• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.01.2017

23:18

GALIJAŠEVIĆ UPOZORAVA: Novi migrantski talas donosi podršku teroristima na Zapadnom Balkanu!

Politika

GALIJAŠEVIĆ UPOZORAVA: Novi migrantski talas donosi podršku teroristima na Zapadnom Balkanu!

Podeli vest

Novi talas izbeglica iz Afrike doveo bi do promene verske slike Evrope, i bio ključna operativna podrška terorističkim organizacijama na Zapadnom Balkanu, upozorava stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević

- Mnogi teroristi bi legalno našli mesto na tlu Kosova, BiH i Albanije, a vidimo da se na području takvih država koje teže potpunoj islamizaciji verski talasi ne smatraju bezbednosno rizičnim, nego se kroz određeno filtriranje prihvataju i daje se im se podrška- rekao je Galijašević za Sputnjik.

To bi, kako je naglasio, ugrozilo bezbednost celog kontinenta, a pogotovo onih prostora koji su i dalje nacionalno mešoviti i u kojima lokalni muslimani pružaju podršku tom talasu. 

Govoreći o dokumentu austrijske vojne tajne službe, u čiji je sadržaj imao uvid nemački "Bild", a u kojem se navodi da je oko 15 miliona ljudi iz Afrike spremno je da do 2020. godine krene put Evrope, Galijašević je rekao da se procene austrijske Savezne uprave za zaštitu ustavnog poretka, za koju kaže da je ozbiljna institucija, moraju uzeti ozbiljno. 

- Možda je rok koji su dali u dokumentu predug i to bi se moglo obistiniti puno brže nego što se očekuje- navodi Galijašević i dodaje da bi to moglo da predstavlja još veći bezbednosni izazov za Stari kontinent, uključujući Srbiju i države regiona.

On smatra da bi eventualni budući migrantski talas bio daleko znacajniji od ovog u kojem u Evropu dolaze izbeglice iz Iraka, Sirije i Avganistana. 

Povodom toga ko je pokrenuo takav "haos" i otkud takve informacije austrijskoj službi, on tvrdi da su to pokrenule zapadne vlade. 

- To i jesu pokrenule zapadne vlade, pre svega američka, britanska, nemačka i francuska i logično je da je Austrija, kao najmanja zemlja u tom lancu, brinući o sebi, evidentirala tu činjenicu i ukazala na tu mogućnost koja ju je uplašila. Svakako treba ozbiljno uzeti u obzir te podatke i procene- smatra Galijašević. 

Prema njegovim rečima, glavni okidač novog migrantskog talasa iz Afrike bilo je rušenje Libije, koja je bila "veliki Kineski zid“, odnosno velika brana Evropi i Mediteranu od takvih procesa. 

Podsetio je i da je Gadafi više koristio svoju vojsku da posreduje u sukobima u Čadu, Nigeru, Kongu i Sudanu, nego što je branio svoj režim u Tripoliju ili Bengaziju.

Kao jedan od mogućih "okidača" budućeg izbegličkog talasa, naveo je podeljenu Nigeriju u kojoj nema Gadafijevih trupa koje bi posredovale između muslimana i hrišćana, uz snažno delovanje Boko harama koji je prihvatio da bude vojno-politička struktura takozvane Islamske države. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nati

pre 7 godina

Amerikanci su namerno unistili Libiju,znali su oni da je Gadafi bio kineski zid,on im je to i reka,da ce milioni afrikanaca krenuti put Evrope ako njega uruse i stoke su ga urusile.Sad krecu afrikanci put Evrope sto je americkim dzukelama i bio cilj.Osvesti se Evropo,pa nije Engleska zbog masnih kolaca izasla iz EU,znali su koji je cilj Amerike pa su brze bolje namakli kaput na rame i napravili beg sistem.Angela je namagarcena samo jos to ne uvidja.\n

SARA

pre 7 godina

KAKVU ULOGU IGRA SRBIJA NEKU MAMU TEREZU. \nDOSTA TIH LAZNIH AZILANATA. \nKADA UDJU ZEMLJU IMACEMO NE SRBIJU NEGO AFRIKU. \nSVI ZSTVARAJU GRANICE SLOVENIJA HRVATSKS MADJARSKA. \nPITAM SE KOME OVA VLADA SE UDVARA. \nDOSTA TE LUDOSTI\n

SARA

pre 7 godina

OVDE U NEMACKOJ I SVAJCARSKOJ NIKO NE GOVORI STA SRBIJA CINI ZA TE TAKOZVANE AZILANTE. \nNITI MOMENTALNA SITUACIJA SA SNEGOM I TO ME CINI BESNOM\nSRBIJO SVOJ NAROD VISE GLEDATI I JEDINSTVO GRADITI. \n

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija