• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.01.2017

17:11

TOMA FILA OBJASNIO: Srbija traži izručenje Haradinaja za dela koja nisu obuhvaćena Haškom optužnicom!

Politika

TOMA FILA OBJASNIO: Srbija traži izručenje Haradinaja za dela koja nisu obuhvaćena Haškom optužnicom!

Podeli vest

Srbija traži izručenje Ramuša Haradinaja za nova dela koja nisu bile u optužnici Haškog tužilaštva i za to ima dokaze, tvrdi advokat Toma Fila

- Haško tužilaštvo je Haradinaja optužilo tako da on bude oslobođen. Tužilaštvo ima mehanizme da optužnicu, ukoliko želi, napiše tako da ona bude odbijena, odbačena ili da predmet zastari - rekao je Fila za Tanjug povodom ocena međunarodnih pravnih stručnjaka da Haradinaj može biti izručen Srbiji samo ako se zločini za koje ga tereti Srbija razlikuju od onih na osnovu kojih mu je suđeno u Hagu. 

Upitan pod kojim uslovima Francuska može Srbiji da izruči Haradinaja, Fila kaže da tamošnji sud mora na osnovu naših dokaza da utvrdi da slučaj protiv Haradinaja nije politički, a mi sud treba da uverimo da suđenje Haradinaju u Beogradu ne bi imalo političke implikacije. 

Fila, koji je zastupao optuženike pred Haškim tribunalom, napomenuo je da je lično pesimista u pogledu pozitivnog odgovora Francuske na naš zahtev za izručenje. 

- Reakcija celog zapada je da mi ne treba da raspisujemo poternice i da zločini počinjeni nad Srbima ne treba da budu kažnjeni - rekao je Fila. 

On takođe smatra da je za Srbiju neprihvatljiv predlog Marka Ellisa, izvršnog direktora Međunarodne advokatske komore prema kojem Srbija ima mogućnost da prizna da se radi o politički osetljivom pitanju i da zatraži od Francuske da ona podigne optužnicu i sudi Haradinaju na osnovu principa univerzalne jurisdikcije o ratnim zločinima. 

- To je mač sa dve oštrice - naveo je Fila. 

On veruje da bi Francuzi odbili da to prihvate, a da bi Srbija tako priznala da bi suđenje bilo političko. 

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je danas francuskim pravosudnim organima zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zorica Avramovic

pre 7 godina

Gospodin Fila je genije! Divim mu se! Neka se sad pokaze ta EU koliko su joj sve nevine zrtve jednake pred pravdom. Dosta je vise sa Srbima kao zamorcicima! Ako i ovoga puta pravda zataji, te se osvedoceni krvnik nadje na slobodi, onda je uluda svaka nada da nas bolje sutra ceka u EU. Nadam se svim srcem da ce se ta imperija laznoga sjaja u dogledno vreme raspasti!

ALBANIJA do NISA

pre 7 godina

Nemoj previse da se nadas , jer Haradinaj ce se vratit na Kosovo kao uvjek jer nije ubio nikoga u Beogradu nego branio svoj narod od zlocinacke vojske i policije Srbije. Za nas on je HEROJ i branicemo ga svim sredstima a to znaju svi da ce tako biti.

Srb

pre 7 godina

Који сте бре ви хероји, на Кошарама сте из Албаније надирали на магарцима, сакрили сте се иза НАТО пакта и наши су вас опет побеђивали, лажима сте изазвали бомбардовање наше земље од стране оних злотвора са Запада, да се Русија укључила знаш кад би сте окупирали Косово и Метохију, НИКАД, тако да пирова вам је то победа, никад ви доле нећете имати мира јер се ништа још није завршило.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Не брини се "Шипац" чим потпише "пар папира" и да ..- Бесу....Они ће њему штрањгу, .... - да се сам... - * Беси....!! Пре повратка на Косово...!!

Partizan

pre 7 godina

Kada se pomešaju nada i mašta o prostiranju Albanije do Niša, a traje godinama, jeste ozbiljan poremećaj svesti i zakomplikovana halucinacija onih koji su izleteli iz mentalnog vinkla. A kada se to dogodi šiptaru, budi potrebu da se vrate sećanja još od Kralja Aleksandra preko Aleksandra Rankovića i njegovog pretpostavljenog do .... San koji dotični sanja je genetska modifikacija nebulozne ideologije koja datira odvajkada ali se i dalje prenosi s kolena na koleno zaludno....

Petar Veliki

pre 7 godina

Haradinaj ce biti izrucen Srbiji iz nekoliko razloga.Kao prvo zariste terorizma bice aktivirano na tlo Balkana u Srbiji i aktivirace se pritajene namere Francuskih desnicara,nemackih nacista,vojnih lobija za prodaju naoruzanja i svih onih koji su uplaseni za novu podelu interesnih politickih i vojnih sila u Evropi.Dolazi dan za konacan pocetak velikih ratnih i teroristickih nemira,ne samo u Srbiji tu su jos pritajeni muzjahedini u boanskoj federaciji,ustaske celije u hrvatskoj i herceg bosni albanski pritajeni sovinizam a sve u cilju stvaranje jednog opsteg balkanskog rata gde bi najvecu korist imale vojnopoliticki lobiji za prodaju naoruzanja i tehnike.Zivi bili i videcete da je ovo istina!Pozdrav i ko prezivi pricace!

Bane

pre 7 godina

EU nije svesna da smo mi u stanju da im te dvostruke standarde vratimo u glavu. Dovoljno je da ne postupamo po njihovim poternicama za teroristima koji ubijaju njihove građane, da se pravimo i mi malo "nevešti". A Francuska sada treba da dokaže da isto radi kao što govori.

Drago

pre 7 godina

Vjerovatno od toga neće biti ništa i Francuzi će ga pustiti i to još ovu sedmicu. Žao mi je ali tako će biti jer je to za njih manje zlo i briga njih šta Srbija misli. Takva je Evropa i sa tim se moramo pomirit. Samo su Srbi krivi drugi su svi nedužni.

nati

pre 7 godina

Ti dupli arsini se EU vec obijaju po glavi, pa vec mogu da vide kako to izgleda kad ih teroristi terorisu.Bice ih sve vise a to su trazili i dobili,upravo koristeci dvostruke arsine.\n

Alfa

pre 7 godina

Raspisati nagradu, ko privede Haradinaja u Srbiju.

gago

pre 7 godina

Ja bih da se vratimo malo u proslost da prekopamo arhive da vidimo koliko nam je kad i zasto Francuska pomogla u prvom svetskom ratu.Tu i tamo pojavljuje se sumnja da nije bas tako kako su nas ucili o velikoj i nesebicnoj pomoci Francuske u to vreme.Sad je vreme i obaveza da prava istina izadje na videlo i da vise ne zivimo u zabludi!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija