• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

09.01.2017

11:47

DODIK: Srpsku niko neće zadržati u BiH, ako nam ne vrate dejtonska ovlašćenja!

Politika

DODIK: Srpsku niko neće zadržati u BiH, ako nam ne vrate dejtonska ovlašćenja!

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da taj entitet niko neće zadržati u Bosni i Hercegovini ako mu ne budu vraćena izvorna ovlašćenja predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom

On je rekao da je RS "primarno zainteresovana" za vraćanje tih nadležnosti.

- Pošto su ta ovlašćenja ukidana odlukama visokih predstavnika mimo Dejtonskog sporazuma, koji je kršen i odlukama stranih sudija, Srpska je odlučna da afirmiše svoja izvorna Dejtonska ovlašćenja - rekao je Dodik novinarima ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Govoreći o današnjoj proslavi 25 godina od nastanka RS, on je ocenio da to potvrdjuje da je RS uspela da opstane u gotovo nemogućim uslovima i okolnostima ogromnog medjunarodnog interevencionizma, koji je delovao na bazi bošnjačke vizije o tome kako BiH treba da izgleda.

- Danas, 25 godina posle, RS je odlučna da živi svoj život kao država i odlučna je da u skladu sa Dejtonskim sporazumom upražnjava svoja izvorna prava - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, to je medjunarodno pravo RS, pri čemu delovanje medjunarodnih predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH ne može biti "mera slobode" ovog entiteta BiH.

- To je mera neslobode za nas i zato ćemo mi odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvazi odluka donesenih u Ustavnom sudu BiH - rekao je predsednik RS.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine osporio odredbe Zakona o praznicima, smatrajući da je obeležavanje Dana republike 9. januara neustavno i diskriminatorsko za gradjane ovog entiteta koji nisu Srbi.

Isti dan je RS proslavljala krsnu slavu – Svetog arhidjakona Stefana, a sam 9. januar bio je sporan jer su na taj dan 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Republike BiH doneli odluku o formiranju Srpske Republike Bosne i Hercegovine, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku.

Vlasti RS su u septembru prošle godine održale referendum na kojem je velika većina gradjana podržala da 9. januar i dalje bude obeležavan kao Dan republike.

Pošto su iz Zakona o praznicima RS izbačene odredbe koje se odnose na 9. januar kao Dan repubike, entitetski parlament je usvojio novi Zakon o Danu RS prema kojem 9. januar i dalje ostaje Dan republike, s tim što je ovaj praznik sekularnog karaktera i njegova proslava nije obavezujuća.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Suština

pre 7 godina

RS je stvorena da bi srpski narod mogao u njoj da se ostvari u punom svom duhovnom ,kulturnom i materijalnom kapacitetu ,a ne prvo drugi da se namire ,pa na kraju ,ako šta ostane i Srbi !!!

Zoka

pre 7 godina

Srećan praznik braćo preko drine.Na mnogaja ljeta

SARA

pre 7 godina

GOSPODIN DODIK ZNA STA RADI.\nZA NJEGA SAMO JEDNO VELIKO.\nBRAVOOOOOOOOOO\n\n

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija