prijateljima ono što si dužan,izbaci sve laži i komšije i dobiješ pravi broj sledbenika gde vecinu čini familija i ljubavnici-e.

Jovana Zemun

pre 7 godina

Uzalud im ti lazni pratioci, kad nemaju podrsku gradjana

Master

pre 7 godina

Bas cudno sto samo ovi iz opozicije imaju lazne pratioce... nekako... previse cudno...

Alo bre

pre 7 godina

Pa čudi se, ko ti brani, a uzgred možeš da fuck yourself!!!.

Dera

pre 7 godina

Sve moj do mojega , a narod pola - pola , pola pobeglo preko, pola ostalo u bedi , mislim ili rade u pelenama ili atakuju na osiromasene kontejnere . Ako ovako nastavimo bice ovo gerontolosa drzava , razbucana od strane ovih sto se zaklinju narodu na vernost - ljubav do poslenjeg dinara . PS. Ako ne objavite razumecu , i tako nista novo nisam rekao.

Bexi

pre 7 godina

To je dobra strategija jer kada izgledate mocno na social media i krenete sa najkontraverznijim izjavama sto radi i Vuk i ostali tada sticete vise realnih followers. Trump je doktorirao twitter i tako dobio izbore, ali on za razliku od ove buranije nije kupovao followers. Sve u svemu na sceni je ponovo Srpski "Demokratski" circus

mr burns from simpsons

pre 7 godina

da je samo to kod njega lazno....

Bot Analizator

pre 7 godina

Evo kaže za Vučića da ima 62,862 lažnih i 117,776 pravih https://www.twitteraudit.com/avucic

Lina

pre 7 godina

Jankovic je drzak i bahat a i pre svega je prevarant,kao i svi iz dssa!

Simic

pre 7 godina

Samo josh noshu u koju deca pishke Vuku na glavu?Gde ste do sada bili,da otkrijete neshto o Vuku shto ne postoji,smeshni ste.Ziveo Vuk!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija